|

Tam saha pres

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda alınan yoğun önlemler sonuç verdi. Muhtemel bir provokasyona karşı İstanbul’da adeta kuş uçurtmayan polis, daha önceki olumsuz manzaraların yaşanmamasını sağladı. Taksim, Şişli, Okmeydanı ve Beşiktaş haricindeki bütün alanlarda 1 Mayıs, davullu-zurnalı kutlamalara sahne olurken, Ankara ve İzmir’de de bayrama gölge düşürecek bir görüntü oluşmadı. Memur-Sen ile Hak-İş’in Konya’da, Türk-İş’in ise Zonguldak’ta kutladığı bayram, yurdun birçok yerinde olaysız sona erdi. Günün dikkat çeken ‘eylem’i, maskeli bazı kişilerin TOMA’lara şut çekmesiydi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:07 - 1/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Toplumsal olaylara müdahale için polisin yetkilerini artıran İç Güvenlik Paketi'nin geçtiğimiz ay yasalaş



masının ardından verilen ilk sınav başarıyla sonuçlandı. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda izinsiz gösteriler nedeniyle her yıl yaşanan olumsuz manzaralar, polisin aldığı sıkı önlemler ve vatandaşların rağbet etmemesi sonucu bu yıl asgariye indi. İstanbul'da güvenlik güçleri dün sabah saatlerinden itibaren özellikle eylem bölgelerinde adeta kuş uçurtmadı. Yeni Şafak ekibi gelişmeleri Mecidiyeköy, Şişli, Beşiktaş, Okmeydanı, Tarlabaşı, Dolapdere, Unkapanı, Suriçi, Kurtuluş, Taksim Meydanı ve Gümüşsuyu'ndan anbean takip etti.



ANITA KARANFİL BIRAKILDI


Şişli, Mecidiyeköy ve Beşiktaş çevresindeki yollarla Taksim Meydanı'na çıkan bütün sokaklar araç ve yaya trafiğine kapatılırken, metro ve metrobüs seferleri kısıtlı olarak gerçekleşti. Türk-İş, Birleşik Kamu-İş ile Hak-İş üyelerinden oluşan bir gruba, 1977 yılındaki olaylarda ölen işçileri anmaları amacıyla Taksim Anıtı'na çelenk koymaları için izin verildi. Bir grup Türk-İş üyesi de Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.



YİNE ŞİŞLİ YİNE TAKSİM İNADI


Aralarında DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin de olduğu çok sayıda sendika ile derneğin üyeleri ise dün Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nin önünde toplanarak Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek istedi. Müsaade edilmeyen grupla polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Beşiktaş'ta da DİSK ile KESK'in öncülük ettiği gruplara CHP'li çok sayıda milletvekili destek verdi. Bazı eylemcilerin Beşiktaş Meydanı'na inmekte ısrar etmesi ortamı gerginleştirdi. Polise taşlı saldırıda bulunan göstericilere müdahale edildi. Kadıköy'de de Eğitim-Sen üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı.



PARÇA TESİRLİ BOMBA ÇIKTI


21 bin polisin görev yaptığı 1 Mayıs kutlamalarında 5 bin polis de çevre illerden takviye olarak getirildi. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok'un Taksim'e gelerek bizzat takip ettiği 1 Mayıs'ta, izinsiz gösteri düzenleyen ya da polise taş ve sapanla saldıran gruplardan toplamda 200'ün üzerinde kişi gözaltına alındı. Olaylarda 6 emniyet mensubu ile 18 gösterici de yaralandı. Okmeydanı'nda göstericilerden alınan pankartların içinden parça tesirli bombanın çıkması ise dikkat çekti.





Turiste yollar açık


Taksim'e çıkan tüm yolların kapatılması üzerine, bölgedeki otellerde kalan turistler mecburi olarak Tarlabaşı Caddesi'ni ve Dolapdere'yi kullandı. Yer yer polislerin refakat ettiği turistlerden bazıları, ülkelerine dönmek amacıyla gidecekleri Atatürk Havalimanı'na ulaşmak için Galata Köprüsü'ne kadar yürüdü. Giriş-çıkışlarda zorluk çekmeyen turistler, yolların boş olmasının keyfini çıkardı.



CHP'li vekilden otobüs camına yumruk


CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Beşiktaş'ta gözaltına alınan eylemcilerin emniyete götürüldüğü otobüse binmek istedi. Otobüse alınmayan Erdoğdu, yumruk atarak aracın camını kırdı. Cam kırıkları nedeniyle eli kesilen Erdoğdu, “Üzerimize araba sürüyorlar, masum çocukları tahrik ediyorlar” iddiasında bulundu. Bu arada CHP'nin Beşiktaş İlçe Başkanlığı binasının camından da polise sandalyeler fırlatıldı.



Kırmızı yelek



Bu yılki 1 Mayıs'ta görevli sivil polislerin üzerinde sicil numaraları yazılı olan kırmızı yelekler giymesi de dikkat çekti. Bu yeleklerin şehir dışından gelen polislerle İstanbul'da görevli polisleri ayırt etmek için kullanıldığı öğrenildi. Eylemler sırasında ilginç olaylar da yaşandı. Tarlabaşı'nda 2 vatandaşın davul-zurna çalmasına müsaade edilince ortam bir anda renklendi. Polisin Taksim'e çıkışları kapattığı bölgede ara sokakta bağıran bir kadının söyledikleri ise ilginçti: “Radyo-TV mezunuyum. Sizin yüzünüzden iş bulamıyorum. Yaşasın Daskapitalizm!”



