|

Sınırda istihbarat savaşı

IŞİD'in Kobani'ye saldırmasının ardından Türkiye'nin Suriye sınırında yaşanan hareketlilik, istihbarat savaşına dönüştü. Türk güvenlik birimleri, Suruç ile Kobani'yi ayıran sınır hattında 6'sı Alman olmak üzere 11 yabancı istihbarat görevlisinin varlığını tespit ederek takibe aldı.

.
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:20 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Sınırda istihbarat savaşı
Sınırda istihbarat savaşı

34 günden bu yana Kobani'de yaşanan çatışmaların en şiddetlisi önceki gece yaşandı. Gece boyu süren çatışmalarda 12 IŞİD militanının öldüğü kaydedildi. Çatışmalar sürerken, Türkiye'nin Suriye sınırında yaşanan hareketlilik de istihbarat savaşına dönüştü. Güvenlik birimleri, Suruç ile Kobani'yi ayıran sınır hattında 6'sı Alman olmak üzere 11 yabancı istihbarat görevlisinin varlığını tespit ederek takibe aldı.

IŞİD'DEN MİLİTAN TAKVİYESİ

IŞİD'in sabaha kadar süren çatışmalarda Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için 67 havan topu attığı ve bölgenin güneyine Suriye'nin Karakozak Bölgesi'nden 400 kişilik silahlı bir grubu sevk ettiği öğrenildi. Diğer taraftan kenti savunan YPG güçlerinin Kobani'nin batı bölgesinde kontrolü büyük ölçüde ele geçirdiği belirtiliyor. Bu arada sınırı aşarak Türkiye tarafına düşen 11 havan mermisine Türkiye'nin anında cevap verdiği öğrenildi.

BOMBARDIMAN SÜRDÜYOR

Çatışmaların devam ettiği Kobani'de Kürt gruplar ve Özgür Suriye Ordusu mensupları birlikte IŞİD'e karşı mücadele ederken, havadan operasyonlar da devam ediyor. ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin şu ana kadar havadan IŞİD'e ait 21 mevziyi, 47 ağır silah bataryası ve doçkayı kullanılamaz hale getirirken, 7 adet havan topunu da imha ettiği kaydedildi. Halen kentin içinde seyyar ve tespiti yapılamayan 6 havan topunun daha olduğu tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'DEN İNSANİ YARDIM

İŞID'e karşı mücadele eden Kürt gruplar ve ÖSO Gruplarına insani yardımların Türkiye'den gönderildiği öğrenildi. Gıda lojistiğinin tamamen tükendiği kentte 'Türkiye'den hiçbir insani yardım gitmiyor' iddialarının aksine her gün 2 kamyon insani yardımın havan toplarının hedefindeki sınır Kapısı'ndan gönderildiği belirtiliyor. Kürt gruplar Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı elinde tuttuğu için insanı yardımlar zorluklara rağmen ulaştırılırken, kentteki en önemli ihtiyaçlardan birinin ilaç olduğu ifade ediliyor.

PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK TEPESİ

Kentin her bölgesine hakim Miştenur Tepesi, kentteki psikolojik üstünlüğün sembolü haline dönmüş durumda. Büyük ölçüde bölgeyi elinde tutan IŞİD, bu stratejik tepeden havan topu saldırılarını sürdürürken, son 7 gündür YPG güçlerinin de bu tepedeki topçu bataryasını ele geçirmek için bölgeye ilerlemek istediği belirtiliyor. Ancak hava operasyonlarının desteğine rağmen Miitenur tepesi hala IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.

ÇATIŞMA BAŞKA BÖLGELERE SIÇRADI

Kobani'ye saldıran İŞID, dün gece itibari ile bir başka Kürt yerleşim yeri Serekaniye bölgesine saldırdı. Örgüt militanlarının dün akşam Serekaniye'nin batısındaki (30 km) Talhınzir köyüne saldırdığı öğrenildi. YPG'lilerin karşılık vermesi üzerine çıkan çok şiddetli çatışmaların bugün de devam ettiği bildirildi. IŞİD, Serekaniye üzerinden Kobani'ye takviye eleman ve silah göndermeyi amaçlıyor.

Güneş enerjisiyle telsiz şarjı

Kentte elektrikler tamamen kesilmiş durumda. Jeneratörlerin aşırı ses yapacağı gerekçesi ile özellikle gece çalıştırılmadığı belirtilirken, YPG karargahlarında telsizlerin ve telefonların şarjı için güneş enerjisi üreten cihazların kullanıldığı dikkat çekti.

Canı pahasına yaralı sevki

Türkiye'nin Kobanili Kürtlere hiç bir yardımda bulunmadığını iddia edenlerin aksine, 34 günlük savaş boyunca 807 YPG'linin havan toplarının hedefindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan alınarak Suruç ve Urfa'daki hastanelerde tedavi edildiği öğrenildi. Günde ortalama 20 havan mermisinin düştüğü gümrük kapısı civarına giderek yaralıları teslim alan Sağlık Bakanlığı personelinin, zaman ve saat mefhumunu geride bırakarak cansiperane çalışması dikkat çekiyor.

Labirent sokaklar

Kobani'yi savunan Kürt gruplar, kenti sokak savaşına böyle hazırlamış. Kentte kalan araçlar, caddelere labirentler oluşturacak şekilde dizilmiş. IŞİD'in girmesi durumunda bu araçların hem militanların ilerlemesini engellemesi hem de YPG ve ÖSO güçlerinin bu araçları siper olarak kullanması planlanmış.

ABD saldırısı propaganda kaynağı oldu

ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin hava operasyonlarını IŞİD propaganda malzemesi olarak kullanıyor. Örgütün bölgedeki Arap yerleşim yerlerinden 'Amerikan emperyalizmine karşı savaşıyoruz' bahanesi ile gençleri topladığı ve Kobani'ye sevk ettiği haberleri geliyor. Yerel kaynaklar, son 16 günde, Rakka ve Halep'den 380 gencin bu yolla IŞİD'e katıldığını ileri sürüyor.


10 yıl önce