|

Rutte: Türkiye, AB'ye kesinlikle girecek

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin AB kriterlerine uymak için çaba gösterdiğini belirterek, 'Zaman içinde ben Türkiye'nin AB'ye kesinlikle gireceğini düşünüyorum' dedi.

Aa
00:00 - 6/11/2012 Salı
Güncelleme: 20:08 - 6/11/2012 Salı
Yeni Şafak
Rutte: Türkiye, AB'ye kesinlikle girecek
Rutte: Türkiye, AB'ye kesinlikle girecek

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Rutte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a, kendisini Türkiye'ye davet ettikleri için teşekkür ettikten sonra bu yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin 400. yılının kutlandığını hatırlattı.

Hollanda kraliyet ailesinin yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade eden Rutte, beraberinde Türkiye'ye gelen Hollandalı işadamlarının yarın İstanbul'da Türk şirketleriyle görüşmeler yapacağını söyledi. Rutte, 'Bugün de enerji, sanayi, bankacılık ve finans sektöründe önemli görüşmeler yaptık. Gelecekte yapabileceklerimizle ilgili yol haritası oluşturduk' dedi.

-'Türkiye artık istikrarlı bir ortam sağlıyor'-

Rutte, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye hakkında yaptığı not artırımı dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ı tebrik ettiğini belirterek, 'Not artırımı Türkiye için çok güzel bir haber. Türkiye artık istikrarlı bir ortam sağlıyor' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde Suriye konusunda gündeme geldiğini kaydeden Rutte, 'Türkiye mülteciler konusunda büyük bir yük taşıyor. Hollanda olarak biz 2 milyon avro yardım sağlamak üzere taahhütte bulunduk' diye konuştu.

Rutte ayrıca siyasi ve ticari anlamda iki ülke arasında yapılabilecekler konusunda heyecanlı olduğunu söyledi.

Rutte, Türk vatandaşlarına Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan vize konusundaki bir soru üzerine, Hollanda'nın Türk işadamlarının ülkeye hızlıca giriş yapabilmelerini sağlamak istediklerini belirtti. Hollanda'nın Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinin bu konuda çok aktif olduğunu söyleyen Rutte, 'Diplomatik temsilciliklerimiz gerek öğrencilerin gerek işadamlarının Hollanda'ya hızlı girişi için çalışıyorlar. Bu anlamda somut sonuç elde etmeye çalışıyoruz' ifadesini kullandı.

-'Zaman içinde Türkiye'nin AB'ye kesinlikle gireceğini düşünüyorum'-

Rutte, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine de Türkiye'nin AB süreci başladığında yaklaşık 80 bin yeni kuralın kağıda döküldüğünü hatırlatarak, 'Burada uzun vadeli bir süreç var. Öncelikle bu kriterlere uyulması bekleniyor. Bunun adil olmasını istiyoruz. Güncel sürecin bunu etkilemesini istemiyoruz. Türkiye kriterlere uymak için çaba gösteriyor. Türkiye büyük bir ülke. Zaman içinde ben Türkiye'nin AB'ye kesinlikle gireceğini düşünüyorum' ifadesini kullandı.

Rutte, 'Türkiye'nin notunun artırılması gecikmiş miydi? Not artırımı Hollandalı yatırımcıları cesaretlendirir mi' sorusu üzerine de 'Ben kredi notlarının nasıl verildiğini anlamakta zorlanıyorum. Anlamaya çalışmayı da bıraktım. Bu Türkiye için çok güzel bir haber. Bağımsız bir hakem Türkiye'yi istikrarlı buluyor. Bu, yabancı yatırımcıların çekilmesi için çok önemli. Başbakan Erdoğan adına mutluyum. Tabii bu çok kolay olmadı. Demek ki önemli bir yol katedildi ve Türkiye için böyle güzel bir haber geldi' değerlendirmesinde bulundu.


11 yıl önce