|

STK’lara İmralı yolu aralandı

Başbakan Davutoğlu’nun, Şanlıurfa’da biraraya geldiği STK temsilcilerinin Öcalan ile görüşme isteklerine, “Şiddetin önlenmesi konusunda STK’lar rolünü bir göstersin. Ondan sonra değerlendiririz” dediği öğrenildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 23:00 - 27/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa’da 11’i Diyarbakır’dan olmak üzere 25 STK temsilcisi ile bir araya geldi. Nevali Otel’de gerçekleşen ve 6,5 saat süren toplantıda çözüm süreci, güvenlik paketi, Alevi vatandaşların durumları gibi konular masaya yatırıldı. Toplantıya katılan STK temsilcilerinin ortak kanaati “Hükümetin çözüm süreci konusunda son derece kararlı olduğu” yönünde gelişti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Parti sözcüsü Beşir Atalay’ın da katıldığı toplantıda İHD Başkanı Raci Bilici, “Biz İmralı’ya gitmek istiyoruz” dedi. Bunun üzerine Davutoğlu’nun, “Ben buna  hayır demiyorum. STK’lar şiddet konusunda net bir tavır sergilesin. Şiddetin önlenmesi konusunda sivil toplum örgütleri rolünü bir göstersin. Ondan sonra değerlendiririz” dediği öğrenildi.

ŞİDDETLE ARANIZA MESAFE KOYUN

Davutoğlu’nun bu sözleri üzerine Zeytin Dalı Barış Platformu Sözcüsü Muhammed Akar, “Biz Diyarbakın sivil toplum kuruluşları olarak şiddete karşı duracağımızı vaat ettik” dedi. Sivil siyaseti güçlendirmek istediklerinin altını çizen Davutoğlu, “HDP barış sürecinde var mı yok mu? Öncelikle bunu net bir şekilde ortaya koyması lazım. Sivil siyaset yapın, biz de sizin elinizi güçlendirelim. Şiddete karşı çıkın. İmralı’ya giden heyetinizi arttıralım. Yasal adımları beraber atalım” diyerek HDP’nin tavrını açıkça açıklaması gerektiğini kaydetti. 

İmralı’ya gitme konusunda STK’ların sivil siyaset yürüten kişi ve kurumları ikna etmesi için çalışması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, “Sizler HDP ve BDP’yi ikna edin. HDP içindeki şahin kanat daha zor. 
İmralı daha kolay” dedi. 

BEDEL ÖDEMEYİ     GÖZE ALDIK

Hükümet olarak çözüm süreci konusundaki kararlılığı vurgulayan Davutoğlu’nun “Biz hükümet olarak Kürt sorununun çözümü için o büyük bedeli ödemeyi göze aldık. Sizler de bize destek verin” diyerek şiddetin durdurulması konusundaSTK temsilcilerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

ÜÇÜNCÜ GÖZ OLMAZ

Anadilde eğitim talebi ile ilgili olarak Anayasa'yı işaret eden Davutoğlu’nun, “Anadilde eğitimin anayasal değişiklik gibi teknik bir boyutu var” şeklinde konuştuğu belirtildi. Davutoğlu, STK’ların istediği çözüm sürecinin kontrolü için devrede olacak bir üçüncü göz meselesine sıcak bakmadıklarını dile getirdi.

10.maddeyi Erdoğan değiştirdi

Kadın-erkek eşitliğine ilişkin sözleri çarpıtılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2004 yılında Anayasa’ya “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” ek fıkrasının eklenmesini sağladı. Erdoğan’ın İstanbul’da katıldığı ‘Kadın ve Adalet’ konulu zirvede kadın-erkek eşitliğine ilişkin yaptığı konuşması bazı marjinal kadın dernekleri tarafından çarpıtıldı ve Anayasa'nın 10. maddesinin ihlal edildiği savunuldu. Erdoğan’ı Anayasa'yı ihlal etmekle eleştiren kadın derneklerinin atıfta bulundukları 10. maddenin değişimini ise Erdoğan sağladı. 2004 ve 2010'da sırası ile Anayasa’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı’nın imzası bulunuyor. Erdoğan, 2004 yılında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanunla “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamaz” ek fıkrasının eklenmesini uygulamaya soktu.

#Davutoğlu
#Şanlıurfa
#STK
#Nevali Otel
9 yıl önce