|

Tahliyeci hakimi HSYK inceliyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 21:48 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Usûlsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 3 polisin tutuklanmasına yapılan itirazların kesinleşmesine rağmen nöbetçi Hakim Habil Kahraman’ın, yeni bir delil aramaksızın dosyayı inceleme gereği bile duymadan istihbaratçı polisleri serbest bıraktığı ortaya çıktı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), usûlsüz işlem yapan hakim Kahraman hakkında dosya açtı. Şanlıurfa merkezli 11 ilde düzenlenen telekulak operasyonunda aralarında şube müdürü, amir, başkomiser ile polis memurlarının bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanmıştı. Polislerin tutuklanmasından 5 gün sonra, 12 Ocak 2015 tarihinde şüpheli müdafileri mahkeme kararına itiraz ederek tahliye istedi. Şanlıurfa 2. Sulh Ceza, 13 Ocak’ta talebi reddetti. Avukatlar buna da itiraz etti. Dosya daha sonra 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne geldi. Tutuklama kararına itirazları 16 Ocak’ta bu mahkeme de reddetti. Böylece karar kesinleşmiş oldu. 


DOSYAYA BAKMADI BİLE!

Kararın kesinleşmesinden sadece 2 gün sonra şüpheli avukatları, Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden nöbetçi Hakim Habil Kahraman’dan tahliye kararı istedi. 1. Sulh Ceza’nın ret kararına rağmen Hakim Kahraman, soruşturmaya ilişkin yeni bir delil sunulmamasına karşın talebi değerlendirmeye aldı. Şüphelilere ilişkin belge ve delilleri tetkik etmeyen Kahraman, dosyayı bile incelemeden sadece şüpheli ifadelerini dayanarak nöbetinin son gününde acil olarak istihbaratçı polislerin tahliye edilmesine karar verdi. 


KURUL KAHRAMAN'A BAKIYOR

HSYK, 3 istihbaratçı polisin tutukluluk kararına yapılan itirazların 2. Sulh ile bir üst mahkeme olan 1. Sulh Ceza tarafından reddedilmesi ve söz konusu kararın kesinleşmesine rağmen dosyayı incelemeden genel gerekçelerle tahliye kararı alan Hakim Habil Kahraman ile ilgili dosya açtı. Usûlsüz bir şekilde karar alan Kahraman hakkında açılan dosya 3. Daire’nin önüne gelecek. 3. Daire’nin hakim hakkında inceleme kararı vermesi durumunda ise müfettiş görevlendirilecek. 

#hsyk
#inceleme
#hakim
#soruşturma
9 yıl önce