|

Tarihi Halet Çambel Yalısı araştırma merkezi olacak

Arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel''in Boğaziçi Üniversitesi''ne bağışladığı Arnavutköy''deki tarihi ''Kırmızı Yalı'', üniversite tarafından Kalkınma Bakanlığı desteğiyle Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeoloji ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi''ne dönüştürülecek.

İstihbarat Servisi
00:00 - 19/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Tarihi Halet Çambel Yalısı  araştırma merkezi olac
Tarihi Halet Çambel Yalısı araştırma merkezi olac

Boğaziçi Üniversitesi ve Kalkınma Bakanlığı desteğiyle sürdürmekte olduğu Tarihi ve Kültürel Miras konulu araştırma projeleri kapsamında Arnavutköy''de yer alan ve ''Kırmızı Yalı'' olarak da bilinen tarihi Halet Çambel Yalısı''nı restore ederek yalıyı bir araştırma merkezi ve arşiv haline getirecek.

2004''TE BAĞIŞLANDI

Yalı, arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel ve ailesi tarafından 1930''lu yıllardan bu yana kullanılıyor. Çambel, Ağahan Mimarlık Ödülü sahibi eşi Nail Çakırhan ile birlikte 2004''te yalıyı Boğaziçi Üniversitesi''ne bağışlamışlardı. ''Kırmızı Yalı'' olarak da bilinen tarihi yapı, restorasyonun ardından Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeoloji ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi adıyla üniversite bünyesinde hizmet verecek.

KÜLTÜR VE TARİHE DESTEK VERECEK

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve yalının restorasyonunda çalışan proje ekibinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıda restorasyon için hazırlanan röleve çizimleri Prof. Dr. Halet Çambel''e sunuldu. Rektör Gülay Barbarosoğlu, Halet Çambel Yalısı''nın restorasyon sürecinden sonra bir araştırma merkezi ve arşiv olarak bilim ve kültür dünyasına yeniden kazandırılacak olmasının çok önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekti. Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü profesörlerinden. Dr. Aslı Özyar ise Halet Çambel Yalısı''nın ve bahçesinin, içindeki mevcut kütüphane, belgeler ve eşyaları ile muhafaza etmenin ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamanın en güvenilir yolunun bu yapıyı canlı bir merkez olarak işlevlendirmek olduğunu belirtti.

11 yıl önce