|

Şehitlerin adı okullarda yaşayacak

Dağlıca'daki hain saldırıda şehit düşen 12 askerin ismi yapılan 153 okuldan 12'sine verildi. Askerlerin isimleri okullarda yaşayacak.

Cihan
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 13:22 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Şehitlerin adı okullarda yaşayacak
Şehitlerin adı okullarda yaşayacak

Hakkari'nin Dağlıca ilçesinde terör örgütü saldırısında şehit düşen askerlerin isimleri Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği işbirliği ile yapılan 153 okuldan 12'sine verildi.



Okulların temsili açılış töreni Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Şehit Abdurrahman Doğan İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Marc Pierrini'nin de katıldığı törende gözyaşlarını tutamayan şehit annesi Fatma Doğan'a Türk bayrağı hediye edildi.


'VEFA BORCUMUZU YERİNE GETİRMEK İSTEDİK'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, burada yaptığı konuşmada, Hakkari'nin Dağlıca ilçesinde terör örgütü saldırısında şehit düşen askerlerin isimlerinin 12 okula verileceğini belirterek, "Böylece vefa borcumuzu yerine getirmek istedik. İnşaallah bunlar son şehitlerimiz olur. Bu kan ve gözyaşı durur. " dedi.




"Hepimiz bu memlekette birarada yaşıyoruz. " diyen Bakan Çelik, etnik kökeni ne olursa olsun herkesin tek bir devlet ve tek bir bayrak altında yaşadığını vurguladı.



Bakan Çelik, "Kavgaya sebep veren zihniyet ayağımızın altındaki zihniyettir. İç huzurumuzu bozmaya çalışanların gayretleri biz birbirimize kenetlendikçe boşa çıkacaktır. " diye konuştu.


Teröre karşı tepkilerin sağduyu içerisinde gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, "Teröre karşı tepki ortaya koyanların, iç barışı ve huzuru bozulmaması, kin ve nefrete yol açacak davranışlardan kaçınması lazım. Aksi halde bunu yapanlar bilmeden teröre hizmet etmiş olurlar. " ifadesini kullandı.



Bakan Çelik konuşmasında, Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerine de değindi. Avrupa Birliği müzakere sürecinde yapılanların AB'yi memnun etmek için yapılmadığını ifade ederek, bu çalışmaların Türkiye'nin menfaati için yapıldığını kaydetti.

Bazı ulusalcı eğilimlerin etkisi ile zaman zaman AB'ye karşı toptan bir aleyhtarlık sergilendiğini kaydeden Çelik, bu yaklaşımın doğru olmadığını vurguladı.




Avrupa Birliği dahilindeki 27 ülkenin tüm yöneticilerinin aynı şeyleri düşünmediğini aktaran Çelik, "AB'de bizi isteyenler de var istemeyenler de var. Bu konudaki farklı düşünceleri yadırgamayalım. Bunlar olabilir. " dedi.

Türkiye'nin AB ülkeleri ile birarada yaşamaya mecbur değil mahkum olduğunu kaydeden Çelik, herkesi yok sayan ve Türkiye'yi içine kapanmaya mecbur eden düşüncelerin yanlış olduğunu söyledi.

Çelik, Türkiye'nin kendi değerlerine de sahip çıkarak dünya ile entegre olması gerektiğini altını çizdi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Marc Pierrini ise, 153 okuldan bazılarına şehit isimlerini verilmesini son derece anlamlı olduğunu ifade etti.



Törende şehitin babası Mehmet Remzi Doğan da, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun Allah yolunda şehit olduğunu belirterek, isminin bir okula verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu arada, okulun çevresine "Şehitler ölmez vatan bölünmez" yazılı pankartlar asıldı. Bazı öğrenciler bu yönde sloganlar attı.

Tören alanında Kahta Anadolu Lisesi öğrencisi bir grup üzerlerinde "14 yıldır okulumuz yok", "14 yıldır ismi var cismi yok", "Yok yoka karışmış okul yok kütüphane yok sınıf yok" yazılı dövizler dikkat çekti.

Uzun yıllar başka bir okulun ek binasında eğitim gördükleri öjğrenilen öğrenciler bu dövizlerle Bakan Çelik'ten yeni bir bina talebinde bulundu.

Konuşması sırasında dövizleri gören Bakan Çelik, 2008 yatırım programı içerisinde Kahta Anadolu Lisesi'nin yapılacağı müjdesini verdi.

Hüseyin Çelik'in Adıyamanlılara bir başka müjdesi de Adıyaman Üniversitesi bünyesinde açılacak güzel sanatlar fakültesi ile iktisadi ve idari bilimler fakültesinin kurulacağı şeklindeki açıklamaları oldu.

Konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesi kesildi. Bakan Çelik daha sonra öğrencilerle görüştü.

Gazetecilerin üniversite affı ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, bu konuda Başbakanlık tarafından kendilerine bir talimatın ulaşmadığını, konu kendilerine ulaştığı zaman gereğini yapacaklarını söyledi.


16 yıl önce