|

Savunmanın yerli şovu

İstanbul’da devam eden Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, milli projelerin yanı sıra özel şirketlerin de şovuna sahne oluyor. Yerli ve yabancı yüzlerce savunma sanayii devi, yeni ürünlerini pazarlıyor. Son model teknolojilerle üretilen savunma, ulaşım, uzay ve lojistik araç gereçlerine katılımcıların yoğun ilgisi var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:05 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin en önemli fuarlarından 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF), 54 ülkeden toplam 780 savunma sanayii devine ev sahipliği yapıyor. Yerli teknolojiyle geliştirilen birçok ürünün ilk kez görücüye çıktığı fuarda, firmaların yeni tasarımlarla donattığı ürünler göz kamaştırıyor. Kara, deniz, havacılık ve uzay, ulaşım, lojistik destek faaliyetleri, levazım malzeme araç ve gereçlerinin kamuoyuna tanıtıldığı fuara katılımcılar yoğun ilgi gösteriyor. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı fuara; 77 ülkeden 20 Bakan, 6 Genelkurmay Başkanı, 20 Bakan Yardımcısı, 3 Genelkurmay Başkan Yardımcısı, 7 Kuvvet Komutanı ve 15 Müsteşar ile çok sayıda sivil ve askeri tedarik makamı katıldı. 4 gün olarak planlanan IDEF, yarın akşama kadar yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlamaya devam edecek.



FUAR MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI


Büyük işbirliklerini beraberinde getirmesi beklenen 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, ilk günden meyvelerini vermeye başladı. Dünyanın önemli savunma teknolojileri firmalarından BAE Systems ve Türk teknoloji şirketi Fotoniks uçak gösterge sistemlerinin geliştirilmesi ve bölgesel dağıtımıyla ilgili işbirliği anlaşması imzaladıklarını duyurdu.


Fuarda; Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve HAVELSAN üç ayrı işbirliği anlaşması yaptı. THY Teknik AŞ ise Airbus D&S ile "Bakım Desteği Anlaşması" imzaladı. TÜBİTAK'ın şirketi BİLGEM ile ASELSAN da işbirliğine vardı.



TUSAŞ İLE MESKO SA'DAN İŞBİRLİĞİ


Fuara katılan firmalardan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile MESKO SA arasında da, Polonya Taarruz Helikopter Programı kapsamında mutabakat muhtırası imzalandı. Polonya Silahlı Kuvvetleri'nin, envanterini modern bir taarruz helikopteri ile güçlendirme ihtiyacı doğrultusunda başlatılan KRUK Programı kapsamında, 32 adet taarruz helikopterinin tedarik edilmesi planlanıyor. TUSAŞ, T129 ATAK Helikopteri ile bu tedarik programına katılım sağlıyor.



ALTAY göz kamaştırdı


Türkiye'nin en büyük özel sermayeli savunma sanayii şirketi Otokar, paletli zırhlı ailesine yeni eklediği aracı TULPAR-S ve nükleer tehditlere karşı geliştirdiği ARMA 8x8 KBRN Keşif Aracı'yla fuarda boy gösterdi. Otokar'ın ana yükleniciliğini üstlendiği Türkiye'nin milli ana muharebe tankı ALTAY'ın son prototipi de ilk kez IDEF'te sergileniyor. Motorunu TÜMOSAN Traktör'ün üreteceği ALTAY'ın, 2017'nin başında seri üretimi yapılacak modeli fuarda büyük ilgi gördü.



HAVELSAN ve ASELSAN tam tekmil


Fuardaki standında güvenli seçim sandığı ve paraşüt simülatörüylü dikkat çeken HAVELSAN'ın; simülatör, eğitim ve test sistemleri alanında F-16 Silah Taktik Eğiticisi, çatışma simülatörü, paraşüt simülatörü, İnsansız Hava Aracı Görev Eğitim Simülatörü, Topçu İleri Gözetleyici Simülatörü (AFOS), İleri Hava Kontrolörü Eğiticisi, Komuta Kontrol ve Savaş Sistemleri alanında Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS), Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS), Akustik Sinyal İşlemcisi (TORAKS), Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) ve Uçak Durum İzleme Sistemi(AHM) sergileniyor.



VESTEL'in Karayel'i


Vestel Savunma ise kendi geliştirip ürettiği Karayel isimli keşif ve gözetleme amaçlı insansız hava aracı sistemini fuarda tanıtıyor. Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, Karayel'in, NATO'nun 'Sivil Hava Sahasında Uçuş İçin Elverişlilik' standardı 4671'e uyumlu olarak tasarlanan ve üretilen ilk ve tek yerli taktik insansız hava aracı olduğunu söyledi.



BMC'den 6 araç


BMC de, 6 aracını fuarda kurduğu dev stantta kamuoyuna tanıttı. Araçlardan 3'ünün de dünya lansmanını yapan BMC'nin son teknoloji ürünü 'Vuran' isimli çok amaçlı taktik aracı fuarın gözde ürünlerinden biri oldu. Vuran'ın perdesini, fuarın açılışını yaptıktan sonra BMC standını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açtı.



SİNYAL KESEN JAMMERLER ÖĞRENCİLERE KARŞI


Fuarın ilgi çeken ürünlerinden biri de cep telefonu sinyallerini keserek telefon kullanımını engelleyen ve telefon üzerinden dinleme faaliyetlerini bloke eden jammerlar oldu. Sinyal kesen jammerler; akıllı telefon sahipliğinin artmasıyla ilkokul ve liselerdeki öğrencilerin derste telefon kullanımı engellemeye çalışan okul müdürlerinin de gündeminde.



YENİ MODEL TOMA DA IDEF'TE


Fuara katılan Katmerciler firması ise yeni geliştirdiği ve güçlendirilmiş zırhıyla güvenliği artırılmış Toplumsal Olaylara Müdahale Aracını (TOMA), Koruma Kalkanını ve Zırhlı Kazıcı Yükleyici İş Makinesini tanıttı. 44 ülkeye ihracat yapan Katmerciler, kendi geliştirdiği zırhlı personel taşıyıcıları Kangal ve Khan.D'nin de tanıtımını yapıyor. Mayınlara karşı koruma sağlayacak şekilde geliştirilen Kangal, yeni özellikleriyle öne çıkıyor.



#Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı
#aselsan
#havelsan
#yerli silahlar
#altay tankı
9 yıl önce