|

Sadece onu dinlemediler

Selam soruşturması kılıfıyla devletin zirvesinin dinlemeye alınmasını soruşturan savcılar, İstanbul Emniyet'inin şifreli bilgisayarlarında 100’e yakın ismin ses kaydına ulaştı. Kayıtlarda eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hariç, 2011-2013 arasında görev yapan tüm bakanların görüşmeleri çıktı. Görüşmelerin büyük kısmının 'devlet sırrı' kapsamında olduğu belirlendi. Devletin zirvesinin şikayetçi olduğu soruşturma kapsamında 12 ilde 16 polis gözaltına alındı. Polisler, askeri ve siyasi nitelikli casusluk, hükümeti devirmeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü kurmakla suçlanıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:38 - 8/02/2015 Pazar
Yeni Şafak
Paralel yapının sözde Selam Örgütü kumpasıyla devletin zirvesi başta olmak üzere çok sayıda kişiyi hedef aldığı soruşturmayı derinleştiren savcılar, emniyetin şifreli bilgisayarlarında devletin zirvesinden 100’e yakın ismin ses kayıtlarına ulaştı. Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hariç, 2011-2013 arasında görev yapan tüm bakanların dinlendiği tespit edildi. Savcılık, soruşturma kapsamında ele geçirilen harddisklerde yaptığı inceleme neticesinde şok gerçeklerle karşılaştı. 

KAYITLAR HARDDİSKTEN ÇIKTI

İstanbul Emniyeti’ne hakim olan paralel yapılanmanın Selam komplosu çerçevesinde devletin önde gelen 100’e yakın ismini dinlediği ve ses kayıtlarını depolayarak Emniyet’e ait şifreli bilgisayarlarda tuttuğu belgelendi. Yasaya göre, yasama dokunulmazlığı olanların dinlenmesi mümkün değil. Dokunulmazlığı olan dolaylı dinlemeye takılmışsa kayıtların imhası gerekiyor. Ancak İstanbul Emniyeti'nin ses dosyalarını imha etmek yerine depoladığı ortaya çıktı. 

ŞAHİN'İN DİNLENMEMESİ DİKKAT ÇEKİCİ

Paralel yapılanmanın bir dönem kabinenin tüm üyelerini dinlediği Savcı Fidan’ın incelemesi sonrasında kesinlik kazandı. Ancak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in polis tarafından telefonları dinlenmeyen tek bakan olduğu ortaya çıktı. Şahin, Selam kumpasının yoğunluk kazandığı 2011 ile 2013 arasında İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu. 

12 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kabine üyeleri, STK temsilcileri ve gazetecilerin bulunduğu binlerce ismi uydurma Selam soruşturmasında dinleyen paralel yapıya yönelik yeni bir gözaltı dalgası yapıldı. Dün İstanbul merkezli yapılan operasyonda Zonguldak, Nevşehir, Kırşehir, Afyonkarahisar’ın da aralarında bulunduğu 12 ilde eş zamanlı gözaltılar gerçekleştirildi. 

29 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI

Yeni dalgada 21 kişi hakkında gözaltı kararı var. Dosyada ayrıca aralarında tutuklu eski TEM Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 8 emniyet personeli de şüpheli olarak yer alıyor. 8 Emniyet mensubu arasında casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan eski Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Yakup Köse var. İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar kapsamında 16 şüpheli gözaltına alındı.

Devletin önemli sırları ele geçirildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki şifreli harddisklerden çıkan ses kayıtların içeriğini ilgili devlet kurumlarına resmi yazıyla sordu. Kurumlardan gelen cevaplarda, paralel yapıya mensup polisleri kaydettiği görüşmelerin büyük kısmının devlet sırrı kapsamında olduğu ve kesinlikle gizli kalması gerektiği ifade edildi. 

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN MAĞDUR

Soruşturma dosyasında aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan  Davutoğlu, bakanlar, siyasiler, üniversite rektörleri, öğretim üyeleri ve üst düzey bürokratların bulunduğu onlarca isim mağdur ve müşteki olarak geçiyor.

SİVİL KANADIN KUYRUĞU YAKALANDI

Selam kumpasının araştırıldığı soruşturmada örgütün sivil kanadına yönelik önemli gelişmelerin kaydedildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında şüpheli sayısının 80’in üzerinde olduğu ve aralarında firari şüphelilerin de bulunduğu Başsavcılık kaynakları tarafından doğrulandı. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yeni operasyonların da yapılacağı belirtiliyor. 

Polis şefleri sorguda

Gözaltı işlemi uygulananlar arasında rütbeli polis amirlerinin de bulunduğu öğrenildi. Gözaltına alınan isimler arasında, Emniyet Amiri Gaffur Ataç, Emniyet  Amiri Oğuzhan Ceylan,  Başkomisen Mehmet Işık,  Komiser Selman Yoğucu, Polis Memuru Necati Aslan, Polis Memuru Yasin Akyar ve Polis Memuru Ferhat Taner Doğan bulunuyor.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan’ın yönettiği operasyonda, şüpheli polislere yöneltilen suçlamalar ise ağır: Askeri ve Siyasi Nitelikli Casusluk, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Devirmeye Teşebbüs ve Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek.


Paralel yapının en karanlık komplosu

Çağlayan Adliyesi’nden, Türkiye tarihinin en büyük dinleme skandalına delil olacak belgelerin çıktığını Yeni Şafak, 24 Şubat 2014’te ‘Derin Kulak Pensilvanya’ manşetiyle duyurmuştu. Adliyede göreve başlayan yeni savcıların bulduğu ve ‘paralel yapı’nın şimdiye dek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gizlemeyi başardığı 125 klasör belge, Türkiye’de binlerce yazar, çizer, sanatçı, siyasetçi ve akademisyenin an be an kayda alındığını ortaya koymuştu. Binlerce ismin bazen 17 Aralık-25 Aralık soruşturmaları, bazen de Gezi Parkı eylemlerine ilişkin dosyalar kapsamında dinlendiği belirlenmişti.

CEZAEVLERİNE DOLDURACAKLARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresi için de ‘Selam Terör Örgütü’ adlı bir örgüt uyduran paralel yapının, 2011 yılından bu yana her konuşmayı ‘tape’leyip arşivlediği ortaya çıkmıştı. Devletin bütün kurumlarına sızan ‘paralel yapı’nın hükümeti darbe ile devirdikten sonra siyasetçi, gazeteci, yazar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişiyi cezaevlerine doldurma planına ilişkin belgeler gözler önüne serilmişti. 

Gözaltında şov yaptı

Operasyonu kapsamında 21 polis hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma dosyasında şüpheli sayısının ise 29 olduğu öğrenildi. Dosyada aralarında tutuklu eski TEM Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 8 emniyet personeli de şüpheli olarak yer alıyor. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan eski başkomiser Mehmet Işık yakalanarak gözaltına alındı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolleri yapılan Işık, sorgulama yapılmak üzere Emniyet'e götürüldü. Polis aracına bindirileceği sırada Işık, taşkınlık çıkarak, “Kimseden korkumuz yok. Yaptığımız tüm işler hukuka uygundu." diyerek şov yaptı.

#Paralel yapı
#Selam Örgütü
#İdris Naim Şahin
#dinleme
9 yıl önce