|

Şah Fırat notası

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nu cumartesi günü tahliye eden Türkiye'nin operasyon öncesi Esed yönetimine nota verdiği ortaya çıktı. Notada, tahliyenin karakolun statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmediği iletildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:17 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik geçtiğimiz cumartesi günü tahliye planını devreye sokan Ankara’nın operasyona  saatler kala Şam yönetimine İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile nota verdiği ortaya çıktı. Notada, Şah Fırat Operasyonun hukuki gerekçeleri, Şam yönetiminin içinde bulunduğu çatışma sarmalı ve Türkiye’nin pozisyonu iletildi. 

ANLAŞMALAR HATIRLATILDI

Şah Fırat operasyonu öncesi koalisyon birliklerini de olası bir hava operasyonuna yönelik uyaran Ankara, eş zamanlı olarak Esed yönetimine nota verdi.  Türkiye'nin İstanbul Başkonsolosluğu aracılığıyla gönderdiği notada, Süleyman Şah Saygı Karakolunun statüsü hatırlatıldı. Notada, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması, 5 Ağustos 1956 tarihli Türkiye-Suriye Yüksek Hudut Komisyonu Toplantısı Protokolü (Halep Protokolü), ve daha önce verilen notalara ve Süleyman Şah Türbesine ilişkin yapılan resmi yazışmalara gönderme yapıldı.

SURİYE EŞMESİNE TAŞINACAK NOTU

Notada, Ankara Anlaşması uyarınca Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesinin bulunduğu arazi nispetinde, Suriye Eşmesi Köyü’nün civarında, Türkiye-Suriye sınırına 180 metre uzaklıkta Suriye tarafındaki bir alana 22 Şubat 2015 tarihinden itibaren geçici olarak nakledileceği, bunun güvenlik mülahazaları nedeniyle yapıldığı, bunun geçici bir nakl-i kubur işlemi olduğu, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmediği bildirildi.

MİSLİ İLE KARŞILIK BULUR UYARISI

Operasyonun yapılacağına dair hukuki ve güvenlik gerekçelerinin yer aldığı notanın ardından İstanbul Başkonsolosluğu ile yakın diyalogları olan kişiler üzerinden, “Operasyon yapılacak. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin operasyonu süresince Şam yönetiminin 46 km’lik derinlik içinde müdahalesi misli ile karşılık bulur” mesajı verildi.

Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi için Suriye'ye iki koldan 9 saat süren bir operasyon düzenlemişti. 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personelin katıldığı operasyonda Mehmetçik, karakoldaki emanetler ile personeli alıp, Türkiye’ye dönmüştü.


Türbenin nakli doğru bir adım

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Süleyman Şah Türbesi’nin nakledilmesinin doğru bir karar olduğunu söyledi.  Kayseri’de bulunan Gül, Kocasinan Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Çolakbayraktar’ı ziyaretin sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül şunları söyledi. Süleyman Şah Türbesi’nin nakledilmesine değinen Gül, şunları söyledi: “Daha önce türbeyi ve oradaki toprağımızı o şekilde korumanın zor olacağını paylaşmıştım. Süleyman Şah Türbesi’nin nakledilmesi doğru bir karardı. Bunun bir şekilde takas edilmesi doğru olur demiştim. Bugün yapılan da o aslında. Bir toprak kaybı bu anlamda söz konusu değildir"

#Süleyman Şah Saygı Karakolu
#Şam
#Esed yönetimine nota
9 yıl önce