|

Rusya Türk işçi çalıştırma hakkını yeniden verdi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İsrail ile ilişkilerin geldiği aşamayı Başbakan Yıldırım'ın bugün düzenlenen basın toplantısıyla açıklayacağını söyledi. Kurtulmuş, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi yolunda atılan adımlara ilişkin olarak, "Rusya tarafından da ilişkilerin normale döndürülmesi gerektiğine ilişkin açıklamaları görüyoruz. Oradaki yatırımcıların daha önce askıya alınan Türk işçi çalıştırma haklarının yeniden verildiğini söylemek isterim" dedi.

Yeni Şafak
11:13 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:56 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı bitti. Toplantının öncelikli konusu İsraille varılan anlaşma. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda İsraille varılan anlaşma ve terörle mücadele konuları masaya yatırıldı.



Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşuyor. Kurtulmuş'un açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



AB'nin üzerinde düşünmesi gereken önemli konulardan birisi, bu karara zemin oluşturan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı konusunda Avrupa'nın ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor.



Yıllar önce bu tehlikeyi gündeme getirmiştik. Dünyadaki en önemli ve en başarılı entegrasyon çabası AB'dir. Avrupa Birliği devlet mekanizmalarına sahiptir. Ama bu birliği kendi içerisinde ortak bir ordusu olması mümkün olmazsa, AB'nin dağılacağını söylemiştik.



"Vize serbestisi konusundaki beklentilerimizin son derece açık
"


Türkiye'nin vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği, kalan beş yükümlülüğün nasıl yerine getireceği ile ilgili de samimi olarak niyetini ortaya koyduğu açıktır. Bu çerçevede, Avrupa Birliği'nin özellikle bu son gelişme karşısında, Türkiye'ye karşı çok daha duyarlı davranmasının, Avrupa Birliği'nin menfaatlerine olduğunu ifade etmek isterim. Özellikle vize serbestisi konusunda mutabık kalınmış adımların atılması için sürecin başlamasını talep ve temenni ediyoruz.



Hem vize serbestisi konusundaki beklentilerimizin son derece açık ve anlaşılır olduğunu ifade etmek istiyorum hem de bu çerçevede Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının yükümlülüklerine riayet eden bir ülke olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum.



Türk işçi çalıştırma hakları
yeniden verildi



Son zamanlarda ilişkilerimizin gergin olduğu Rusya'yla ilişkilerde yumuşama trendinin hızlandığını görüyoruz. Rusya tarafından da ilişkilerin normale döndürülmesi gerektiğine ilişkin açıklamaları görüyoruz. Oradaki yatırımcıların daha önce askıya alınan Türk işçi çalıştırma haklarının yeniden verildiğini söylemek isterim.


  • Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesiyle gerilen iki ülke ilişkilerinde yumuşama sinyalleri peş peşe gelmeye başladı.
  • 204 gün süren krizin ardından ilk resmi temas 14 Haziran'da kurulmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım da mevkidaşı Dimitri Medvedev'e birer mektup göndermişti. İki ülke arasında ki ortak çıkara vurgu yapılan mesajlarda, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin önümüzdeki süreçte hak ettiği seviyeye ulaşması kaydedilmişti.

Gümrük Birliğini yeniden gözden geçir
lmeli


Türkiye, Avrupa Birliği tam üyesi olmadan Gümrük Birliğine girmekle, gerçekten önemli kayıpların içerisine düştü. Maddi anlamda Türkiye'nin önemli kayıpları oldu. Arkasından bir de Avrupa Birliği ile ABD arasındaki TTIP Anlaşmasının (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin mevcut durumuyla beraber çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle Avrupa'daki yeni gelişen bu şartlar çerçevesinde, Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi, müzakere etmesi zaruridir.







#Numan Kurtulmuş
#Bakanlar Kurulu
8 yıl önce