|

Stres yapmayın uykunuza dikkat edin

TEOG'a girecek öğrencileri uzmanlar uyardı: Uykunuza ve yediklerinize dikkat edin. Sınav öncesinde ve sırasında stres yapılmaması gerektiğini belirten uzmanlar yorulanların derin nefes alarak bir kaç dakika dinlenmesi tavsiyesini verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 21:34 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ülke genelinde 29-30 Nisan'da yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) hem öğrencileri hem de velileri heyecanlandırdı. Sınav öncesinde ve sonrasında öğrencilere stres yapmamaları tavsiyesini veren uzmanlar, günlük rutinlerden uzaklaşmadan her zaman yaptıkları şeyleri yapmaları gerektiğini söyledi.



DERİN NEFES ALIN


Öğrencilerin uyku ve beslenme alışkalıklarına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten Uzman Psikolog Yelda Öge sınava girecekleri yere de erken gitmeleri gerektiğini söyledi. Öge şöyle devam etti: “Böylece ortama alışmak sizi rahatlatır. Sınav sırasında heyecanlanabilirsiniz, zihninizden olumsuz düşünceler geçebilir. Fakat duygu ve düşüncelerinizin kontrolünün sizin elinizde olduğunu unutmayın. Yönergeleri dikkatlice okuyun ve soruları gözden geçirin. Zamanı nasıl kullandığınıza hangi sorulardan başlayıp daha sonra hangilerini cevaplayacağınıza karar verin. Yorulduğunuzda birkaç dakika ara verin, derin nefes alarak dinlenin. Sınav sırasında daha çok çalışmalıydım diye değil, şu anda ne yapabilirim diye düşünün.”



KAYGINIZI AZALTIN


Psikiyatrist Doç.Dr. Armağan Samancı öğrencilerin sıkıntılarını bireysel olarak yenme yöntemleri bulması gerektiğini belirterek kaygı düzeyinin kişiden kişiye, öğrenciden öğrenciye değişen bir yapısı olduğunu belirtti. Bütün öğrencilerin sınava heyecan içine gireceklerini belirten Armağan şöyle devam etti: “Uykularına, yiyeceklerine ve o gün çok yorgun olmamaya dikkat etmeleri lazım. Sınavdan bir gün önce çok uyarıcı maddeler, aşırı çay, kahve, kola gibi vücuttaki kaygıyı arttıracak stresi arttıracak gıdalar tüketmemeleri lazım. En önemli nokta kaygı düzeyi çok yüksek olan öğrencilerin bu konulara dikkat etmesi lazım. Öğrenciler kaygılarından dolayı sınav performansları en az yüzde 20 düzeyinde olumsuz etkilenebiliyor. O düzeyde olan öğrencilerin sınav öncesi danışmanlık almaları gerekebilir.”



KONSANTRE OLUN


Uzman Psikolog Alanur Özalp ise öğrencilerin sınav gününden bir gün öncesi çok iyi uyumaları gerektiğini vurgulayarak “Dikkat seviyesi yüksek ve iyi bir şekilde konsantre olmaları için uyku çok önemlidir. Aile içinde olumsuz bir durum varsa daha hassas davranılmalıdır. Öğrencinin çok yoğun bir stresi varsa rahatlayabilmesi için psikologla görüşmesi faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.



Endişeli değiller


Öğrencilerin 1. dönem yapılan TEOG sınavları sonrası belirsizliğin yarattığı endişeyi geride bıraktıklarını söyleyen Bahçeşehir Koleji PDR bölüm Başkanı Özen Yazğan nasıl bir sınav uygulaması ile karşılaşacaklarını bildiklerini belirtti. Bir önceki sınavlarda istediği performansı sergileyemeyen öğrencilerin 2. sınavlarda elde etmek istedikleri başarıya odaklanmaları gerektiğini belirten Yazğan şöyle devam etti: “Sınavların engel değil; istedikleri hedeflere ulaşmak için birer araç olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bir miktar endişe de başarının sihirli unsurlarından biridir. Zor bir soru ile karşılaştığında turlama tekniğini kullanabilen, heyecanlı hissettiğinde kendini nasıl sakinleştirebileceğini ve sınavda neyi başarmak istediğini bilen bir öğrenci sınavlara psikolojik olarak hazırdır. Bu süreçte anne babaların da kendi endişelerini çocuklarına yansıtmaktan ve suçlayıcı ifadelerden kaçınmaları doğru bir tutum olacaktır.”



