|

Tarihi geçmiş serum kullandılar!

Adana'da elektrik çarpması sonucu Yüreğir Başkent Hastanesi'ne kadırılan bir çocuğa son kullanma tarihi 4 ay geçmiş serum takıldı.

İha
00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 11:16 - 25/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarihi geçmiş serum kullandılar!
Tarihi geçmiş serum kullandılar!

Adana'da elektrik çarpması sonucu Yüreğir Başkent Hastanesi'ne kadırılan bir çocuğa son kullanma tarihi 4 ay geçmiş serum takıldı.

Edinilen bilgiye göre, olay, geçtiğimiz cuma günü merkez Yüreğir ilçesinde bulunan Yüreğir Başkent Hastanesi'nde meydana geldi. İddiaya göre sokakta oyun oynayan Yusuf Karakoç (6), aydınlatma diriğine çıktığı sırada elektrik çarptı. Eletrik çarpması sonucu yaralanan çocuk babası Ramazan Karakoç (40) tarafından evlerine en yakın hastane Yüreğir Başkent'e götürdü. Burada acil serviste çocuğa hemen müdahele edilerek serum takıldıktan sonra hastanenin çocuk bölümü olmadığı için Seyhan Başkent Hastanesi'ne sevk edildi. Baba Karakoç'ta çocuğuyla birlikte refakatçi olarak yanında gitti. Baba çocuğunun başında hastanede beklerken bir ara çocuğunun serumunun akıp akmadığını kontrol etmek istedi. Bu arada baba Karakoç'un gözü serumun son kullanma tarihine takıldı. Baba dikkatli baktığınde serumun son kullanma tarihinin 2012 ocak ayında bittiğini gördü. Bunun üzerine hemen doktoru çağırarak serumu gösterdi. Doktor müdahale ederek serumu çıkartıp yerine son kullanma tarihi geçmemiş serum taktı. Bu arada baba son kullanma tarihi geçmiş serumu yanına alarak dottora vermedi. Karakoç ertesigün ise hastaneden taburcu oldu.

Baba Karakoç, büyük bir hastanede son kullanma tarihi geçmiş serumun olmasının çok düşündrücü olduğunu belirterek, "Biz bu hastanelere güvenmeyip nerelere güveneceğiz. Serumun 4 ay son kullanma tarihi geçmiş. Ben bakmasam kimse görmeyecekti. Zaten kimse serumların son kullanma tarihine bakmıyor. Bütün hastalara böyle serumlar takılıyor. Benim çocuğuma birşey olmadı ama ben başkalarına böyle serumların takılmaması için şikayetçiyim. İl sağlık müdürlüğüne başvurdum onlarda hastane hakkında inceleme

başlattı. Ben bu işin sonuna kadar gideceğim" dedi.


"TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇLAR HASTALARA ZARAR VEREBİLİR"

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Karataş, bir ilacın son kullanma tarihi geçmesi halinde ilaçların etkilerinin azaldığını, etkisizleştiğini belirterek,"Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar bozuşma dediğimiz kimyasal toksit maddelere dönüşmekte, kullanıldığı zaman hastalara zararlı olmaktadır. Son kullanma tarihi geçmiş ilaç ya da serumlar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır" dedi.

İlaçlara 1979 yılında çıkan bir kanunla firmaların son kullanma tarihi yazma zorunluluğu getirildiğini anlatan Karataş şöyle devam etti:

"Son kullanma tarihi geçmemiş ilçaların etkinliği tamdır. Bu tarihden sonraki ilaçlar kullanılmamalı ve imha edilmelidir."


"SERUMUN HASTANEMİZDEN OLDUĞUNU SANMIYOR OLSA BİLE BİRŞEY YAPMAZ"

Yüreğir Başkent Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Uzman Dr. Hasan Yeşilağaç ise serumun kendi hastanelerine ait olduğuna inanmadığını söyleyerek, "Bizim hastanemizde hasta sirkülasyonu fazla olduğu için son kullanma tarihi geçmiş serum bulunması imkansız. O serumun bizim hastaneye ait olduğuna inanmıyorum ama bizim hastaneye ait olsa bile serum şekerli ve tuzlu sudan oluşan bir ilaç. Bu nedenle son kullanma tarihi geçmiş olsada bir yan etkisi olmaz. Ayrıca serumun son kullanma tarihinden 6 ay sonrasına kadar güvenlik aralığı var. Yani son kullanma tarihi geçse bile bu serum 6 ay kulanılabilir" diye konuştu.

Babanın başvrusu sonrası Adana İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili inceleme başlattı.

12 yıl önce