|

Sokakta kurban kesmeyin

''İstiyorum ki bundan sonraki hiçbir Kurban Bayramı''nda olumsuz bir tek örneğe bile rastlamayalım'' diyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sokakta, muhtelif yerlerde hayvanlara eziyet ederek, çevre sağlığını tehdit ederek, kurban ibadetini yerine getirmenin doğru olmadığını vurguladı. Görmez, ''İbadeti usulüne göre yapmak gerekir'' dedi.

Bolu
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:59 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Sokakta kurban kesmeyin
Sokakta kurban kesmeyin

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kurban Bayramı''nda hayvanlara eziyet ederek bu ibadeti yerine getirmenin doğru olmadığını belirterek, ''Bu ibadeti usulüne uygun ve en güzel şekilde yerine getirmek gerekiyor'' dedi. Kurbanın Allah''a yakınlaştıran bir ibadet olduğunu vurgulayan Görmez, bu konuda üç şey üzerinde durduklarını belirtti. ''Bizi Allah''a yakınlaştıran ibadeti yaparken, bizi Allah''tan uzaklaştıracak davranışlardan kaçınmalıyız. Bunlar, hayvanlara eziyet etmek, sağlıksız ortamlarda kesmek, çevreye zarar verecek şekilde istismar etmek'' ifadesini kullandı.

İBADET USULÜNE UYGUN OLMALI

Görmez, kurban kesimi konusunda ilerlemelerin olduğunu kaydederek, ''İstiyorum ki bundan sonraki hiçbir Kurban Bayramı''nda olumsuz bir tek örneğe bile rastlamayalım. Sokakta, muhtelif yerlerde hem hayvanlara eziyet ederek, başkasına eziyet ederek, çevre sağlığını tehdit ederek, bu ibadeti yerine getirmek doğru değildir. Bu ibadeti usulüne uygun ve en güzel şekilde yerine getirmek gerekiyor'' dedi.

HAYVAN HAKLARI BİZİM ESERİMİZ

Müslümanların bir karıncayı bile ezmemekle mükellef olduğunu vurgulayan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Dünya literatüründe hayvan hakları tabirini ilk kullanan Müslümanlar olmuştur. Bu konuda müstakil kitaplar yazılmıştır. Sevgili Peygamberimiz, bir kediyi eve hapsederek, ölümüne sebep olmayı cehennemlik bir davranış olarak tarif etmiş. Dağda susuz kalan bir köpeği de sulayarak ona yeniden hayat kazandırmayı cennetlik bir davranış olarak tarif etmiştir. Onun için hem Kurban Bayramı''nda kurbanlarla ilgili çok dikkatli olmalıyız.''


10 yıl önce