|

Taşlı sopalı ODTÜ'lülere Akif ile cevap verdi

Başbakan Erdoğan Mehmet Akif Ersoy'u anma programında ODTÜ'de yaşanan olaylara gönderme yaptı. AK Parti gençliğine seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri ellerinde döner bıçaklarıyla dolaşabilir, Ama AK Parti'nin gençliği bilgisayarıyla dolaşacak. O tuşlarla dünyaya, evet, yeniden dirilişimizin destanını yazacak" diye konuştu.

İha
00:00 - 27/12/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:05 - 27/12/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Taşlı sopalı ODTÜ'lülere Akif ile cevap verdi
Taşlı sopalı ODTÜ'lülere Akif ile cevap verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 76. yıl dönümü dolayısıyla AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen anma programına katıldı. Programda bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının son bölümlerinde ODTÜ'deki protestolara gönderme yaparak AK Parti gençliğine seslendi.

Tarih yeniden dirilişimizi yazacak

Başbakan Erdoğan AK Partili gençlerin elinde molotoflarla değil, bilgisayarlarla gezeceğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Birileri ellerinde döner bıçaklarıyla dolaşabilir, birileri ellerinde molotoflarla dolaşabilir, birileri ellerinde, sapanlarla, demir bilyelerle dolaşabilir, birileri ellerinde bir çok çeşitli akla hayale gelmez kilit taşlarıyla, şunla bunla dolaşabilir. Ama AK Parti'nin gençliği bilgisayarıyla dolaşacak. O tuşlarla dünyaya, evet, yeniden dirilişimizin destanını yazacak.

Sizler Rabbinin 'Oku' emrine muhatap gençlersiniz

Sizler fikirde varsınız, sizler düşüncede varsınız, sizler ilimde varsınız, sizler yüksek teknolojinin tesisinde olacaksınız. Ve bunun için de bu yarışta evelallah onlar size ulaşamayacaklar, sizi yakalayamayacaklar. Ve sizler, 'oku, seni yaradan Rabbinin adıyla oku' emrine muhatap bir gençlik olarak okuyacaksınız. Geleceğe böyle yürüyeceksiniz. Allah'a hamdolsun Akif'in çabaları da duaları da yerini buldu. Tıpkı Mehmet Akif'in cenazesinde toplanan gençler gibi bugün de yüreğinde iman coşkusunu, yüreğinde mensubu olduğu medeniyetini, özgüvenini taşıyan bir gençlik var.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Hasan Genç adlı genç bir partilinin Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Ardından Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukçu bir konuşma yaptı.

Çubukçu konuşmasını yaparken, Mehmet Akif'ten 'Zulmü Alkışlayamam, Zalimi Asla Sevemem' adlı şiirini okudu. Çubukçu şiiri okurken, salonu dolduran genç partililer ayağa kalkarak kendisine eşlik etti. Ardından genç partililer tarafından Mehmet Akif'e ait Leyla, Çanakkale Destanı, 2 şiir okundu. Programa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da Mehmet Akif'in, 'Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak' adlı şiirini okudu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında Zafer Çubukçu ve genç partililerin karşılıklı okuduğu şiirleri İmam Hatip Lisesi'nde okurken şiir okuma yarışmasında birici olduğunu anlattı. Erdoğan, sık sık sloganlarla kesilen konuşmasında Mehmet Akif'in hayatına ilişkin anekdotlar aktardı. Milli Şair'in ölümünü anlatan Erdoğan, 'Akif'in cenaze töreni bu milletin kalbinde hazin bir yaradır. Nakledilenlere göre vatanına döndükten sonra dönemin gazete ve dergilerinde Akif'in durumu ve hastalığıyla ilgili haberler çıkmıyordu. Akif adeta milletinden saklanıyor, milletinden uzak tutuluyordu. 27 Aralık'ta ruhunu teslim ettiğinde kimsenin haberi olmadı. Sessiz, yoksulluk içinde yaşamıştı. Vatana hasret içinde yaşamıştı.' dedi.

"Akif'in cenazesine millet ve gençlik sahip çıkıyor"

Mehmet Akif'in cenazesinin üzerinde bir bayrak bile olmadığını, bazı gençlerin bayrak ve Kabe örtüsünü tabutun üstüne serdiklerini anlatan Erdoğan, 'Cenaze töreninde ne bir belediye başkanı ne bir vali, devletten kimse yoktu. Orada sadece millet vardı. Cenaze haberi kısa sürede İstanbul'da yayıldı ve binlerce kişilik kalabalık oluştu. Cenazesi araca koyulmadı. Beyazıt'tan Edirnekapı Mezarlığı'na kadar gençlerin omuzunda taşındı. Sade bir törenle ve Fatiha tefsiri olan İstiklal Marşı ile toprağa defnedildi.' ifadelerini kullandı. Erdoğan, 'O cenazede beri hamdolsun millet ve gençlik Akif'e sahip çıkıyor.' diye kaydetti.

"Her evde bir safahat bulunsun"

Mehmet Akif'in, Selçuklu'dan aldığı Osmanlı'dan aldığı, geniş İslam ve Osmanlı coğrafyasından derlediği medeniyet tasavvurunu kendi süzgecinden geçirdiğini ve bu millete teslim ettiğini söyleyen Erdoğan, 'Sizlere tavsiyem şudur; her evde bir Safahat olsun ama o yastık altı kitabınız olsun. Onu okurken uyuyun. O size huzur verir.' ifadelerini kullandı. Erdoğan, 'Mehmet Akif kadar şair olmak yetmez, Mehmet Akif kadar da dindar olmanız gerekir.' diyerek gençlere tavsiyede de bulundu.

Erdoğan, konuşmasının büyük kısmında Mehmet Akif'in hayatından örnekler anlattı, hatıratlara yansıyan anılarını aktardı. Başbakan Erdoğan'ın, Akif'in Çanakkale Savaşı'nın kazanıldığını öğrendikten sonra yaşadıklarını anlatırken duygulandığı görüldü.

Başbakan Erdoğan konuşmasını ise, "Siz şehitlerin ruhunu muazzep edecek yaklaşımların içinde hiçbir zaman bulunmayacaksınız. Hiç biriniz bunlarla asla bu noktada yarışmayacaksınız. Her biriniz birer Asım olacak, her biriniz İstiklal Marşı'nın, Çanakkale Destanı'nın yürüyen müşahhas bir temsili, bir temsilcisi olacaksınız" nasihatiyle bitirdi.

11 yıl önce