|

Sedat Şahin ve Vedat Şahin kimdir?

Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin İstinye'de dün akşam Nişantaşı Valikonağı Caddesi üzerindeki evinden çıktıktan kısa süre sonra silahlı saldırıcı sonucu öldürüldü. Sedat Şahin ve Vedat Şahin kimdir?

Yeni Şafak
05:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 16:13 - 25/12/2014 Perşembe
VEDAT ŞAHİN KİMDİR?

 

LALE OPERASYONUYLA GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

 

İstanbul'da 2005 yılında "Lale Operasyonu" kapsamında tutuklanan Sedat Şahin ve adamları hakkında hazırlanan polis fezlekesinde, çetenin faaliyetleriyle ilgili birbirinden ilginç ayrıntılar yer almıştı. İstanbul'un gece hayatını kontrol altına alan Sedat Şahin'in, istediği sanatçıyı istediği mekânda sahneye çıkardığı, ayrıca İstanbul'a gelen bir Rus bakanın Şahin'i ziyaret etmek istediği öne sürülmüştü. Ayrıca, Şahin grubunun, Yargıtay'daki adamları vasıtasıyla davaların seyri konusunda bilgi aldıkları da iddia edilmişti.

GECE HAYATININ HAKİMİ

 

Şahin grubu, İstanbul gece hayatını kontrol altında tutarak, istediği sanatçıyı istediği barda sahneye çıkaracak, istemediğini de çıkarmayacak kadar etkin.

SEDAT ŞAHİN KİMDİR?

Yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden olan Sedat Şahin,  Samsun’un Bafra ilçesindendir. Sedat Şahin İsmi ilk olarak 1993 yılında, Çağlayan’da bir arabanın içinde vurulan yakın adamları Cihan Kaplan ve Esabil Karataş’a yönelik suikastten sorumlu tuttuğu Hacı Çapan’ın öldürülmesi ile duyuldu. Gerçek adı Mehmet Nafi Çapan olan Hacı Çapan, 1996 yılından hastaneden taburcu olduğunda vurularak öldürülmüştü.

Sedat Şahin, soygun haraç alma gibi olayların da aralarında bulunduğu üç ayrı suçtan gıyabi tutuklu olarak uzun süre arandı. Hakkında Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş 6 yıl 11 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Şahin’in Alaattin Çakıcı tarafından desteklendiği öne sürüldü.

Sedat Şahin Almanya’da Alman polisi tarafından ortaklaşa yürütülen operasyon sonucunda Berlin’de bulunan ve yeni doğum yapan eşi Buket Erener’in ziyaretine gittiği sırada 22 Eylül 1998'de sahte İtalyan pasaportuyla yakalandı.

10 Nisan 2000'de Türk İnterpol görevlilerinin nezaretinde uçakla Türkiye’ye getirildi ve 11 Nisan 2000'de hakkında İstanbul DGM’ce verilen “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan gıyabi tutukluluğu vicahiye çevrildi. Bu kararla tutuklanan Sedat Şahin, Bafra`da “sahtecilik” suçundan yargılanarak aldığı 3 yıl, Bursa`da “Adam yaralamaya azmettirmek” suçundan aldığı 6 yıl 12 aylık kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Niğde cezaevi`ne gönderildi.

Sedat Şahin ve Alaattin Çakıcı’nın geçmişe dayanan dostluklarının bozulmasına neden olan karşılıklı atışmalar bir süre medyada yer aldı.

Sedat Şahin ismi gündeme son olarak Saral ailesiyle beraber geldi. Şahin ve Saral grupları arasında ilk çatışma, polis kayıtlarına göre şöyle gelişti: Saral’ın adamı Mert Altan Sarıyıldız ile Şahin’in yeğeni Zekeriya Kocaman aralarında anlık başlayan bir tartışma sonucu silahlı çatışmaya girerler. Sarıyıldız’ın açtığı ateş sonucu Kocaman felç olur. Şahin bundan Saral’ı sorumlu tutar. Aralarında yapılan görüşmelerde Saral bunu kabul etmez, ancak tetikçi Mert Altan Sarıyıldız ile birlikte İtalya’ya gider. Orada tutuklanır. Tahliye olduktan sonra da Roma’da sokak ortasında Şahin’in adamlarınca 31 Ocak 2005’te öldürülür. Sedat Şahin’in şifreli telefon görüşmelerinde, Saral’ın öldürülmesi için “vatandaşın ciğeri lazım” dediği, öldürüldüğünü duyunca da “sigarayı bıraktırdım” ifadesini kullandığı öne sürülüyor.

Bu olayı soruşturan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan Sahra operasyonunda, Sedat Şahin’in de aralarında bulunduğu 53 kişi yakalandı. Bu kişilerden yirmisi tutuklandı. Telefon dinlemelerindeki şifreler çözülünce Şahin’in talimatıyla Hüseyin Saral’ın öldürüldüğü iddianamede yer aldı. Sedat Şahin için 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Saral ailesiyle Sedat Şahin arasında yaşanan bu gerginliğin sonucu olarak birçok çatışma meydana geldi. Son olarak araya Sami Hoştan girerek tarafları barıştırdı.

