|

Seçim ayarlı terör

Seçim öncesi harekete geçen PKK, Ağrı’da vatandaşları HDP’den başka partiye oy vermemeleri yönünde tehdit edince, güvenlik güçlerini karşısında buldu. Çıkan çatışmada 3'ü hafif 4 asker yaralanırken, 5 terörist ölü, 1 terörist de yaralı ele geçirildi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/04/2015 الأحد
Güncelleme: 19:40 - 13/04/2015 الإثنين
Yeni Şafak

Ağrı'da, bir grup teröristin vatandaşlara oylarını HDP'ye vermeleri yönünde baskı yaptığı duyumunun alınması üzerine bölgeye sevk edilen güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma yaşandı. Gün boyu süren çatışmalarda 3'ü hafif 4 asker yaralanırken, 5 terörist öldürüldü, 1 terörist de yaralı ele geçirildi.



Ağrı'nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde 'Bahar Şenliği' adı altında bölücü örgüt mensupları tarafından organize edilen şenlikte vatandaşlara HDP'ye oy vermeleri yönünde baskı ve tehditte bulunulduğu ihbarı üzerine güvenlik güçleri harekete geçti. Genelkurmay'dan yapılan açıklamaya göre bölgeye valiliğin talimatı üzerine İl Jandarma Komutanlığı'nca 15 timden oluşan güvenlik gücü sevk edildi. Güvenlik güçlerinin bölgeye ulaştığı sırada PKK'lı teröristler askerlere ateş açtı. İlk ateşte 3'ü hafif 4 asker yaralandı.



İRAN YOLU KESİLDİ


Bunun üzerine bölgeye Özel Kuvvetler'den ve Polis Özel Harekât'tan Ağrı merkez, Doğubeyazıt, Patnos ilçelerinden takviye birlikler gönderildi. Sevk edilen birliklerin operasyon alanına gelmesi ile birlikte 25 kişiden oluştuğu tahmin edilen teröristlerin İran sınır hattına kaçmaya çalıştığı tespit edildi. Terörist grup geride birkaç militanı bırakarak kaçma girişiminde bulunurken, güvenlik güçleri de insansız hava aracı Göktürk'ten gelen görüntülere bakarak oluşturulabilecek koridoru önünü kesti. Güvenlik güçleri, PKK'lı teröristlerinin operasyonun yoğunlaştığı bölgeden farklı bir bölgeye geçiş için karanlığı bekleyeceğini ve bölgenin koşullarını zorlayacağını dikkate alarak 7 farklı geçiş güzergahını da kapattı.


Bölgeye gönderilen timler teröristleri çatışmaların başlamasının ardından 2 saat içinde çembere aldı. Ancak bölgenin fiziki koşulları ve PKK'lıların çatışmaların olduğu bölgede kendilerine yakın alanları mayınlaması ve bombalı tuzaklar kurulduğu fark edilince, operasyonun çok daha dikkatli sürdürülmesi kararlaştırıldı.



5 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ


Gün boyunca süren çatışmaların ardından Genelkurmay Başkanlığı, bir açıklama yaptı. Çatışmada 5 teröristin öldürüldüğü, 1 teröristin de yaralı ele geçirildiği kaydedilen açıklamada yaralı askerleri ilişkin şu bilgiler verildi: “Çatışmada yaralanan 4 personelimiz Ağrı Devlet Hastanesine tahliye edilmiş olup, 3 personelimizin yaralarının hafif olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı, 1 personelimizin ise ameliyata alındığı hastane yetkililerinden öğrenilmiştir."



İKİ AY ÖNCE GELMİŞLER


Bölgedeki istihbarat kaynaklarına göre 21-25 kişiden oluşan PKK'lı grubun bölgeye 2 ay önce konuşlandırıldığı öğrenildi. Çözüm sürecinin ilk döneminde bölgedeki teröristlerin yarısını Kandil'e geri çeken örgütün son 3 aydan bu yana geri çektiği 1261 teröristi doğu ve güneydoğu kentlerine geri gönderdiği kaydediliyor.



