|

Talep olursa Farsça hutbe bile verilecek

Diyanet''in Kürtçe ve Arapça''nın yoğun olarak konuşulduğu yerlerde saha çalışması yaptığı ve belirlenen yerlerde Arapça ve Kürtçe hutbenin sistematik hale getirildiği vurgulandı

Ayfer Mallı
00:00 - 19/02/2013 Salı
Güncelleme: 22:51 - 18/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Talep olursa Farsça hutbe bile verilecek
Talep olursa Farsça hutbe bile verilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın Mardin ziyaretinde gündeme gelen '''kürtçe hutbe''' konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı''nın hiç bir hukuksal engel olmadığı için geçmişte de camilerde Türkçenin dışında Kürtçe ve arapça hutbede okunduğu öğrenildi. Diyanet İşleri Başkanlığı''nın talimatı doğrultusunda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi''nde Kürtçe ve Arapçanın ağırlıklı olarak konuşulduğu köy ve mahallelerde bu şekilde bir uygulamaya gidildiği kaydedildi.

HAC İÇİN KÜRTÇE BİLGİLENDİRME

Diyanet''in herkesin dinini daha kolay öğrenebilmesine yönelik yaptığı çalışma doğrultusunda bölgelerde harekete geçen müftülüklerin, Kürtçe, Arapça ve Farsça''nın yoğun olarak konuşulduğu yerlerde saha çalışması yaptığı ve belirlenen mahalle ile köylerde Kürtçe ve Arapça hutbe verilmesinin sistematik hale getirildiği vurgulandı. Önümüzdeki dönemde talep olması halinde Farsça hutbe bile verilebilecek. Hac ve umreye gidecek vatandaşların da tercih ettikleri dil ile eğitim almaları yönünde harekete geçildiği de ifade edildi.

Mahalli ihtiyaçlara göre hutbe veriliyor

''Şu anda vatandaşlarımızın mahalli ihtiyaçları dikkate alınarak hutbeler irad ediliyor, vaazlar, sohbetler yapılıyor ve bu noktada bir hassasiyet var'' diyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan''ın yaptığı açıklama çerçevesinde konuyu bir kez daha ele alıp değerlendireceklerini vurguladı. Bozdağ, ''Bu noktada yaptıklarımız var; çünkü eğer cemaatin tamamı Türkçe bilmiyorsa orada görev yapan imam hatip onların dilini bilebiliyorsa, onların anlayacağı üslupla bunu anlatması doğru olandır. Din görevlileri, şu anda mahalli ihtiyaçlara göre hutbe ve vaaz veriyor'' diye konuştu.

11 yıl önce