|

Sakınan HSYK’lık

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:58 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), soruların sınavdan önce ele geçirilerek devlet kurumlarına sızmak için kullanıldığı tespit edilen ve binlerce gencin hayalinin çalındığı 2010 KPSS soruşturmasıyla ilgili harekete geçti. HSYK 3. Dairesi, soruşturmayı yıllarca sümenaltı eden ve delilleri karartan KPSS'nin eski savcısı Şadan Sakınan hakkında inceleme kararı verdi. 3. Daire'nin Sakınan hakkındaki iddiaları araştırmak için görevlendirdiği müfettişlerin KPSS dosyasını açtığı öğrenildi. Sakınan'ı inceleyecek müfettişler, daha sonra hazırladığı raporu 3. Daire'ye sunacak. Sakınan hakkındaki iddiaların başında ise “dosyayı 2,5 yıl UYAP'a kaydetmemek”, “soruşturmanın en önemli delili niteliğindeki soru kitapçıklarının imha edilmesi talimatını vermek” ve “Adalet Bakanlığı'nı, 'henüz bir suçlunun ve örgütsel yapılanmanın tespit edilemediği yönünde yazı göndererek yanıltmak” geliyor.



DEPODA 2 BUÇUK YIL


KPSS soruşturmasını başlatan Yalvaç Cumhuriyet Savcılığı, yetkisizlik kararı ile dosyayı 22 Haziran 2011'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Dosya, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'a tevdi edildi. Ancak dosya, CMK'ya göre tüm verileriyle 'gecikmeden, eksiksiz, doğru ve istisnasız olarak' UYAP'a kaydedilmesi gerekirken, bu yapılmadı ve 2,5 yıl boyunca adliye deposunda tutuldu. Sakınan, dosyayı UYAP'a kaydetmeyerek soruşturmayı sümenaltı etti.



BAKANLIĞI YANILTTI


Dosyanın şüphelilerinden Baki Saçı'nın soruların kendisine e-mail yoluyla gönderildiğini belirtmesine ve kimin gönderdiği, nerede çalıştığı, cemaatla bağlantısını söylemesine rağmen Şadan Sakınan, Adalet Bakanlığı'nı yanılttı. Bakanlığa 9 Kasım 2010'da bir yazı yazan Sakınan, “Henüz bir suçlu ve örgütsel yapılanma tespit edilememiştir” dedi.



BELGELER İMHA EDİLDİ


Sakınan, soruşturmanın en önemli delili niteliğindeki kitapçıklara da o dönem el koydurdu. Ancak elkonulan kitapçıklar, soruşturma tamamlanana kadar adli emanette saklanması gerekirken, soruşturma teammüllerine aykırı olarak ÖSYM'ye teslim edildi. Bu kitapçıkların Arşiv Hizmetlerine ilişkin yönetmelik gereği 2 yıl içinde imha edilmesi gerektiği için ÖSYM, savcılıktan görüş sordu. Sakınan ise bu görüşe olumlu yanıt verdi. Bu skandal da soruşturmanın yeni savcısı tarafından ortaya çıkarıldı.



ÖSS VE YGS İLE HEDEF SAPTIRDI


Sakınan ayrıca, 2010 KPSS haricinde, dosyayla ilgisi olmamasına rağmen 2004-2005 ÖSS, 2011 YGS'yi de 'inceleyerek' hedef saptırdı. KPSS ile ilgili o dönem Sakınan'ın talimatıyla Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ne de operasyon yapıldı. Ancak dernekte alınan imajlarda delillerin silindiği sonradan ortaya çıktı. Sakınan'ın tüm bu usûlsüzlüklerini ilk kez Yeni Şafak gündeme taşıdı. HSYK da Sakınan hakkındaki iddiaları araştırmak üzere inceleme izni verdi. Görevlendirilen müfettişin soruşturmanın şimdiki savcısı Yücel Erkman ile görüştüğü öğrenildi. Bu arada bir müfettiş de Sakınan'ın 'banka hesaplarındaki para artışı'nı soruşturuyor.


#HSYK
#Şadan Sakınan
#ÖSYM
#KPSS
9 yıl önce