Saldırı milli iradeye


İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Ağrı'da güvenlik güçleriyle terör örgütü militanlarının çatışması sürerken yaptığı açıklamayla kamuoyunu bilgilendirdi. Çatışmada, 4 askerin yaralandığını kaydeden Ala, "Tabii bu saldırıyı düzenleyen teröristler de etkisiz hale getirilmiştir" dedi. 7 Haziran'da yapılacak milletvekilliği seçimlerine değinen Ala, şunları kaydetti: "Sandık deyip geçmemek lazım. Orayı gözümüz gibi korumak lazım. Onun için bugün köylere inip, işte bu çatışma da ondan dolayı çıkmış. İnsanların iradesini ipotek altına almaya çalışan ve bunu silahla yapan terör örgütü, o da bilmeli ki sandığa yapılan her saldırı, millet iradesine yapılmış saldırıdır. Devletin, milletin görevi, işi de bunu garanti altına almak, koruma altına almaktır. Buraya dokundurmamaktır."



Örgütün sözcülüğüne soyundu

Çözüm sürecindeki ikiyüzlü tavrıyla barışı sekteye uğratmak isteyen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'daki saldırıyı kınamak yerine şiddet üzerinden oy devşirmek isteyen PKK'nın sözcülüğüne soyundu. Her fırsatta şiddeti teşvik eden Demirtaş'ın, “Oradaki çatışma nasıl gelişmiş, nasıl gerçekleşmiş bence iki tarafın da tatmin edici bir açıklama yapması lazım" ifadeleri ile PKK'yı taraflardan biri ilan etmesi dikkat çekti. Demirtaş, seviyeyi iyice düşürerek, "Genelkurmay AKP'ye çalışmaktan vazgeçse iyi olur artık. Bu ülkenin ordusudur, bir partinin ordusu değil. Kendileri de seçime giren bir parti değiller" dedi. Çözüm sürecinde gelinen her kritik aşamada yaptığı açıklamalarla süreci adeta sabote eden Demirtaş, Kobani bahanesi ile 6-8 Ekim tarihlerinde yaşanan şiddet olaylarının ateşleyicisi olmuştu. Demirtaş, Kobani bahanesi ile 6-8 Ekim tarihlerinde halkı sokağa dökmüş ve 54 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.



Ateşle oynayan kaybeder


Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ağrı'daki terör saldırısına ilişkin, “Siyasal rekabete baskı, şiddet ve silah karıştırmak, halkın iradesine zorla ipotek koymaya çalışmak kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, bölücü terör örgütünce yapılan saldırıda 4 askerin yaralanmasını sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından değerlendirdi. Terörist saldırıyı kınayan Akdoğan, “Siyasal rekabete baskı, şiddet ve silah karıştırmak, halkın iradesine zorla ipotek koymaya çalışmak kabul edilemez. Kamu düzenine, seçim güvenliğine ve millet huzuruna yönelik girişimlere müsamaha gösterilemez. Ateşle oynayan kendisi kaybeder" görüşünü paylaştı.



Demirtaş'a TSK cevabı


Başbakan Yardımcısı Akdoğan, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın TSK ile ilgili açıklamalarına sert cevap verdi. Akdoğan, Twitter hesabından Demirtaş'a cevaben, “TSK bir partinin değil milletin ordusudur ve mensupları da vatan evlâdıdır", “Milletin evlatlarına kurşun sıkanlara söz söyleyemeyenler örgütün partisi olurlar. Örgüt partisi ise Türkiye partisi olma iddiasını kaybeder" ve “Yerleşim yerlerinde silahla dolaşmak, Eylemsizlik iddiasıyla bağdaşmaz. Silah ve illegalite en büyük tacizdir, kesinlikle sıradanlaştırılamaz" twittlerini attı.


#Efkan Ala
#seçimler
#paralel yapı
#terör
٪d سنوات قبل