|

Soma şehitlerinin yardım parasını çaldılar

Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma'da maden şehidi eşinin bir banka çalışanı tarafından 200 bin TL'ye yakın parası dolandırıldı.

Yeni Şafak
16:34 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:06 - 27/05/2015 Çarşamba
IHA

Soma faciasında eşini kaybeden maden şehidi eşi bir banka çalışanı tarafından 200 bin TL'ye yakın parası dolandırıldı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, banka çalışanının olay sonrası müfettişler tarafından yapılan araştırmalar sonrasında üçü şehit madenci ailesi olmak üzere 20'ye yakın banka müşterisinin iyi niyetlerinin suistimal edilerek bir milyon TL üzerinde dolandırıldığını ve banka çalışanı M.S'nin de ortadan kaybolduğunu ve arandığını açıkladı.



"O para çocuklarımın geleceğiydi"


Soma'da meydana gelen maden faciasında eşi Ali Gül'ü kaybeden biri kız iki çocuk annesi Meryem Gül, 200 bin TL'ye yakın parasının bankadan yok olduğunu kaydederek o paranın çocuklarının geleceği olduğunu belirtti.



15-16 Ağustos tarihinde oğlunu sünnet ettirmeye hazırlandığı anda bu olayın başına geldiğini aktaran Meryem Gül, "Ben bu zamana kadar banka yüzü görmedik bir insanım, bütün banka işlerimizi eşim hallederdi. Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından düzenlenen yardım kampanyasında Afad yoluyla hesabıma aktarılan para ve sigortadan aldığı yaklaşık 200 bin TL parayı tek bir bankaya toplama istedim ve o bankaya yatırdık. 2-3 ay önce bir olay duydum. Paramı sormak için o bankaya gittim. Bana paramın kalmadığını söylediler. Bankadan para yok oldu dediler. 2-3 aydan bu yana da senin paranı ödeyeceğiz diyerek oyaladılar beni. 30 bin TL eşimin sigorta parası vardı, onu oraya yatırmıştım. Öbürü AFAD'tan geleni de oraya yatırmıştım. Hepsi 200 bin TL civarındaydı. O parayla ev alacaktım, çocuklarımın geleceği için bir yatırım yapacaktım onları okutacaktım. Morallerim çok bozuk. Gidipte bankaya soramadım bile. Şu anda eşimden kalan maaşla kaldım. Mağdur kaldım. Yardımlarınızı bekliyorum." dedi.



Dolandırıcılığı yapan banka çalışan için arama kararı çıktı


Konuya ilişkin açıklama yapan Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise olayla ilgili soruşturmanın 2-3 aydır devam ettiğini vurgulayarak, "Olayla ilgili müfettişler tarafından incelemeler sürüyor, rapor da hazırlanmak üzere. Bazı ailelerimizin mağduriyetleri olmuş ama banka tarafından mağduriyetler giderilecek. Savcılık olaya el koymuş durumda. Adli soruşturma sürüyor, şu anda banka müfettişlerinden rapor bekleniyor. O banka memuru hakkında arama kararı da çıktı. Tutuklamaya da sevk edilmiş. Rapor adli makamlara intikal ettiğinde soruşturma rapor doğrultusunda devam edecek." dedi.



"Bütün mağduriyetleri banka karşılayacak"


Müfettişler tarafından tutulan raporun ellerine geçmediği için toplam para ve dolandırılan ailelerle ilgili net bir sayı olmadığını kaydeden Kaymakam Atçı, "Net bir bilgi yok ama başka mağdur olan madenci yakını ve normal vatandaşlardan da ailelerde var. Ama telaşa gerek yok, bütün mağduriyetler faizleriyle birlikte banka tarafından giderilecek. Dolandırılan 3'ü şehit madenci yakını yaklaşık 15-20 civarında kişi vardır. Miktar olarakta 1 milyon TL'nin üzerinde olabilir.



Dolandırıcılık yapan şahıs genelde onunla iş yapan, tanıdığı, itimat eden kişileri dolandırdığı yönünde bilgi var. Hesaplarda bazı yanlış havaleler yapılmış. Bu şahıs, bu kişiler tarafından sevilen, itimat telkin edilen bir memurmuş müşteriler tarafından. Rapor bugünlerde gelecek. Rapor doğrultusunda hem zararlar karşılanacak hem de adli soruşturma devam edecek. Zaten o kişinin de banka ile ilişiği kesilmiş durumda. Şu anda aranıyor." dedi.



Müşterilerini dolandırdığı iddia edilen şahsın eşinin de Güneydoğu Bölgesi'ne bir yere öğretmen olarak atandığını duyduğunu kaydeden Kaymakam Atçı, "Muhtemelen o taraflara gitmiş olabilir. Araması çıktığı için kolluk güçleri onu gördüğü yerde adli makamların kararını yerine getireceklerdir."



Birkaç senedir devam ediyormuş, bir müşteri fark etmiş


Yaklaşık 3 ay önce meydana gelen dolandırıcılık olayının bir müşterinin yanlışlığı tespit etmesiyle ortaya çıktığını kaydeden Kaymakam Atçı, yetkililere de bu konu gidince hemen müfettiş çağrılıp olaya müdehale ediliyor. Bu birkaç senedir devam eden bir olaymış. İtimada dayalı bir durum söz konusu olduğu için kişiler itimat etmişler arkasını sormamışlar. Sınırlı sayıdaki müşterilere yönelik yapılmış bir durum." dedi.


#Soma şehitleri
#banka
#dolandırıcılık
9 yıl önce