|

Son durak Silivri

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç’ın da bulunduğu 17 şüpheli siyasi casusluktan tutuklandı. Polisler gece yarısı Silivri Cezaevi’ne konuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:23 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

İstanbul Terörle Mücadele ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz Pazartesi günü emniyetteki paralel yapılanmaya yönelik 20 ilde düzenlediği operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen 29 emniyet görevlisi hakkında karar açıklandı.



Nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, 3 gün süren sorguların ardından eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, Eski İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, Komiser Ali Kavlak, eski İstanbul Organize Suçlara Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender, diğer emniyet görevlileri Sait Gök, Yunus Memiş, Ramazan Haktan Helvacı, Mehmet Akif Sakarya, Ahmet Üzümcü, Veysel Barlas, Talip Yıldırım, Ramazan Bal, Polat Kongur, İsmail Erçelik, Ayhan Arıkanoğlu, Tunahan Tunçay, Metin Güneş'in tutuklanmalarına karar verdi. 12 şüpheliyi ise yurtdışı yasağı koyarak serbest bıraktı. 17 polis, gece yarısı Silivri Cezaevi'ne konuldu.



ASKERİ CASUSLUK SUÇLAMASI


Şüphelilerin tutuklanma nedenleri arasında, 'Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma' bulunuyor.



SİYASAL OPERASYON YAPTILAR


Mahkeme kararında şüphelilerin görev yaptıkları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün hiyerarşik yapısı içerisinde altlık üstlük ilişkilerini kullanarak yasadışı örgütlenme oluşturdukları ve amaçlarına ulaşmak için bir kısım araç suçları işledikleri anlatıldı. Şüphelilerin devletin hiyerarşik yapısı dışında başka bir hiyerarşik düzene göre hareket eden bir yapıya göre hareket ettikleri, bu amaçla siyasal operasyonlara kalkışıldığı, zimmet ve benzeri bir takım suçlar ile mücadele ediliyormuş görüntüsü altında adli mercileri yanıltılmak suretiyle tutanaklar tutularak soruşturmalar yaptıkları ve yaptıkları soruşturmalarla ilgisi olmayan istihbarat şube de görevlileri dinlediklerini belirtildi.



KENDİ AMAÇLARI İÇİN DİNLEDİLER


Dinlemelerle istihbarat şube müdürlüğü yönetim kadrosuna atanan bir kısım amir ve memurların ne şekilde hareket edeceklerini önceden tespit etmeye çalıştıkları belirtilen şüphelilerin, bu amaç ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanını da dinlemeye teşebbüs ettikleri ve dinleme yapacak personele MİT bölge başkanlığı ile ilgili soruşturma konuları ile ilgisi olmayan talimatlar verdikleri kaydedildi.



SÜPHELİLER SİLAHLI BİR GÜÇ


Kararda şüphelilerin, devletin güvenliği iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken belgeleri yasal görünümlü bir soruşturma adı altında temin ettikleri, yoğun ve seri kasıtlı şekilde üzerlerine atılı suçları işledikleri anlatıldı.Şüphelilerin, ellerinde bulundurdukları kamu gücüyle Türkiye Cumhuriyetini görevini yapmasını kısmen engellemeye teşebbüs ettikleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü içerisinde görev yapmaları nedeniyle zaten silahlı bir güç oldukları belirtildi.






#Mahir Çakallı
#Nazmi Ardıç
#Silivri Cezaevi
#tutuklu polisler
9 yıl önce