Nasıl sorular çıkacak


TEOG sınavlarının ikincisine 1 gün kaldı. Sınavda hangi konulardan sorular çıkacağına yönelik bilgiler veren Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları, öğrencileri başarıya taşıyacak noktaların altını çizdi. Yabancı dil yazılısı için önemli bilgiler veren Bahçeşehir Koleji Yabancı Diller Bölüm Başkanı Orçun Barış bir önceki sınavda direk dilbilgisi sorularının yer almadığını hatırlatarak “İngilizce Sınavında ağırlıklı olarak 5, 8, 10 ve 12. Üniteleri içeren ve görseller ile desteklenecek kelime bilgisi, okuduğunu anlama, karşılıklı konuşmada uygun ifadeyi bulma ve tablo yorumlama gibi soruların karşımıza çıkacağını öngörmekteyiz. Başarı oranını yükseltmek adına, öğrenciler kitaplarında bulunan okuma parçaları ve diyalogları son bir kez gözden geçirebilir, hedef kelime ve ifadelerin üzerinde” tavsiyelerini verdi.



EŞLEŞTİRME GELEBİLİR


TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı sorularının “Ya İstiklal Ya Ölüm”, “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar “ ve “Atatürkçülük” ünitelerinden geleceğini beklediklerini belirten Bahçeşehir Koleji Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel "Atatürk'ün ya da silah arkadaşlarının sözlerinden yola çıkarak olayların sonuçlarını sorgulatan sorular, edebiyat eserlerinde Kurtuluş Savaşı ve sağlık, spor, güzel sanatlar alanında gerçekleşen ilke-inkılap eşleştirmesi ve Çanakkale Savaşları ile ilgili sorular gelebilir. Ayrıca öğrencilerimiz soruları çözerken öncelikle soru köklerini okuyup olumlu, olumsuz, hangisidir, değildir ya da yanlıştır gibi uyarıcılara özellikle dikkat etmelidir" bilgilerini verdi.



Aileler hoşgörülü olmalı


Sınava girecek çocukların ailelerine de büyük görev düştüğünü belirten uzmanlar ailelere hoşgörü çağrısında bulundu. Uzm. Dr. Erdal Gezer, sınav stresinin öğrencilerde başarıyı olumsuz etkileyen unsurlardan biri olduğunu belirterek, sınava girecek olanların aynı zamanda ergenlik dönemindeki gençler olması dolayısıyla hassasiyetin daha da artması gerektiğini söyledi.



KENDİ STRESİNİZİ YANSITMAYIN


Öğrencilerin sınav dönemlerinde daha kırlgan bir yapıya sahip olduklarının unutulmaması gerektiğini belirten Gezer “Sınav öncesi çocuklarımızın yorgunlukları, stresleri ve panikleri bu dönemde en yüksek düzeyde seyretmektedir. Kendi gerginliğinizi, stresinizi ve paniğinizi çocuğunuza yansıtmayınız. Siz ne kadar sakin ve serinkanlı olursanız çocuğunuz da o düzeyde iyi sonuçlar alacaktır” şeklinde konuştu.



Hayallerinizi çocuğunuza yüklemeyin


Psikolog Kübra Yelkenoğlu aileler ve çocuklar için ergenlik döneminin, en zor dönemlerden biri olduğunu belirterek, “Ergenlik dönemine bir de çocuklara önemli sorumluluklar yükleyen sınav süreçleri de eklendiğinde, ergenlik dönemindeki çocukların fiziksel ve duygusal değişimler yaşanması kaçınılmazdır” dedi. Ailelerin çocuklarını kendi hayallerini gerçekleştirmede bir araç gibi görmemeleri gerektiğini belirten Yelkenoğlu şöyle devam etti: “Çocuğun kişiliği ve yetenekleri, ailelerin hayallerinden farklı olabilir. Meslek seçimi konusunda çocuklar özgür bırakılmalı ve kararları ne olursa olsun desteklenmelidir. Çocukların fikirlerini ve hayallerini rahatça tartışabilecekleri ortamlar hazırlanmalıdır.”



#Alanur Özalp
#Armağan Samancı
#teog
#Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı
#Kübra Yelkenoğlu
9 yıl önce