|

Tabelalara Türkçe standardı geliyor

Tabelalarda Türkçe’nin daha etkin bir şekilde kullanılması için yapılan çalışmalarda sona geliniyor. Buna göre TSE tarafından belirlenecek standartla tabelalarda yaygın olarak İngilizce kullanılan terimler Türkçe olacak, İngilizceleri ise küçük şekilde yazılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:01 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
AK Parti, günlük hayatımızda Türkçenin daha kolay anlaşılır bir şekilde kullanılması için düğmeye bastı. 2014 yılının Kasım ayında ARGE Başkanlığı tarafından organize edilen “Medeniyetimizin Öznesi Türkçe, Fırsatlar ve Tehditler” konulu çalıştaydan çıkan görüşler doğrultusunda parti yönetimi harekete geçerek, ilgili kurumlarla görüşmelere başladı. Yapılan çalışmalarda klavyelerden, yangın merdivenlerine, tabelalardan otellere kadar pek çok yerdeki ifadelerin değişmesi gündeme alındı. Türk Standartları Enstitüsü de konuyla ilgili ‘tabela’ standardı hazırlayacak. 

YABANCI KELİME KÜÇÜK KULLANILACAK

Çalıştay sonrası atılacak adımlardan biri Türk Standartları Enstitüsü’nün hazırladığı tabela uygulaması olacak. Yapılacak düzenleme ile tabelalarda yaygın olarak İngilizce kullanılan terimler “Türkçe” olacak. Yabancı kökenli ifade de yer alacak ancak Türkçe sözcüğünün ebadı, yabancı kökenliden daha büyük olacak. Örneğin, yangın merdivenlerine konulan “Exit” yazısı yerine “Çıkış” olacak, “Exit” da altta küçük bir şekilde yazılacak. 

İLAN VE REKLAM VERGİSİ TEŞVİKİ 

Parti yönetimi, Türkçe tabelalar için “teşvik” formülünü işletmeyi planlıyor. Bu kapsamda, yabancı kelimelerden oluşan tabelalara bir sınırlama olmayacak ancak bunun bir bedeli konulacak. Türkçe isim tercih edenlerin “ilan ve reklam vergisi”ni daha düşük ödemeleri sağlanacak.

F klavyeye TL amblemi 

Diğer bir çalışma ise F klavye ilgili olacak. Uzman bir ekip, klavye standardını yenilemek üzere çalışma yürütecek ve klavyelerdeki yabancı kelimelerin yerine Türkçeleri yer alacak. Örneğin “Enter” yerine “Giriş”  “Insert” yerine “Ekle” “Delete” yerine “Sil”, “Pause” yerine “Dondur” gibi kelimeler bulunacak. Ayrıca, Euro ve Dolar’ın amblemlerinin yanına, Türk Lirası’nın (TL) amblemi de konulacak. Bu konuda, klavye üreticisi firmalarla görüşmeler yapıldığı belirtildi.

#AK Parti
#ARGE
#Türkçe
9 yıl önce