|

'Sert biçimde dile getirdik'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin Türkiye ile ilgili ifadelerinin kabul edilemeyeceğini Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Naciri'ye ilettiklerini bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretine ilişkin soru üzerine Bilgiç, Erdoğan'ın ziyaret hakkında gerekli açıklamayı yaptığını, ziyaret takviminde değişiklik olmadığını söylediğini anımsattı.

Yeni Şafak
17:13 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 14:15 - 31/03/2015 Salı
AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin, İran, İsrail ve Türkiye gibi bazı ülkelerin Arap bölgesine müdahaleleriyle bölgedeki sorunları körüklemeyi hedeflediklerini ileri sürmesine ilişkin, "Naciri'ye, Arabi'nin ifadelerinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini sert bir biçimde dile getirdik. Arabi'nin bu açıklamalarının Arap halkının görüşlerini yansıtmadığını düşünüyoruz" dedi.



Bilgiç, Bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Sözcü Bilgiç, Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi'nin, 26.Arap Birliği Zirvesi sonrasında 29 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, "bölgedeki sorunların önemli bölümünün dış müdahaleden kaynaklandığını, İran, İsrail ve Türkiye gibi bazı ülkelerin Arap bölgesine müdahaleleriyle bölgedeki sorunları körüklemeyi hedeflediklerini" ileri sürmesiyle ilgili soruyu yanıtladı.



Bilgiç, Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Muhammed El Fatah Naciri'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını söyledi.



"Naciri'ye, Arabi'nin ifadelerinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini sert bir biçimde dile getirdik. Arabi'nin bu açıklamalarının Arap halkının görüşlerini yansıtmadığını düşünüyoruz" diyen Bilgiç, Arabi'nin temsil ettiği bölgesel örgüt adına açıklama yapmadığını, vatandaşı olduğu ülkenin etkisiyle bu ifadeleri sarf ettiğinin düşünüldüğünü ve ifadenin hareket tarzının profesyonel olmadığını ifade etti. Bilgiç, "Bütün bu unsurları Naciri'ye dün ifade ettik" diye konuştu.



Erdoğan'ın İran ziyareti


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretine ilişkin soru üzerine Bilgiç, Erdoğan'ın ziyaret hakkında gerekli açıklamayı yaptığını, ziyaret takviminde değişiklik olmadığını söylediğini anımsattı.



Bilgiç, şöyle konuştu:



"İran ile ilişkilerimizi özel kılan husus, aynı coğrafyada yaşamak ve aynı sınırı paylaşmanın yanı sıra görüş ayrılıkları da dahil her konuyu büyük bir açıklıkla ele alabiliyor olmamız. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmelere ilişkin kaygılarımızı İran makamlarıyla doğrudan ve en üst düzeyde paylaşmış olacak."



Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonu


Bilgiç, Türkiye'nin Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna verdiği desteğin sorulması üzerine, "Operasyonun iç savaş ve kaosun önlenmesi ve meşru devlet otoritesinin tekrar ihdas edilmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.



Yemen'deki gruplarla diyalog sağlanması yönünde Türkiye'nin çabası olup olmadığına dair soru üzerine Bilgiç, "Yemen konusunda bir arabuluculuk yapılmıyor ama konuyu yakından takip ediyoruz. Tüm ülkelerle istişare halindeyiz, gerekli görüldüğünde Yemen sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi için her türlü katkıyı yapmaya hazırız" dedi.



İdlib'in ÖSO kontrolüne girmesi


Suriye'nin İdlib bölgesinin muhaliflerin kontrolü altına girmesine ilişkin soru üzerine Bilgiç, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.



"Mücavir sınır kapılarımızda olağandışı bir durum yok" diyen Bilgiç, Türkiye sınırına yönelik insani göç baskısının da olmadığını, sınır kapılarında bir süredir kontrollerin daha gelişmiş şekilde yapıldığını belirtti.



Bilgiç, yabancı basında İdlib taarruzuna Türkiye'den çok sayıda silahlı muharibin katıldığına ilişkin bazı iddiaların gündeme geldiğini, böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek bu haberlerin Suriye rejimi kaynaklı, mesnetsiz ve üzerinde durulmayacak iddialar olduğunu vurguladı.



#Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç
#Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi
#İran ziyareti
#İdlib'in ÖSO kontrolüne girmesi
#Yemen'deki "
9 yıl önce