|

Rumeli Hisarı'na mescit yaptırmama çağrısı

Yıllarca konser alanı olarak kullanılan ve fetih ruhunu inciten Rumeli Hisarı'ndaki mescit yapımı tiyatrocuları rahatsız etti. Sadri Alışık Ödül Töreni'nde 'yılın en iyi kadın sanatçısı' ödülünü vermek üzere sahneye davet edilen Defne Halman, Rumeli Hisarı'nda yıllar önce yıkılan ve yeniden inşa edilecek mescidin yapımına izin verilmemesi çağrısı yaptı. Geceye katılanlar da Halman'ın "yaptırmayalım" çağrısına alkışlarla destek verdi.

Yeni Şafak
10:52 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:25 - 6/05/2015 Çarşamba
Diğer

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethi öncesinde Anadolu Hisarı'nın tam karşısına 90 gün gibi kısa bir sürede yaptırılan Rumeli Hisarı'nda yarım asırdan fazladır harabe bir halde bulunan ve geriye sadece virane haldeki minaresi kalan mescit yeniden inşa ediliyor.



"Mescide karşı beraber direnelim"

Sadri Alışık Ödül Töreni'nde 'yılın en iyi kadın sanatçısı' ödülünü vermek üzere sahneye davet edilen Defne Halman, Rumelihisarı'ndaki mescidin yapılmaması için sanatçıların harekete geçmesi çağrısında bulundu. Defne Halman konuşmasında "Rumeli Hisarı sahnesine mescit yapmak isteyenlere izin vermeyelim. Hep beraber sesimiz çok yüksek çıkıyor. Beraber direnelim" çağrısı yaptı. Geceye katılanlar alkışlar ile Halman'a destek verdi.





Konser alanı olarak kullanılıyordu

Günümüzde konser alanı olarak kullanılan yerdeki mescit, İstanbul'un ilk camilerinden biri olan Boğazkesen Mescidi olarak biliniyor. Beş asır boyunca ayakta kalan bu mescid, 1950'li yıllarda tamamen yok olmuş geriye de sadece şerefesi yıkılmış minaresi kalmıştı. Geçtiğimiz yıllarda “açık hava tiyatrosu" olarak kullanılan cami alanının son yıllarda ise “Rumeli Hisarı konserleri" veriliyordu.



Mayıs sonunda bitecek

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre Koruma Kurulu'nun onayından geçen proje kapsamında tarihi mescidin yeniden ihya ve inşa edilmesi için 28 Mayıs 2013 tarihinde ruhsat alındı. Ardından da İBB ile İstanbul Kubbe Derneği arasında 6 Eylül 2013'de inşaat sözleşmesi yapıldı. Yapım işini İstanbul Kubbe Derneği üstlenirken, inşaat faaliyetleri geçtiğimiz yıl Haziran ayında başlandı. Restorasyon projesi kapsamında Rumelihisarı'nda ilk olarak sarnıç duvarları ve derz yapımı tamamlandı. Ardından da sarnıç üzerindeki ahşap döşeme kirişleri yerleştirilerek, sarnıcın üst kotunda yer alan mescit ana duvarlarının inşasına başlandı. Bu ay sonunda tamamlanması öngörülen mescit için açık hava tiyatrosunun olduğu alan saç levhalarla kapatıldı.




#defne halman
#skandal çağrı
#rumelihisarı mescidi
9 yıl önce