|

Sabıkalı Blackwater Kobani'de

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında çok sayıda sivilin ölümüne karışan ve uğradığı itibar kaybı nedeniyle ismini değiştirmek zorunda kalan Blackwater, şimdi de Kobani'de ortaya çıktı. Academi adını alan teşkilattan bir grup, ABD'ye istihbari bilgi sağlamak için Kobani'deki YPG saflarına katıldı.

.
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:23 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sabıkalı Blackwater Kobani'de
Sabıkalı Blackwater Kobani'de

Kobani'ye gitmeye hazırlanan Peşmergelerin durumu, kara harekatı gibi konular tartışılırken, ABD'nin, Academi, ya da bütün dünyanın bildiği ismiyle Blackwater üyelerini Kobani'ye konuşlandırdığı öne sürülüyor. ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında, kara harekatına zemin hazırlayan istihbari bilgileri sağlayan ve ABD'de özel statüde bulunan Blackwater'ın Kobani'de de benzer bir görev üstlendiği, hava bombardımanlarında koordinatı bu ekibin verdiği belirtiliyor.

YPG'YE KATILDILAR

Kobani'de çatışmaların başlaması ile birlikte bölgeden hava ve kara harekatı için istihbarat sağlamak üzere Academi'den bir grup personel YPG saflarına katıldığı iddia ediliyor. Beş haftadır devam eden çatışmalarda, içeriye yapılan silah yardımın da aktif rolü de Academi grubunun üstlendiği tahmin ediliyor. Kobani'de daha önce ABD'li bazı askerler görüntülenmiş, BBC gibi bazı yayın kuruluşları ise bu askerleri 'gönüllü askerlermiş' gibi aktarmıştı.

Katliam ekibi

ABD işgali sırasında Irak'ta insanlık dışı cinayetlere imza atmakla tanınan Blackwater, 2011'de isim değişikliği ve yeniden yapılanma ile Academi adını aldı. Blackwater'ın Irak'ta işlediği cinayetlerle ilgili ABD'de açılan bir davada konuşan şirketin bir çalışanı, şirketin kurucusu Erik Prince'in kendisini Müslümanları öldürmekle ve İslam inancını yeryüzünden silmekle görevlendirilmiş bir haçlı komutanı gibi gördüğünü söylemişti. Aynı grubun, Somali ve Ukrayna olaylarında da rol üstlendiği söyleniyor.


10 yıl önce