|

Şehit pilotun babasından Putin'e tokat gibi cevap

Şehit Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan'ın babası Ali Ertan, "Keşke bizim uçağa da bir kez uyarıda bulunsaydı böyle bir olay da olmazdı. Suriye'nin tek başına o uçağı düşürdüğünü zannetmiyorum" dedi.

Yeni Şafak
18:12 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 18:17 - 27/11/2015 Cuma
AA

Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında, 2012 yılında keşif uçuşu yapan Türk askeri uçağının düşürülmesi sonucu şehit olan Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan'ın babası Ali Ertan, 2012 yılında oğlunun kullandığı uçağın düşürüldüğü bölgeye keşif amaçlı gittiğini hatırlattı.



Uçağın bölgede bulunmasının Suriye veya Rusya'yla alakası olmadığını dile getiren Ertan, "Silahsız, tamamen tek başına giden, oradaki bir sistemin testi için gitmiş keşif uçağıydı. Sivil uçak gibi düşünün. Yani içinde bir bomba, tesisat veya atacak bir şey yoktu. Uluslararası kara suları içerisinde seyir halindeyken düşürüldü" diye konuştu.



Devletin 2012 yılında aldığı uçaklarda angajman kuralları uygulanma kararı aldığını, bu kararları da duyurduğunu anımsatan Ertan, şöyle dedi:



"Bu uçak angajman kararlarına uymadığı gibi uçağa 10 kez de uyarıda bulunulmuş. Keşke bizim uçağa da bir kez uyarıda bulunsaydı böyle bir olay da olmazdı diye düşünüyorum. Hiç uyarı yapılmadan düşürüldü. Ben o uçağı Suriye'nin düşürdüğünü de tahmin etmiyorum. O zaman da Rusya oradaydı. Belki de Rusya düşürmüştü, Rus füzesiyle düşürülmüştü. Ben şu anda bile hiç tahmin etmiyorum Suriye'nin düşürdüğünü."



"Keşke o gün de aynı tepkiyi gösterselerdi"


Savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rus tarafından yapılan açıklamaları da değerlendiren Ertan, şunları ifade etti:



"Ruslar haksız yere, yaptıklarını kapatmak için, dünya kamuoyu oluşturmak için... Ama dünya bunu gayet iyi biliyor. Zaten belli. Uçaklarda teknoloji öyle gelişmiş ki yapılan uyarılar açıkça belli. Keşif uçağı tamamen masum durumda keşfini yapıyor, her ülkenin tabi hakkı, düşürülüyor ve hiçbir tepki yok. Dünyada da tepki yok yani sanki normal bir kaza olmuş gibi bir his uyandırdılar. Keşke o gün aynı tepkiyi gösterseydi zaten bugün o hareketi yapmazdı. Putin bizim uçağımız düştüğü zaman hiçbir açıklama kınama ya da herhangi bir şey göstermedi. Mutlaka kendinin de parmağı var o işte. Esed'le beraber iş birliği yaptığı kanaatindeyim. Suriye'nin tek başına o uçağı düşürdüğünü zannetmiyorum."




#Rusya
#vizesiz seyahat
#Türkiye
#vize serbestisi
#Gökhan Ertan
#Ali Ertan
8 yıl önce