|

'Set yok parmağı dikemem'

Aa
00:00 - 19/08/2008 Salı
Güncelleme: 15:50 - 19/08/2008 Salı
Yeni Şafak
'Set yok parmağı dikemem'
'Set yok parmağı dikemem'

Trabzon'un Yomra ilçesinde eline fındık ayıklamada kullanılan patoz makinesine kaptıran ve baş parmağı kopan kişi, kaldırıldığı hastanenin acil servisi kapalı olduğu için bir başka hastaneye sevk edildi.



Burada da cerrahi set bulunamadığıiçin yaklaşık 5 saat beklemek zorunda kalan kişinin kopan parmağı yerinedikilemedi.


İlçeye bağlı Taşdelen köyünde oturan Raşit Sağlam (63), fındıkların patoz makinesinde ayıklandığı sırada, eline makinenindişlisine kaptırdı.Sağ baş parmağı kopan Sağlam, yakınlarınca kaldırıldığı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisi tadilat nedeniyle kapalı olduğu içinyapılan tetanos aşının ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi TıpFakültesi Farabi Hastanesine sevk edildi.Sağlam'ın kopan parmağı, getirilmesi rağmen Acil Servis'te müdahale setibulunamadığı için yerine dikilemedi. Kan kaybını durdurmakta zorlanan acil servisteki doktor, "müdahale seti bulunamadığı için müdahale yapılamıyor" diye iki kez rapor tuttu.


Yaklaşık 5 saat bekleyen Sağlam'ın parmağı, daha sonra da işlevini yitirdiği gerekçesiyle yerinedikilemedi.Raşit Sağlam, yaptığı açıklamada, yaşadığı acıyı hayatıboyunca unutmayacağını belirtti.Hastane hastane dolaştığını anlatan Sağlam, yaşadıklarını şöyle anlattı:"Karadeniz'in en gelişmiş hastanesi olarak bilinen Farabi Hastanesi'ndebir parmağa müdahale edecek cihaz ve ilaç bulunmuyor. Ben hastanedoktoruna kızmıyorum. Onun gerekli malzeme olmadığı için yapacak birşeyi yoktu. Acil servis gibi bir yerde bu tür vakalara müdahale edecekgereçleri koymayan sorumlulara kızıyorum. Zamanında müdahale edilseydibelki benim parmağım yerine dikilecekti.



BAŞHEKİM DOÇ. DR. ULUUTKU: "SET VAR, O ANDA BULUNAMADI"

Farabi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Haluk Uluutku da, acil servistebulunamayan "hastaya müdahale setinin" yoğunluktan kaynaklanan birdurum nedeniyle o anda bulunamadığını söyledi.Doç. Dr. Uluutku, "Bu setlerden acil serviste en az 30 tane vardır. Bubir cerrahi settir. Fındık ayı olması ve Numune Hastanesi'nin acilservisinin kapalı olması nedeniyle elini, kolunu makineye kaptıran çoksayıda kişi hastanemize geliyor. Müdahale setleri de bu tür olaylardakullanılıyor. Sonra sterilize edilip tekrar yerine konuluyor. Bu nedenleo an da bu setler de serviste bulunamadı" diye konuştu.

16 yıl önce