|

TBMM olağanüstü toplandı

TBMM bugün terör gündemiyle CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısı üzerine CHP'li Meclis Başkanvekili Şafak Pavey'in başkanlığında toplandı. Terör olaylarıyla ilgili komisyon kurulması önerisi reddedildi.

Yeni Şafak
15:04 - 29/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:58 - 29/07/2015 Çarşamba
AA

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin verdiği terörle ilgili araştırma önergesini görüşmek üzere ve TBMMBaşkanvekili Şafak Pavey başkanlığında olağanüstü toplandı. CHP'nin talebi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, CHP'nin "Toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi" görüşülecek.



Bu arada, ilk kez Genel Kurul'u yöneten Şafak Pavey, CHP'li milletvekilleri tarafından oturumun başında alkışlandı.



Hükümet adına Bülent Arınç, AK Parti adına Mahir Ünal, CHP adına Levent Gök, MHP adına Ümit Özdağ, HDP adına Osman Baydemir konuşma yapacak.



"Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum
"


CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısı üzerine CHP'li Meclis Başkanvekili Şafak Pavey başkanlığında Meclis toplandı. Pavey Meclis'in oturumu açış konuşmasından şunları söyledi:



Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Bizler varlıklarımızla bir şey katmak için Meclis'teyiz. Siyaset şiddet bizi her zamankinden çok daha acil göreve çağırıyor. Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum. Değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyor gündeme geçiyorum.



"Görüşme zaruret olmuştu
"


Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuştu. Arınç'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım, hepinizi saygıyla selamlıyorum. CHP grubu adına olağanüstü toplantı ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifi görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz. görüşmelerimizin verimli olmasını diliyorum.



Öncelikle CHP Grubuna verdikleri olağanüstü toplanma tekliflerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son günlerde kalplerimizi kanatan acı olayların. Soruşturmaların devam ettiği bir zamanda ve hükümetin terörle mücadele yaptığı süreçte konuyla ilgili görüşme zaruret olmuştu. Bunu CHP yerine getirdi. Komisyon kurulabilir kurulamayabilir bunlar sizlerin değerli oylarınızla belli olacaktır.



"Türkiye'nin dört bir yanına cenazelerin gitmesi durumuyla karşı karşıyayız
"


HDP adına Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir konuşutu. Baydemir'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



TBMM'nin 8 Haziran sabahından itibaren Türkiye topluluğunun tüm farklılıklarına sahip olduğu temsil oranında memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye ye yeni bir döneme uyandı. Türkiye farklılıklarının bir bütün olarak, siyaset mekanizmasına emretmiş olduğu barışın ortak paydalarda buluşun ve ret politikaları nihai barışla taçlandırın mesajı alınmadı ya da gereğinin gerilmemesi için ısrar ediliyor.



Sadece yaptıklarımızdan değil, yapma imkanına sahip olup yapmaktan imtina ettiklerimizden de mes'ulüz. Tek bir kardeşimizin hayatını kaybetmek istemiyorsak irade burasıdır.



İktidar uğruna Türkiye'nin dört bir yanına cenazelerin gitmesi durumuyla karşı karşıyayız.



"Birlikte yaşama suikast girişimi
"


Benim söylediğim şuandaki ateşe benzin dökmek değildir. Bir diğer tablo çözüm ve müzakere sürecinin yok sayılması. Sayın Cumhurbaşkanı'nın Dolmabahçe'yi yok sayması.



Suruç'ta katledilen kardeşlerimiz nasıl yaşam hakkı kutsalsa, Ceylanpınar'da uykudayken katledilenler de aynı şekilde yaşam hakkına sahiptir ve kardeşimizdir. Her bir saldırı, her bir cinayet mutlak suretle bir arka plana sahiptir. İşte bahsetmiş olduğum B planı tek başına olunmadığı için ülke bir savaş sattimahaline çekiliyor. Bir kez daha tek başına iktidar olma uğruna fidanlar toprağa ekiliyor. Rabbim şahittir ki, bütün dünya iktidarları bin kere bir askerin bir polisin bir gerillanın yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun.



