|

Maden sorumluları hakkında karar

Karaman''ın Ermenek ilçesi Cumhuriyet Başsavcılığı, maden ocağındaki su baskınında 18 işçinin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulduğunu açıkladı.

İha
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 14:07 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Maden sorumluları hakkında karar
Maden sorumluları hakkında karar

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı''ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: ''28 Ekim 2014 tarihinde ilçemiz Pamuklu Köyü Cenne Mevkisi'nde Has Şekerler isimli özel şirkete ait maden ocağında su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kaldığının İlçe Jandarma Komutanlığı görevlilerince tarafımıza bildirilmesi üzerine, olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2014/1267 soruşturma numarası üzerinden soruşturmaya başlanılarak Jandarma Olay Yeri İnceleme Ekibi'ne derhal olay yerine intikal etmeleri talimatı verilmiş ve saat 13.30 sıralarında olayın olduğu maden ocağına Cumhuriyet Başsavcımız ve iki Cumhuriyet Savcısı ile gidilmiştir.

Tüm belgelere el konuldu

Olayda ciddi delil mahiyeti teşkil edebilecek defter ve evraklar ve diğer bilgisayar kayıtları ivedilikle muhafaza altına alınmış, Daimi Nezaretçi Maden Mühendisi ile görüşülerek mahsur kalan işçilerin sayı ve isimleri ile olay esnasında madende bulunup kurtarılan işçilerin sayı ve isimleri tespit edilmiş, edinilen işçi sayı ve isim bilgileri diğer kurumlarla paylaşılmıştır.

Saat 19.00'a kadar arama-kurtarma çalışmalarını sekteye uğratmayacak şekilde olaya ilişkin her türlü bilgi ve belge araştırması yapılmış, maden ocağındaki arama ve kurtarma çalışmalarının devam etmesi ve içeriye girilmesinin mümkün olmaması nedeniyle, olay yerinde 28 Ekim 2014 tarihli tutanak düzenlenerek ayrılınmıştır.

Adliyeye gelinerek olayla ilgili bilirkişi incelemesinde görev almak üzere, değişik adliyelerin resmi bilirkişi listesinde isimleri bulunan uzman bilirkişilerle görüşülmüş, üniversitelerden ve maden ve mühendis odalarından bilirkişi talebinde bulunulmuş, yine olayla ilgili olarak ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi göndermeleri için ilgili bakanlık ve kurumlardan faksla talepte bulunulmuştur.

Sorumlular hakkında adli kontrol kararı

29-30-31 Ekim 2014 tarihlerinde olay yerine gidildiğinde de, kurtarma çalışmalarının halen devam ettiği, madenin içine girip inceleme yapmanın mümkün olmadığının görülmesi üzerine diğer çalışmalarımıza devam edilmiştir. Ayrıca şirketin diğer bürolarında da ilgili evrakların tespit ve el konulması için 30 Ekim 2014 tarihinde arama yapılmıştır.

Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arzedeceği gözününe alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre, ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulmuştur.

Mahkemece talebimize uygun karar verilmiş ve verilen karar gereği için ilgili kuruma Başsavcılığımızca gönderilmiştir. Olaydan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, bir önceki vardiyada görevli işçilerin de ifadelerinin alınmasına yönelik kolluğa talimat verildiği, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekli ile ilgili kesin olarak tespitin yapılamadığı, çalışmaların sonucuna göre soruşturmanın daha da derinleştirileceği kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

9 yıl önce