|

Sare Davutoğlu'nun portresi: Anne acısıyla doktor oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Hanım, kamuoyunun çok yakından bildiği bir isim değil. 27 yıldır kadın doğum uzmanı olarak görev yapıyor ve mesleğini halen sürdürüyor. Doktorluğu seçmesinin acı bir hikayesi var; henüz 10 yaşındayken annesini doğum esnasında kaybeden Sare Hanım kadın doğumcu olmaya o zaman karar vermiş. Sare Davutoğlu, profesyonel sivil toplum gönüllüsü ve çok sayıda dernek ile vakıfta aktif görev yapıyor.

Nuriye Çakmak
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 21:24 - 16/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Başkanlığına seçilen ve ardından da Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Hanım'ın dikkat çeken bir portresi var.



10 yaşında öksüz kaldı

Türkiye'nin yeni 'First Lady'si kamuoyu tarafından pek tanınmıyor. En bilinen yönü, çok iyi bir kadın doğum uzmanı olması. Sare Davutoğlu'nun bu mesleği seçmesinin altında ise acı bir hikaye yatıyor. İlkokul 4. sınıftayken annesini, kardeşinin doğumu esnasında kaybeden Sare Davutoğlu, henüz 10 yaşındayken kadın doğumcu olmaya karar vermiş ve bu ideali için önüne gelen tüm engelleri adeta yıkıp geçmiş.



Eşi ile aynı kaderi paylaştı

Afyonkarahisarlı Kundak ailesinin kızı olan Sare Davutoğlu, eşi gibi Konya doğumlu. O da tıpkı 4 yaşındayken öksüz kalan Ahmet Davutoğlu gibi annesiz büyümüş. Bu kader birliği, Ahmet Davutoğlu ve Sare Hanım'ı ta üniversite yıllarında bir araya getirmiş.



Son sınıfı bir aylık bebeği ile bitirdi

1980 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitiren Sare Davutoğlu, ardından en büyük hayalinin ilk evresi olan İstanbul Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi bölümüne kaydolur. Ahmet Davutoğlu'yla da üniversitede tanışır ve 1984 yılında evlenirler. Son sınıfı ise henüz bir aylık bebeği Sefure ile okuyan Sare Hanım, 1987 yılında Kars'a mecburi hizmete gider. Eşinin 4 yaşındayken vefat eden annesi Meymune Hanım'ın adını verdikleri ikinci çocukları, Sare Hanım'ın İstanbul'da sürdürdüğü mecburi hizmeti sırasında dünyaya gelir. 1990 yılının haziran ayında eşi Ahmet Davutoğlu'na Malezya'da bir üniversiteden gelen öğretim üyeliği teklifi üzerine, görevinden istifa ederek kızları ve eşi ile birlikte bu ülkeye giderler. Sare Hanım, 4 yıl yaşadıkları Malezya'da üniversite kliniğinde görev alır.





Hastalarına bakmaya devam ediyor

Doktor Sare Davutoğlu Malezya'dan döndükten sonra 1995 yılında ihtisasa başlar ve 1999 uzmanlığı bitirirken artık üç çocuk annesidir. Daha sonra kendi muayenehanesini açan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın doğumunda da yer alan Sare Davutoğlu, her ne kadar siyasetin yoğun hengâmesinde koşuştursa da İstanbul Bahçelievler'deki özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.



Siyasetçileri aratmayan tempo

2009 yılında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Ahmet Davutoğlu'nun eşi olarak dış gezilere, davet, toplantı ve aktivitelere katılan, diğer yandan mesleğini aksatmadan sürdüren, kurucusu, yöneticisi, gönüllüsü olduğu birçok sivil toplum kuruluşunun özellikle sağlık ve eğitim alanındaki projelerine destek veren Sare Davutoğlu temposu ile bir siyasetçiyi aratmıyor.



Kürtaja da sezaryene de karşı çıkıyor

Sare Davutoğlu'nun mesleği ile ilgili kriterleri ise çok keskin. Hayati bir tehlike yok ise kürtaja kesinlikle karşı olan Sare Davutoğlu, seminerlere ve toplantılara katılarak kürtaj konusunda bilgilendirme de yapıyor. Türkiye'de oranı çok yüksek olan sezaryenle doğumu da önermeyen Sare Hanım, hastaları için önceliği son ana kadar normal doğum olarak belirleyen bir hekim. Anne adayı hastalarına ilk sözlerini şöyle aktarıyor: "Hamile olduğunu öğrendiğim hastalarıma ilk olarak 'Hayırlı olsun, normal bir doğumla kucağınıza almak nasip olsun' cümlesini kuruyorum."



