|

'Savcılar görevi ihmal suçu işliyor'

Prof. Dr. Mithat Sancar, darbe iddialarının doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmeyen savcıların görevi ihmal suçu işlediğini ileri sürdü.

Anka
00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 12:24 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Savcılar görevi ihmal suçu işliyor'
'Savcılar görevi ihmal suçu işliyor'

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, darbe iddialarıyla ilgili inceleme başlatmayan savcıların görevi ihmal suçu işlediklerini söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, darbe hazırlığı iddialarıyla ilgili olarak savcıların harekete geçmesi istemiyle yeni bir hukuki tartışma başladı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sancar, darbe hazırlığı yapmanın yasalarla düzenlenmiş ağır bir suç olduğunu söyledi. Türk Ceza Kanunu'nun 309'uncu maddesinin "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar" hükmünü düzenlediğini belirten Sancar, söz konusu iddiaların araştırılmasının her savcının görevi olduğuna işaret etti. Sancar, "İddialara konu olan suç Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giriyor. Dolayısıyla iddiaları hakkında sivil savcıların harekete geçmesi gerekiyor. Darbe girişimi kanunlara göre de çok ciddi ve ağır bir suç. Ancak şimdiye kadar hiçbir savcı bu iddiaların doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmedi. Harekete geçmeyen bu savcılar görevi ihmal suçu işliyorlar" dedi.


Daha önce andıç iddialarıyla ilgili sadece bilginin nerden sızdırıldığına dair soruşturma açıldığını anımsatan Sancar, "Bunlar fiilin üstünü örtmeye yönelik soruşturmalardır" şeklinde konuştu.




17 yıl önce