|

Seçim ayarlı provokasyon

Adana ve Mersin’de HDP binalarında eşzamanlı patlama meydana geldi. Üç kişinin yaralandığı patlamalara, çiçek buketi ve kargo paketine yerleştirilen patlayıcılar neden oldu. HDP yönetimi ise olayı 'seçim rantı'na çevirmek için hükümeti suçlamayı tercih etti.

Yeni Şafak
04:00 - 19/05/2015 Salı
Güncelleme: 21:26 - 18/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

7 Haziran genel seçimlerine 20 gün kala karanlık eller Adana ve Mersin'de devreye girdi. Yüzde on barajını aşıp aşmayacağı henüz belli olmayan HDP'nin Adana ve Mersin'deki il başkanlığı binalarına gönderilen bombaların eş zamanlı patlaması dikkatleri bir kez daha karanlık ellere çevirdi. Seçime günler kala kaos psikolojisi yaratarak toplum şiddet algısı yaratarak ülkeyi seçime götürmeyi planladığı düşünülüyor.



EŞ ZAMANLI PATLADI


Adana'daki patlamada İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, İbrahim Yakut ve Sabahattin Pişkin yaralandı. HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'ın kendisine gelen kargo paketini açarken patlama olurken, makam odasının duvarı çöktü. Mersin'de ise kimden geldiği belli olmaması üzerine terasa bırakılan saksı içindeki çiçeğe yerleştirilen bombanın patladığı belirlendi.



SALDIRI TESADÜF OLAMAZ


HDP Genel Başkan Eş Yardımcısı ve Adana adayı Meral Danış Beştaş da olay yerine gelerek partililere sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Beştaş, 2 komşu ilde aynı dakikalarda uğradıkları saldırının tesadüf olamayacağını söyledi.



HDP, OLAYI SEÇİM RANTINA ÇEVİRMEYİ TERCİH ETTİ


Öte yandan HDP, seçim güvenliği konusunda bütün önlemleri alan ve seçimin barış içinde geçmesi için çaba gösteren hükümeti olayla ilgili suçlayarak, saldırıyı mağduriyet üzerinden ranta çevirmeyi tercih etti. HDP'ye en sert tepki Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın'dan geldi. Düzenlediği basın toplantısında, "HDP yetkilileri, olayın sorumlusu olarak Sayın Cumhurbaşkanı'nı, Hükümet'i gösterdi" denilmesi üzerine şunları söyledi: "Söz ola, beri gele. Defalarca seçim güvenliğiyle ilgili açıklama yapmış, vatandaşların seçime katılması için her türlü tedbiri almış, çağrıyı yapmış bir Cumhurbaşkanı'na, hükümete böyle bir suçlamada bulunursanız, sizin samimiyetiniz sorgulanır hale gelir. Başka art niyetler aranır. Bu tür açıklamalar, olayın şu harareti içinde hiçbir şeye katkı vermez. Aynı şekilde hükümetimiz de seçim güvenliği konusunda gerekli tedbirleri almaya devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız'a, Başbakanımıza, Hükümete yönelik bu tür ithamlar kabul edilebilir değildir. Bu arkadaşlarımız bunun üzerinden siyaset yapmak yerine, öncelikle olayın aydınlatılması için verilerin gelmesini beklesinler, ondan sonra aklı selim ile bir açıklama yapacaklarsa, o zaman yapsınlar" ifadesini kullandı.



HDP'ye 'geçmiş olsun' ziyareti






Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da HDP seçim bürosuna geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bakanlar Işık ve Yılmaz, Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlama nedeniyle partililere geçmiş olsun dileklerini iletti.



SEÇİM BARIŞ İÇİNDE GEÇSİN


Yılmaz, HDP'lilerle sohbetinde “Barış içinde, huzur içinde güzel bir seçim olsun inşallah.” ifadelerini kullandı.



BU PARALEL ÇETE HER ŞEYİ YAPABİLİR


Trabzon'da bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise, seçimlerde güvenlik zafiyeti olmaması gerektiğini belirterek, "Bu paralel çetenin mensupları her şeyi, her türlü provokasyonu ortaya koyabilirler. bunlarda ölçü, izan ve ahlaki duyarlılık yok." dedi.



Saldırıyla ilgili özel bir ekip kuruldu






Saldırıya hükümet kanadından ilk tepki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'ten eldi. Çelik, twitter'dan yaptığı açıklamada "Adana HDP Seyhan İlçe binası ve Mersin HDP binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Yaralılara acil şifa diliyorum" dedi. Çelik, "Bir siyasi partiye yapılan saldırı tüm partilere ve demokrasiye yapılmış demektir. Bu saldırı HDP'ye, tüm siyasi partilere ve seçim sürecine yapılmıştır. Lanetliyoruz bu saldırıyı. HDP teşkilatına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.



EMNİYET, JANDARMA VE MİT DEVREYE GİRDİ


Çelik, Adana Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında ise "Bu saldırıyla ilgili özel bir ekip kuruldu. Tek görevi bu saldırının nasıl ve kimler tarafından yapıldığını açığa çıkarmak üzere çalışma yapmak olacak” dedi. Çelik, şöyle devam etti: “Sayın Valimiz, Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımız ve MİT Bölge Başkanımızla ilk değerlendirmeyi yaptık. Elimizde birtakım bilgiler var ama şu anda detay vermemiz doğru değil. Tabii saldırının eş zamanlı olması dikkat çekici."







ERKEN KONUŞAN YARIN MAHÇUP OLUR


Çelik, "Maalesef bazı siyasetçiler son derece sorumsuz açıklamalar yaptılar. Hemen ellerinde hiçbir belge olmadan birilerini hedef gösteren açıklamalara girmek doğru değildir. Kamuoyunu da yanıltır, yarın da mahcup olurlar'' dedi.



Barışı bozmaya yönelik


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, saldırıları kınadı ve amacın siyasi tansiyonu yükseltmek, toplumsal barışı bozmak olduğunu ifade etti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da, twitter'dan “Seçim sürecine şiddet karıştırmaya çalışan provokatörlerin oyunu tutmamıştır, tutmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu ve HDP ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.



Ülkede kaos istediler


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, HDP binalarındaki patlamaya ilişkin, “Ahlaksız insanlar provokasyon yapmışlar ki tahrik etsinler, millet birbirine girsin, ülkede kaos olsun istemişler. Lanetliyorum, çok yanlış bir iştir. Bu vicdansızca bir iştir. Ülkeye yazıktır" dedi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, “Seçime gölge düşürecek çirkin saldırıları şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.



Halka sağduyu çağrısı


HDP binalarındaki patlamalara ilişkin soruyu yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, bunların seçimi sabote etmeye yönelik, provokatif eylemler olduğunu söyledi. Saldırıları kınayan Şimşek, “Vatandaşlarımızı da HDP'li kardeşlerimizi de sağduyulu olmaya davet ediyorum” diye konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, "Hep birlikte bu saldırıların karşısında durmalıyız” dedi.



Saray'dan çok sert kınama


Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, “Saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bir siyasi partiye yapılan saldırı, bütün siyasi partilere yapılmıştır” dedi. Kalın, ayrıca olayın aydınlatılması için devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini söyledi.








#hdp
#hdp seçim büroları
#seçimler
#hdp saldırı
9 yıl önce