|

Tehcirde kötü muameleye ağır ceza

TSK arşivleri, 1915 olaylarına ilişkin iddiaların aksine, Ermenilerin nakil ve sevkleri sırasında gösterilen özeni ortaya koyuyor. Belgelerde Ermenilere kötü muamelede bulunanların Divanı Harp’e gönderilecekleri belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 21:24 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı arşivindeki tatihi belgeler, 1915 olaylarında yaşananların fazla bilinmeyen yüzünü ortaya koyuyor. Arşivde, 1915 olaylarına ilişkin çok sayıda belge bulunuyor. 1915 olaylarına ilişkin ortaya atılan iddiaların aksine, Türk Silahlı Kuvvetleri arşivleri, Ermenilerin nakil ve sevkleri sırasında gösterilen azami dikkati ortaya koyuyor.



HAREKAT ZORLAŞIYORDU


Ermenilerin nakil ve sevklerini gerektiren sebepler, “Bakanlar Kurulunca kabul ve ilan edilen karar”da tüm açıklığıyla ele alınıyor. 31 Mayıs 1915 tarihli kararda, “Harp bölgelerine yakın yerlerde oturan Ermenilerden bir kısmının Osmanlı hududunu düşman devletlere karşı korumaya gayret eden ordumuzun harekatını zorlaştırdıkları, erzak ve askeri malzeme nakliyatını güçleştirdikleri, düşmanla işbirliği yapmak ve birlikte hareket etmek emelinde oldukları, düşman saflarına katıldıkları, yurtiçinde askeri kuvvetlere ve masum halka silahlı saldırılar düzenledikleri” belirtildi.



CAN GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK


Bu tespitler nedeniyle “isyancı unsurların harekat sahasından uzaklaştırılmasının gerekliliği” vurgulanan kararda, bu faaliyete başlanacağı da yer aldı. Kararda, “Gidecekleri yerlere rahat bir şekilde taşınmaları ve ulaştırılmasıyla yolculukları boyunca istirahatlerinin sağlanması, can ve mallarının korunması" ibaresi bulunuyor. 8 Kasım 1915 tarihli “Harbiye Nazırı” adına tüm ordu ve kolordulara gönderilen yazıda, sevk sırasında Ermenilere kötü muameleden bulunanların Divan-ı Harplere gönderileceği belirtiliyor.


#Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt
#ermeni techiri
#1915 olayları
9 yıl önce