|

Sokaktan kurtulup okula başlayacaklar

Suriye İnsani Yardım Derneği, eğitim çağında olmasına rağmen İstanbul’da dilenen Suriyeli çocukları sokaktan kurtarmak için kolları sıvadı. Çalışma ile Fatih, Eminönü ve Zeytinburnu bölgesinde dilenen bin 500 Suriyeli çocuk eğitime yönlendirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:57 - 1/03/2015 Pazar
Suriye İnsani Yardımlaşma Derneği, Fatih ve Zeytinburnu Belediyesi’nin desteği ile okul çağında olmasına rağmen, sokakta dilenen Suriyeli çocuklara yönelik bir rehabilitasyon çalışması başlattı. Sokaklardan toplanacak Suriyeli çocuklar Fatih’teki bir merkezde eğitim altına alınacak. Suriye Eğitim Derneği öğretmen desteği verecek. 

BÜTÜN SURİYELİLER DİLENCİ SANILIYOR

Projenin fikir babası Suriye İnsani Yardım Derneği Başkanı Çetin Yalçın, İstanbul’da okul çağında olan 40 bin Suriyeli çocuğun bugüne kadar hiç okulla tanışmadığını söyledi. Okula gitmeyen 40 bin çocuktan bin 500’ünün Fatih, Eminönü, Zeytinburnu ilçelerinde dilendiğini ifade eden Yalçın, "Sokakta dilenen Suriyeli çocuklar ciddi bir problem oluşturuyorlar. Dilenen çocuklar yüzünden neredeyse bütün Suriyeliler dilenci muamelesi yapılıyor. Proje sayesinde eleştiriye neden olan bu görüntüler de ortadan kalkmış olacak" dedi.

AİLELERLE GÖRÜŞÜLECEK

Yalçın, Suriyeli çocukların aileleri tarafından dilenmeye yönlendirildiğini söyledi. Çocuklarının dilenmesinin önüne geçmek için aileleri ile de görüşeceklerini ifade eden Çetin, “Ailelerden çocuklarını dilenmeye yönlendirmemelerini isteyeceğiz. Kabul edenlere bir yıl gıda yardımı yapacağız. Kabul etmeyenleri ise tedbir olarak kamplara göndereceğiz’’ diye konuştu.

EMİNÖNÜ PİLOT BÖLGE OLACAK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da projeyi olumlu bularak destek sözü verdi. İstanbul’da turizmin kalbinin attığı yer olan Eminönü bölgesinden başlayacak proje tutarsa diğer ilçelerde de uygulanacak.

Eğitim sorunları hepimizin önceliği

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, sadece Suriye’den değil, Türk dünyası içinde yer alan ülkelerden gelen çocukların eğitim sorunlarını çözmenin hepimizin önceliği olması gerektiğini söyledi. Komşu ülkelerden gelen çocukların bizim okullarımızda misafir öğrenci statüsünde eğitim görmeleri için girişimde bulunduklarını ifade eden Aydın, ‘’İlçemizde de Suriye’den gelip kendi okullarını açan komşularımız var. Biz de kira yardımı gibi desteklerde bulunuyoruz” dedi. 


2 milyona yakın Suriyeli kayıt altında

Ülkelerinde süren iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’in sayısı, 2 milyona yaklaştı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı’nın son verilerine göre, 229 bini çadır kent ve barınma merkezlerinde olmak üzere Türkiye’de 1 milyon 858 bin Suriyeli’nin yaşadığı resmen kayıt altına alındı. 

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çadır kent ve barınma merkezlerin dışında ülkenin değişik il ve ilçelerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyelileri tespit etmek adına 2014’ün Ocak ayında AFAD tarafından başlatılan kayıt ve tespit çalışmaları ise devam ediyor. Hemen hemen her il ve ilçede kurulan kayıt için bir TIR konuşlandıran AFAD, polis ve jandarma ile birlikte yürüttüğü çalışmada yerleri belirlenen tüm Suriyelileri TIR’a getirip burada kayıt altına alıyor. 

YABANCI BELGESİ VERİLİYOR

TIR’lardaki görevli polislerce yaşlarına bakılmaksızın tüm Suriyelilerin fotoğrafları çekilip parmak izleri alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün veri tabanına işleniyor. Kayıt işlemlerinin ardından Suriyelilere üzerlerinde resimlerinin de bulunduğu kart şeklinde ‘Yabancı Tanıtma Belgesi’ veriliyor. 
#Çetin Yalçın
#Suriyeli çocuklar
#okul
9 yıl önce