Sare Davutoğlu, down sendromu riski taşıdığı gerekçesiyle alınması önerilen bebeklerin de dünyaya gelmesinden yana. 2006 yılında Gerçek Hayat Dergisi'nde Halime Kökçe'ye verdiği röportajda, karnındaki bebeğin down sendromu riski taşıdığı gerekçesiyle kürtaj için kendisine gelen çok sayıda hastayı doğuma ikna ettiğini ve bu çocukların sağlıklı doğumlarına şahitlik ettiğini anlatmıştı.




Profesyonel sivil toplum gönüllüsü

Mesleki sorumluluğunu sivil toplum çalışmalarıyla birlikte sürdüren Davutoğlu, pek çok sivil toplum örgütünün kurucusu veya yönetim kurulu üyesi. Bu durumu, “Profesyonel hayat ve sivil toplum, ruh ve beden gibidir" cümlesiyle açıklayan Davutoğlu, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfı'nda üye ve Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği'nin Yönetim Kurulu Asil Üyeleri arasında. Sare Hanım, Meridyen Derneği'nin Yönetim Kurulu üyesi, Dünya Yetimler Eğitim Vakfı Eğitim Kurucu üyesi, Yeryüzü Doktorları'nın kurucu üyesi ve Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği'nin onursal başkanlığı görevlerini birlikte yürütüyor.



Hayat Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Vakfı

Sare Davutoğlu, uzun yıllardır üyesi olduğu Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Vakfı, sokakta yaşayan ve çalışan çocukların, suça yönelmelerini ve suç örgütlerinin eline düşmelerini engellemek ve onları topluma kazandırmak için çalışmalar yürütüyor. Vakfın 1998 yılında gerçekleştirdiği 'Yaşama hakkı-kürtaj' isimli kürtaj karşıtı bir çalışmanın da yöneticiliğini yapan Davutoğlu, halen kadınlar kolunda ve çeşitli yönetim kademelerinde görev almaya devam ediyor.



Kadın Sağlıkçıları Eğitim ve Danışma Vakfı

Sare Davutoğlu'nun kurucuları ve yönetim kurulu arasında yer aldığı Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği, 2005 yılından bu yana sağlık ve eğitim alanında toplumda farkındalık oluşturmaya yönelik projeler gerçekleştiriyor. Dernek; özel eğitim gereksinimli çocuklar için, gençlerde internet bağımlılığı ile mücadele için, madde bağımlılığı için, şizofreni hastalarını topluma kazandırmak için çeşitli projeler, periyodik olarak aile odaklı bilimsel sempozyumlar düzenliyor. Dernek yönetimi 2013 yılında Kadın Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Vakfını da kurarak yine Sare Davutoğlu'nun önderliğinde Soma'daki kaza sonucu yetim, kimsesiz kalan çocuklara ve ailelere yönelik travma önleyici programlar yürüterek çalışmalarına devam ediyor.



Meridyen Derneği

Sare Davutoğlu'nun kurucu üyesi olduğu dernek 2006 yılından bu yana çok sayıda lisansüstü öğrenciye maddi destek sağlayarak sosyal bilimler alanındaki projeleri destekliyor. Dernek, bir taraftan ilmi çalışmaları sürdürürken diğer taraftan Danimarka'da yaşanan karikatür krizi sırasında Hazreti Muhammed'i anlatan bir web sitesi kurarak yayın alanına da giriş yaptı. http://www.sonpeygamber.info/ adresi çerçevesinde çeşitli siyer programları da gerçekleştiriliyor. Meridyen Derneği, Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında ilmi seminerler, paneller ve münazaralar düzenliyor.



Yeryüzü Doktorları

14 yıldır dört kıtada 30'u aşkın ülkede kalıcı ve sürekli projelere imza atan Yeryüzü Doktorları, sadece sağlık yardımlarıyla değil, Somali ve Nijer gibi kuraklık, iç karışıklık ve politik düzensizlik sebebi ile açlık tehlikesi yaşayan bölgelerde kurduğu beslenme sağlığı merkezleriyle de yardım organizasyonlarını çeşitlendiriyor. Sare Hanım, Yeryüzü Doktorları'nın da kurucu kadrosunda yer alıyor. Yeryüzü Doktorlarının gönüllü uzman hekimleriyle Kosova'ya giden Sare Hanım, 2013 yılında Prizren'deki Nena Tereza İşitme ve Konuşma Engelliler Okulu'nda yaşları 3 ile 23 arasında değişen 103 öğrenciyi muayene etmişti.



Bugüne dek çok sayıda yardım ve destek kampanyalarına katkıda bulunan Sare Davutoğlu, dünya ülkelerindeki yetim çocuklara sahip çıkarak eğitimlerine ve diğer sosyal imkanlarına destek veren Dünya Yetimler Eğitim Vakfı'nda da mütevelli heyetinde görev alıyor.


#Sare Davutoğlu kimdir
#Sare Davutoğlu'nun hayatı
#Anne acısı
10 yıl önce