Sayın Cumhurbaşkanı'nın Çin'e gitmeden önce yaptığı konuşma, Davutoğlu'nun bugün yaptığı konuşma birlikte yaşama suikast girişimidir.



"Maalesef polislerimiz, askerlerimiz şehit edildi"


CHP grubu adına İstanbul Milletvekili Murat Özçelik konuşuyor. Özçelik'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



1 hafta içinde 46 vatandaşımız hayatını kaybetti, acımız çok büyük. Suruç'ta 31 gencimiz hayata veda etti ve ardından maalesef polislerimiz, askerlerimiz şehit edildi. Bunlardan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz.



IŞİD'e karşı Türkiye başlangıçta, tedbir, tavır almadı. Suriye'deki iç savaş Türkiye içine taşındı. IŞİD bu zaman zarfında kendisine sınır koymaksızın maalesef adam devşirme faaliyetine girişti, eğitime girişti ve Türk vatandaşları yaklaşık 10 bin kendi vatandaşımız bir şekilde ya gitti savaştı ya da o lojistik faaliyetler içinde oldu.



"Siz köy korucularının ailelerin çatışmasızlığını anlatın
"


MHP grubu adına Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ konuştu. Özdağ'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Şehit binbaşına sahip çıkan Muş ve Batmanlı kardeşlerime de şükranlarımı sunuyorum. Ortadoğu iç savaşının ekseni Suriye Irak olmakla birlikte Libya ve Mısır'da da devam ediyor Önce bir Lübnanlaşma sonra da bir Balkanlaşma sağlanacak.



Artık Türkiye'nin Ortadoğu'da yaşananlardan dolayı kendini korumak için son şansını kullanmaktadır. Ortadoğu'daki savaşın içini çözmeden terörle mücadele mümkün değil.



PKK'yı rahatsız eden valiler görevden alındı, teşekkür eden valiler atandı. Erdoğan Güneydoğu Anadolu'dan tabur gelmiyor dedi doğru ama köy korucularını teker teker katlettiler. Siz köy korucularının ailelerin çatışmasızlığını anlatın bakalım ne anlatıyorsunuz.



"DHKPC'nin terör faaliyetlerini neden buharlaştırıyorsunuz?"


AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın HDP'li Osman Baydemir'in konuşmasını eleştirdi. Aydın şunları söyledi:



Siz ideolojileri hapsederseniz hayal görür ve konuşursunuz. Ben 13 yıllık iktidar sürecinde AK Parti'nin gerçeklerini aktarmaya çalışıyorum. Burada sayın cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, hükümetimize, AK Parti hükümetimize söylediklerinizin kaçta kaçını PKK'ya söyleyebiliyorsunuz Allah aşkına? Biz iktidar olmak için sınırları zorlamadık. Milli iradeye saygı göstereceğimizi ifade ettik.



Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Kimin ne yaptığını, kimin nerede durduğunu millet çok iyi biliyor. Burada özellikle HDP, 10 bin IŞİD'liden bahsetti Türk vatandaşı. Sordum soruşturdum, 1000 ile 1300 arasında Türk vatandaşı var. Arzumuz hiçbir vatandaşımızın hiçbir terör örgütüne girmemesi.



Bu ülkenin işadamlarını gazetecilerini yargıçlarını katleden DHKPC'nin terör faaliyetlerini neden buharlaştırıyorsunuz? DHKPC bize desteğini iletti diyen siyasi parti liderleri var. siyasi partiler var. Terör örgütlerini incelediğimizde tüm terör örgütlerinin içinde bir DEAŞ anlayışı olduğunu göreceksiniz.



Komisyon önerisi


TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, "Toplumsal barışı tehdit eden, artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına" ilişkin önergesi kabul edilmedi.



#TBMM
#Meclis
#terör
#olağanüstü
9 yıl önce