|

Somali’ye hayırlı olsun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HİÇBİR ÜLKENİN YATIRIMA CESARET EDEMEDİĞİ SOMALİ'DE ‘Türk dokunuşu’ ile yeni bir dönemin kapısını araladı: - 200 yataklı TAM TEŞEKKÜLLÜ hastane hizmete girdi - Mogadişu Havalimanı’nın terminal binası açıldı - modernize EDİLEN stratejik liman GELİR KAPISI OLACAK - 10 bin konut yapılacak, başkentin yüzü değişecek - Dünyanın en büyük Türk büyükelçiliğinin inşası ise sürüyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:41 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir heyecanla beklenen Somali ziyaretini gerçekleştirdi. Afrika Boynuzu turunun üçüncü durağı olan Mogadişu’ya gelen Erdoğan, yapımı tamamlanan tesisleri hizmete açtı, dev projelerin müjdesini verdi. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile birlikte Mogadişu Havalimanı’nın Türk müteahhitler tarafından yapılan yeni terminal binasını hizmete sokan Erdoğan, “Bu muhteşem terminal binasının açılışında sizlerle birarada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Terminalin, birçok sıkıntı çekmiş Somali halkına hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi. Erdoğan, binanın yapımını üstlenen Kozuva Şirketler Grubu’na da teşekkürlerini iletti.

HASTANE BEDELSİZ DEVREDİLECEK

Erdoğan, daha sonra Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını yaptı. TİKA tarafından başkent Mogadişu’da yaptırılan tam teşekküllü 200 yataklı modern hastane, iki ülke arasındaki protokole göre 5 yıl boyunca ortaklaşa işletilecek. Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek vereceği hastane, geçtiğimiz yılın eylül ayından beri hasta kabul ediyor. Kasım ayında ameliyatların yapılmaya başlandığı, yataklı tedavi servisinin de hizmete alındığı hastane, 5 yılın sonunda Somali’ye bedelsiz olarak devredilecek. Törenler ve ikili temasların ardından Erdoğan ile Somalili mevkidaşı Mahmud, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

DERT DEĞİL HİZMET ÜRETTİK

Hastane ve terminal binası olmak üzere 2 önemli açılış yaptıklarını söyleyen Erdoğan, TİKA, TOKİ ve yüklenici firmaya teşekkür etti. Havalimanında 300 kişiye istihdam sağlanacağının altını çizen Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın da Mogadişu’ya bundan böyle her gün sefer düzenleyeceğini aktardı. “Biz Türkiye olarak Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik, dert üretmedik” diyen Erdoğan, “Bu kardeşliğimizin bir gereğiydi, yeterli mi, değil. Bu dayanışmamız devam edecek. Elçiliğimizin yeni hizmet binası çalışması da devam edecek. Bizlere 80 bin metrekarelik alan tahsis ettiler ve bu alan üzerinde 10 bin metrekare kapalı alanı olan hizmet binasını gerçekleştiriyoruz. Bu, dünyanın en büyük Türk büyükelçiliklerinden birisi oluyor. Burada hâlâ konteynır içinde bu hizmeti veren ülkeler de var. Uluslararası toplumu Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye devam ediyoruz” açıklaması yaptı.

İNANDIĞIMIZ YOLDA DEVAM EDECEĞİZ

Bir gazetecinin Somali’deki terör saldırılarını hatırlatması üzerine Erdoğan, “Benzer sıkıntıları biz de yaşıyoruz. Tüm vilayetlerimize gittik, yatırımlarımıza devam ettik. Somali’de de bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yolda şehadet tabii ki olabilir. Bu bizim için de olabilir. İnandığımız yolda yolculuğumuza devam edeceğiz. Buna sessiz kalırsak hesabını Türkiye olarak veremeyiz” diye konuştu.

Stratejik liman canlanıyor

Albayrak Grubu’nun Somali’deki Mogadişu Limanı’nı modernize ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Albayrak şirketimiz liman modernizasyonu çalışmalarını sürdürüyor. Mogadişu Limanı çok stratejik bir yerde bulunuyor. Aynı zamanda Somali devleti için de çok önemli bir gelir kaynağı teşkil ediyor. Bu çerçevede şu an çalışan büyük konteynır limanına bir vincini ilave ettiler. Diğer vincini de şubatta ilave edecekler. Böylece Mogadişu çok çok hareketli bir liman haline gelecek” dedi.