Çektiyseniz kalkalım


İstanbul'daki gösterilerde polisin şiddet uyguladığı algısını oluşturmak isteyen 4 eylemcinin yaptıkları kare kare görüntülendi. Kurtuluş Caddesi üzerinde polis, eylemcileri dağılmaları konusunda defalarca uyardıktan sonra, 4 eylemci hiçbir şey yokken kendilerini yere bıraktı. Caddede yatmaya başlayan eylemciler bir süre yerde bekledi, ardından “Fotoğraf çektiyseniz kalkıyoruz” diye bağırdı. Göstericiler daha sonra polisin attığı gaz fişeklerini tekmeledi.



Sokakta maç gergin geçti

Kentteki güvenlik önlemleri kapsamında Şişli'de DİSK Genel Merkezi'nin bulunduğu Abide-i Hürriyet Caddesi, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Bu durumu fırsat bilen mahalle sakinleri, caddede futbol oynadı. Taksim'e çıkan yollarda yüzü maskeli bazı eylemciler ise TOMA araçlarına futbol topuyla şut çekti.



Davullu zurnalı


Memur-Sen ve Hak-İş'in Konya'da gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlamaları bayram havasında geçti. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, işçilerle Alaaddin Caddesi'nden Şehir Meydanı'na halkı selamlayarak geldi. Sendikaların üyesi çok sayıda işçi de kente otobüslerle akın etti. Bazı işçiler, eşleri ve çocuklarıyla alana gelirken, kutlamalara gelenlere simit ve su ikram edildi. “Bize her yer Taksim”, “Geçici işçiye kadro istiyoruz”, “Daha güçlü demokrasi için yeni anayasa” şeklinde slogan atan işçiler davullu zurnalı kutlama yaptı. Alanda bir konuşma yapan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, daha güçlü demokrasi için yeni anayasa istediklerini söyledi. Zonguldak şehir merkezi ise Türk-İş üyelerinin kutlamalarıyla şenlendi. Şehir Terminali önünden Madenci Anıtı'na kadar kortej eşliğinde yürüyen işçiler, keyifli anlar yaşadı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası'na bağlı bir grup işçi de 1 Mayıs'ı Manisa'nın Soma ilçesinde geçirdi. Soma'ya gelen işçiler, geçtiğimiz yıl meydana gelen faciada şehit olan 301 madenci için dua etti.



Eylem için apartman kiraladılar



1 Mayıs nedeniyle girişin yasak olduğu Taksim Meydanı, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi bir grubun eylemine sahne oldu. Üzerinde 'kiralık' ilanının bulunduğu boş haldeki 'Cengaver Han' isimli apartmanı bir gün öncesinden kiraladıkları öğrenilen grup, 1 Mayıs sabahı aynı yerden toplu halde birdenbire çıkarak Taksim Anıtı'na doğru koşmaya başladı. Anıt çevresinde ellerinde flamalarıyla toplanan TKP'lilere müdahale edildi. 30'un üzerinde eylemci gözaltına alındı. Öte yandan Güvenlik güçleri, 1 Mayıs'ta provokasyon hazırlığı ihbarları üzerine illegal örgütlere yönelik olarak Eyüp, Esenler, Sultangazi, Şişli, Esenyurt ve Küçükçekmece'de bazı adreslerde de arama yaptı. Baskınlarda 101 molotofkokteyli, bomba süsü verilmiş piknik tüpü, molotofkokteyli için kullanılacak 10 litre benzin, 5 litre kimyasal madde ile 17 dolu, 2 de boş fişek ele geçirildi.



Başkent olaysız

1 Mayıs, Ankara'da olaysız geçti. Ankara Emniyeti'nden 3 bin 500 polisin görev aldığı kutlamalar Ankara Garı'ndan Sıhhiye Meydanı'na yürüyüşle başladı. Vatandaşlar, 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Emek en yüce değerdir', 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye' yazan pankart ve dövizler ile bağlı bulundukları sendika ve partilerin bayraklarını taşıdı. Kutlamalar ve yürüyüş nedeniyle Kızılay ve Sıhhiye meydanlarına çıkan yollar trafiğe kapalı tutuldu. Sloganlar atarak Sıhhıye Meydanı'na gelen gruptakilerden bazıları, kontrol noktasından koşarak geçti. Gruptakilerden bazılarının yüzlerinin kapalı olduğu, bazılarının da meşaleler yakarak kontrol noktasından geçtiği görüldü. 10 binin üzerinde vatandaşın kutlama yaptığı Başkent'te çocuklarla kadınlardan oluşan bando takımı ise dikkat çekti. Gruptakilerin bazılarının çocuklarıyla yürüyüşe katıldığı görüldü.



Kapıda arbede


İzmir'de coşku içinde geçen 1 Mayıs kutlamalarına, Gündoğdu Meydanı'na üst araması yaptırmadan girmek isteyen 100 kişilik grubun eylemi gölge düşürdü. Uyarılara rağmen alana girmeye çalışan gruptakilerle güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 5 polis memuru, taş ve sopalarla yaralandı. Ambulansla hastanelere kaldırılan polisler, ayakta tedavi edildi. Kutlamalar Suavi konserinin ardından sona erdi.












#1 mayıs gösterileri
#işçi bayramı
#taksim meydanı
#Gündoğdu Meydanı
9 yıl önce