Mart 2005'te tahliye olan Sedat Şahin, bir gün sonra İstanbul’da düzenlenen operasyon 30 adamıyla birlikte yeniden gözaltına alındı. Şahin, Kadıköy’de bir işyerinin kurşunlanması, bir kişinin öldürülmesi ve silahlı çatışmaya girilmesi olaylarından tekrar tutuklanarak cezaevine konuldu.

Sedat Şahin''e 100 yıl istenmişti

Sedat Şahin liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada, 108 şüpheli hakkında rekor cezalar istendi. İddianamede Sedat Şahin ve kardeşi Vedat Şahin için 100 yılı aşkın ceza talep edildi.


Suç örgütü lideri Sedat Şahin ve adamları hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma önceki gün sona erdi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Beyaztaş''ın yazdığı 108 şüpheliden oluşan 562 sayfalık iddianame Terörle Mücadele Kanunu''nun (TMK) 10. Maddesi''yle görevli İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sedat Şahin ve kardeşi Vedat Şahin''in de dahil olduğu 108 şüpheli hakkında açılan davada Şahin kardeşler hakkında 122 ile 132 yıl ağır hapis cezası istendi.


ÖNDER TURACI ŞİKAYETÇİ

Emniyet Müdürü Ahmet Türer ile polis memuru Hamza Albayrak hakkında, örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. 29 müşteki ve 4 müşteki-şüphelinin bulunduğu iddianamede eski futbolcu Önder Turacı''nın da şikayetçilerden olması dikkat çekti. Şike davasına adı karışan Metin Korkmaz''a ise çete üyeliğinden 31 yıl 6 aya kadar hapis istendi.


Ofisler çelik zırh kaplandı

Örgütün lüks semtlerde içi çok lüks ve çelik zırhla kaplanmış duvarları olan ofisleri olduğunu belirten savcı örgüte sağlanan maddi menfaatlerin örgütün mutlak hakimi olan Sedat Şahin''de toplandığını ve onun talimatı ve yönlendirmesiyle dağıtıldığını yazdı. Örgütün, cezaevindeki mensuplarına da para gönderdiği ve bu yolla örgüte bağlılıklarının sağlandığı da ortaya çıktı. Öte yandan özellikle telefon görüşmelerinde örgütsel gizliliğe riayet edildiği ve konuşmalarda çeşitli şifrelerin kullanıldığı iddianameye yansıdı. Öte yandan soruşturma sırasında örgütün bazı kamu görevlileriyle de ilişki içinde olduğu ortaya çıktı. Kamu görevlileri ile irtibat kurulmasının nedenleri ise ''Bu görevliler vasıtası ile haklarında yapılabilecek soruşturmalar hakkında bilgi toplamak, devam eden davalarına müdahalede bulunmak, muhatap oldukları kişiler nezdinde ''devleti de arkasına almış'' görüntüsü vermek'' şeklinde açıklandı. İddianamede dönemin Başbakanlık Koruma Şube Müdürlüğü''nde çalışan 4. Sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Türer''in, örgüt üyelerinin talebiyle Sedat Şahin''in iş yerinde böcek taraması yaptığı belirtildi.


Sedat Şahin''e 3 kez müebbet

Sahra operasyonu kapsamında açılan davanın bir numaralı sanığı Sedat Şahin, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye azmettirmek, yağma'' ve ''hürriyeti tahdit'' suçlarından 3 kez müebbet ve 40 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi''ndeki duruşmaya başka suçtan tutuklu sanıklar Sedat Şahin ve kardeşi Vedat Şahin''in de aralarında olduğu 15 sanık katıldı. Mahkeme heyeti, Sedat Şahin''e ''Örgüt lideri sıfatıyla Adnan Acar, Murat Polat ve Hüseyin Saral''ın tasarlayarak öldürülmesi'' suçlarından 3 kez müebbet hapis cezası verdi. Şahin hakkında ayrıca ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, yağma, hürriyeti tahdit ve Necdet Selimoğlu''nun öldürülmesine teşebbüs'' suçlarından da 40 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Sedat Şahin''in kardeşi Vedat Şahin, ''Murat Polat''ın öldürülmesini azmettirmek'' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sedat Şahin''in oğlu Nihat Şahin''in, ''Örgüt yöneticiliği'', ''Adam öldürmeye teşebbüs'' ve ''Yağma'' suçlarından 30 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı duruşmada İtalya''da öldürülen Hüseyin Saral''ın eniştesi Mehmet Ali Büyüksarıoğlu hakkında ise ''Saral''ın öldürülmesine yardım etmek'', ''Yağma'' ve ''Tehdit'' suçlarından 20 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca 36 sanık hakkında ise 5 yıldan müebbet hapis cezası kadar değişen çeşitli hapis cezaları verildi. 58 sanık hakkında ise beraat ve zaman aşımı nedeniyle düşme kararları verildi.

#Sedat Şahin
#Vedat Şahin
#İstinye
#Nişantaşı
9 yıl önce