|

Talimatı onlar verdi

Paralel yapıya yönelik operasyonda gözaltına alınan zanlıların sorgusu, 17 Aralık öncesi birçok gazetecinin, Ekrem Dumanlı ile Emre Uslu’nun isteğiyle dinlendiğini ortaya koydu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 21:00 - 16/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen paralel yapıya yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan ve aralarında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ile eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı'nın da bulunduğu 28 şüphelinin sorgusu sürüyor. 'Suç örgütü kurmak, üyesi olmak', 'casusluk', 'evrakta sahtecilik', 'kişisel verileri usûlsüz kaydetme', 'bilgisayar verilerini silme' ile suçlanan zanlılara birçok soru soruldu.



MİT'E ABLUKA KURDULAR


Zanlılara yöneltilen ilk soru, Temmuz 2013'te atanan İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü ve görevlileri hakkında 'paralel yapı' tarafından yapılan dinleme işlemleri oldu. Buna göre şüpheliler, Kasım 2013'te 'zimmete para geçirme' iddiasıyla giriştikleri dinleme faaliyetini 17 Aralık'a giden süreçte adım adım genişleterek 30 istihbaratçıyı takip etti. Ardıç ve Çakallı'nın yönettiği ekibe, “dinlenenler Beşiktaş'taki MİT Bölge Başkanlığı'na giderlerse, telefonları da oradan baz verirse haber verin” talimatı gitti. 'Zimmet' ile bir ilgisi bulunmayan bu talimatla, örgütün dinleme faaliyetindeki amacın, MİT'i de dolaylı olarak kontrol altına almak olduğu belirtildi.



DİNÇ DE HEDEFTE


Zanlıların daha sonra İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'i dinlemeye yönelik de teşebbüste bulundukları ortaya çıktı. 30 polisin dinlendiği telekulağa konu olan dosyanın, 17 Aralık darbe girişiminden bir gün sonra kapatılması ise dikkat çekti. Dinleme talebinde bulunan savcı ise dosya hakkında aynı gün takipsizlik kararı verdi.



EMİR 'GAZETECİ'DEN


Şüphelilere sorguda ortaya çıkan en önemli skandal ise paralel yapıya muhalif birçok gazetecinin, Ekrem Dumanlı, Emre Uslu, Celil Sağır, Bülent Keneş ve Kerim Balcı'nın şikayetiyle dinlemeye alınması oldu. 'Manevi işkence' adı altında fezleke hazırlayan zanlıların, Savcı Ömer Solmaz'a onaylattıkları talimatla Turkuvaz Medya İcra Kurulu Başkanı Serhat Albayrak ile gazeteciler Tutkun Akbaş, Seyfettin Mut, Hikmet Gök ve Mustafa Yüce'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi 17 Aralık'tan önce dinlettikleri tespit edildi. Tespitlere göre, sosyal medyada 'AKkulis' ve 'EsatÇ' hesaplarını yönetenler de Temmuz 2013'te paralel yapı mensubu eski polis Emre Uslu'nun isteğiyle dinlendi.



Hakimi emekli ettiler


Şüpheli polislerin, o dönem Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nı 'emekli hâkim' olarak göstererek ve kendisinin 'suç örgütü kurduğunu' iddia ederek dinledikleri anlaşıldı. Şüphelilere bu sahtecilik de soruldu. Buna ek olarak, 17 Aralık sürecinde Organize Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser Mesut Aydın'ın, 'İtfaiye' soruşturmasıyla ilgili dosyayı, görevle ilişkisi kesildikten sonra İstanbul Emniyet binasından dışarı çıkardığı, amirlerine de hiçbir bilgi vermediği anlaşıldı. Aydın'ın sözkonusu hırsızlığı yaparken 'durumun gizli kalması için' çevresini de tehdit ettiği ortaya çıktı.




#Kartal Ağır Ceza Mahkemesi
#17 Aralık
#Mesut Aydın
9 yıl önce