|

Suriyeli Dostlar İstanbul'da toplanıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun muhataplarıyla yürüttüğü yoğun telefon diplomasisi sonucunda Suriye Halkının Dostları Grubu çekirdek grup toplantısının 20 Nisan'da İstanbul'da yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.

Aa
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:39 - 11/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Suriyeli Dostlar İstanbul'da toplanıyor
Suriyeli Dostlar İstanbul'da toplanıyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Bişkek'te ve Ankara'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen haftaki Türkiye ziyareti sırasında yapılması kararlaştırılan Suriye Halkının Dostları Grubu çekirdek grup toplantısının tarihinin ve yerinin belirlenmesi amacıyla muhataplarıyla telefonda görüştü.

Gün içinde önce Katarlı ve Mısırlı muhataplarıyla görüşen Davutoğlu'nun, son olarak Bişkek'ten Ankara'ya dönüşünün ardından akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile de bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Davutoğlu ve Kerry'nin, Suriye Halkının Dostları Grubu çekirdek grup toplantısının 20 Nisan'da İstanbul'da yapılması hususunda ilke mutabakatına vardıkları ifade edildi.

Kerry'nin çekirdek grup toplantısına katılacağını teyit ettiği, söz konusu toplantının Suriye'de gelecek dönemde atılacak adımların belirlenmesi açısından önemli bir merhale teşkil edeceğini vurguladığı kaydedildi.

Davutoğlu İranlı mevkidaşı ile de görüştü

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, akşam saatlerinde ayrıca İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile de  telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede Davutoğlu'nun, İran'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için taziye dileklerini ilettiği ve Türkiye'nin ihtiyaç duyulabilecek her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Davutoğlu'na taziye mesajı için teşekkür eden Salihi'nin, geçen hafta Kazakistan'da İran'ın nükleer programı konusunda 5+1 ülkeleriyle yapılan toplantının sonuçları hakkında bilgi verdiği ve iki bakanın bu çerçevede gelecek döneme ilişkin olası gelişmeler hakkında karşılıklı değerlendirmelerde bulundukları belirtildi.


11 yıl önce