|

Somali’den jest

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Somali’ye 2011'den sonra 2. kez gidecek. Erdoğan, söz verdiği ve Türkiye’nin yaptırdığı başta hastane çok sayıda yatırımın açılışını yapacak. Somali Cumhurbaşkanı Mahmud’un isteğiyle 200 yataklı hastaneye Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi

İlhan Toprak
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:35 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan olarak 2011 yılında ziyaret ettiği Somali’ye bu kez seçilmiş Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk ziyaretini gerçekleştirecek Erdoğan’ı Somali heyecanla bekliyor. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde, son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Somali’ye 2011 yılında yaptığı ziyaret sonrasında, açlık ve kuraklık krizini çözmek için bu ülkeye öncelikli olarak insani yardım malzemeleri gönderen Türkiye, kalıcı çözümler içeren orta ve uzun vadeli projeleri de uygulamaya koydu. Erdoğan, Somali’nin yaşadığı krizi uluslararası platformlarda da gündeme getirerek, yardım kampanyalarına da öncülük etti.

YARIDA KESMİŞTİ

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Al Suud’un vefatı üzerine Afrika programını yarıda kesen Erdoğan, bugünden itibaren programında bir değişiklik yaparak devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ve Cibuti olarak belirlenen Afrika’daki son programını Cibuti ve Somali olarak değiştirdi.

BÖLGENİN EN BÜYÜĞÜ

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un davetlisi olarak yarın bu ülkeyi ziyaret edecek Erdoğan burada bazı açılışlar yapacak. Erdoğan’ın ev sahibi Cumhurbaşkanı ile 2011 yılında söz verdiği ve Türkiye’nin desteğiyle yapılan 200 yataklı Afrika boynuzunun en büyük hastanesi Somali halkının hizmetine sunulacak. İki ülke sağlık bakanlıklarının ortak olarak hizmet vereceği hastanenin ismi Recep Tayyip Erdoğan  

Hastanesi olacak. Türkiye Somali Mogadişu Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak isimlendirilen ancak Cumhurbaşkanı Mahmud’un talebiyle Recep Tayyip Erdoğan ismi verilen hastanede 600 personel görev yapacak. 

KAMPÜS İÇİNDE CAMİ YAPILDI

Ana-çocuk sağlığından enfeksiyon hastalıklarına, doğum ve bebek servisinden acil servise kadar tüm branşlarda hizmet vereek Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi, ayrıca kan ünitesi, laboratuarlar, görüntüleme sistemlerine kadar tüm tıbbi müdahalelerin yapılmasına imkan verecek şekilde donatıldı. 160 doktorun görev yapacağı hastanede klinik hizmetleri de sunulacak. Türk Kızılayı tarafından yapılan hastanenin hizmete girmesiyle birlikte Somali modern bir hastaneye kavuşmuş olacak. Türkiye’de Erdoğan’ın startını verdiği kampüs hastane şeklinde yapılan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’nin içinde bir tane de bin kişilik cami de hizmete açıldı.

BBC’yi rahatsız etti

Gezi olaylarından bu yana Erdoğan ve AK Parti aleyhtarı yaptığı provokatif haberlerle dikkati çeken BBC, bu kez de Somali için devreye girdi. Erdoğan’ın Somali ziyaretini iptal etmemesi, BBC’yi rahatsız etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Somali ziyaretinden bir gün önce başkent Mogadişu’da Türk heyetini hedef alan bombalı saldırı sonrası, “Somali’nin güvensiz bir yer” olduğu yorumunu yapan BBC, ülkede büyük yatırımlar yapan Türkiye’nin bölgede var olmasını hazmedemiyor. BBC, bölgedeki muhabirlerinden birinin yorumu üzerinden Erdoğan’ın Somali’ye gitmesinin tehlikeli olduğu mesajını verdi. 

HABER YAPTILAR

BBC’deki haberde, Somali Servisi’nden Abdirahman Koronto, Erdoğan’ın 2011’deki ziyareti sonrasında Türkiye’nin Somali’de büyük yatırımlar yaptığına değinerek, “Türkiye, bölgede büyük yatırımlar yapmış olsa da ülkedeki bazı gruplar bundan rahatsız” diyerek kendi hazımsızlığını ortaya koydu: “Saldırı, uluslararası medyanın Erdoğan’ın ziyaretiyle dikkatini Somali’ye çevirdiği sırada Mogadişu’nun güvenli olmadığı izlenimini yaratma amacında.”
#Erdoğan
#Somali
#Hasan Şeyh Mahmud
9 yıl önce