Alport Limanı ve yeni büyükelçilik inşaatını  da programına koyan Erdoğan, diğer  açılışların uzaması sebebiyle bu ziyaretleri iptal etti. Albayrak Grubu'nun  Afrika Koordinatörü Ahmet İşler, yolcu ederken Erdoğan'ı bir sonraki Somali ziyaretinde  projeleri görmeye davet etti. Erdoğan ise "İnşaallah" dedi. 

20 YIL ALBAYRAK’TA 

Albayrak Grubu iştiraklerinden Trabzon Alport Limanı, Mogadişu Limanı’nın 20 yıllık işletmesini devralmıştı. Albayrak Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, limanı modern ekipmanlarla destekleyerek uluslararası ticaret ağını Somali’ye çekmeyi hedeflediklerini söylemiş; limanın yüzde 55’lik gelirinin Somali hazinesine gideceğini, kalan kısmın ise liman hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılacağını ifade etmişti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan hastane açılışı sonrası, TOKİ tarafından Somali’de inşa edilen ve annesi Tenzile Erdoğan’ın adının verildiği caminin de açılışını yaptı. Erdoğan burada kılınan öğlen namazında cemaate müezzinlik de yaptı. Aynı anda 2 bin 300 kişinin namaz kılabileceği Tenzile Erdoğan Camii’nde derslikler ve sosyal eğitim alanları da bulunuyor.


2 yıl içinde 10 bin ev

Ülkeleri Somali’ye yardıma çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Donerler toplantısı yapmak sureti ile sonunda bir ‘hiç’ çıkan değil, sonunda netice çıkan toplantılar istiyoruz” dedi. Erdoğan Somalililere bir de konut müjdesi verdi: “Sayın Cumhurbaşkanı ile konuştum, bir konut yapımına girelim, bir şehir planlaması yapalım, ilk etapta bir 10 bin konut yapmak sureti ile şehrin görünümünü değiştirelim dedim. Burada 45-65-85 metrekarelik, alt gelir gruplarına yönelik bir adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını görüştük. Bir ila 2 yıl içinde bu konutları hazırlar, Somali’ye kazandırırız. İşin ikinci etabını planlayıp yola devam edeceğiz. Havalimanı ile şehir merkezindeki yol yoktu, burası bir harabeydi, şimdi asfaltlanmış olarak bitmiş olması bizi de ayrıca mutlu etti.” 


Bunları asla unutmayız

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye’nin verdiği desteklerden ötürü Somali halkının duyduğu mutluluğu dile getirdi. Somali’nin Türkiye’ye teşekkür borcu olduğunu belirten Mahmud, geçmişteki Mogadişu ile bugünkü Mogadişu arasında büyük fark olduğunu vurguladı. Mahmud, “Bu farkı siz ve Türk devletinin yaptığı değişiklikler sayesinde buradan görebilirsiniz. Somali halkı da bu yardımı asla unutmayacaktır” diye konuştu. 


Albayrak Grubu'na  hastane teşekkürü 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 200 yatak kapasiteli 600 sağlık personelinin görev yapacağı hastaneyi tamamlayarak Somali halkının hizmetine sunan Albayrak Grubu ve Siyah Kalem Şirketine teşekkür etti.  Erdoğan, "Kimsenin Somali'ye gelmediği zamanlarda buralarda çok büyük risklerle yatırım yapan Albayraklar ve Siyah Kaleme teşşekür ediyorum" dedi. Burada açılış ve sertifika törenine katılan Erdoğan ülkede iş yapan yatırımcılar ve yardım kuruluşlarıyla kısa bir değerlendirme toplantısı yaptı. Değerlendirme toplantısına katılan Albayrak Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Albayrak ile Grubun Afrika sorumlusu Ahmet Sami İşler de hazır bulundu. 


Kırsala da gideceğiz

Yeryüzü Doktorları Başkanı Kerem Kınık, Türkiye’nin kalıcı yatırımlarla Somali’de iç barışı sağlama yolunda önemli adımlar attığını söyledi. “Somali’nin bölünmesi engellenmiş oldu. Ülke dışındaki yetişmiş insan gücü Somali’ye dönmeye başladı” diyen Kınık, Yeryüzü Doktorları’nın ülkeye verdiği sağlık desteğinin merkezde hissedilir derecede olduğunu anlattı. Kınık, “Kırsala da destek götürmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.  

#Tayyip Erdoğan
#Mogadişu
#Hasan Şeyh Mahmud
9 yıl önce