|

Komisyon almak için sattık

Geçtiğimiz gün yakalanan Rumeli Feneri açıklarındaki tekne kazasının organizatörlerinden biri olduğu iddia edilen Kerem Çakan çıkarıldığı mahkemece, “insan kaçakçılığı” ve “ birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçları kapsamında tutuklandı. Çakan savcılıkta verdiği ifadede tekneyi komisyon alma amacıyla sattıklarını ifade ederek, “Teknenin böyle bir olayda kullanılacağını bilseydim oraya gitmez ve buna da izin vermezdim. Çok üzgünüm bu şahıslarla kesinlikle bilerek iştirak içinde olmadım” dedi.

Mustafa Sait Özkan
17:01 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 18:20 - 24/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Rumeli Feneri açıklarında 28 kişinin hayatına mal olan tekne faciasının organizatörlerinden olan Kerem Çakan, Emniyetteki sorgusunun ardından dün sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne getirildi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Ercan Devrim tarafından ifadesi alınan Çakan, tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sonucunda, “insan kaçakçılığı” ve “ birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçları kapsamında tutuklandı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Abdullah Şeker (Apo) olarak tanınan organizatör Afganistanlı Mürteza Haşimi ise her yerde aranıyor.


SENARYO YAZMIŞLAR

Kerem Çakan savcılıkta verdiği ifadesinde suçlamaları reddetti. Çakan, tutuklanarak cezaevine gönderilen Doğan Odacıoğlu ve Serkan Uyar’ın kendisini suçlamasıyla ilgili, “Birlikte gidip teslim oldukları için suçu bana atmak amacıyla bu şekilde bir senaryo yazmışlardır. İfademde belirttiğim gibi yabancı uyruklu şahıslarla hiç karşılaşmadım” dedi.


AMACIMI KOMİSYON ALMAKTI

Serkan ve Doğan’ın çocukluk arkadaşı olduğunu söyleyen Çakan, ”Teknenin kaptanlığını yapan Cem Gök’ü geçtiğimiz yaz başında Kemerburgaz’da bir arkadaş vasıtasıyla tanıdım. Apo’yu ise Cem Gök’ün yanında görmüş ve tanımıştım. Olaydan yaklaşık 15-20 gün önce Cem ve Apo 25-30 Bin TL aralığında bir tekne aradıklarını söyledi. Serkan Uyar bu tekne işlerinden anlıyordu. Biz bakacağımızı ve haber vereceğimizi söyledik. Amacımız tekne bulup satıştan komisyon almaktı. Teknenin böyle bir olayda kullanılacağını bilseydim oraya gitmez ve buna da izin vermezdim. Çok üzgünüm bu şahıslarla kesinlikle bilerek iştirak içinde olmadım” dedi.


“BENLE ALAKASI YOK DİYE GİTMEDİM”

Sabah televizyonlarda tekneyi görünce bu teknenin Cem ve Apo’nun satın aldığı tekne olduğunu anladım diyen Çakan, “O ana kadar teknenin ne için kullanılacağını bilmiyorduk. Bu yönde Cem ve Apo’dan herhangi bir konuşmaya şahit olmadık” dedi. Çakan şöyle devam etti: “Olayın benle bir alakası olduğunu düşünmediğim için ifade vermeye gitmeyi düşünmedim. Sonrasında Serkan ve Doğan’ın tutuklandıklarını ve Cem’in ağabeyinin televizyonda tehditkar konuşmalarını duyunca, çoluğum çocuğum olduğundan ve endişe ettiğimden resmi makamlara gidemedim.”


 DOSYA ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSUNDA

Başlangıçta Kaçakçılık ve Göçmenler Bürosu Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma görevsizlik kararı ile Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosuna gönderildi. Soruşturmayı yürüten Kaçakçılık ve Göçmenler Bürosu savcılarından Hasan Ülgünar, Abdullah Şeker olarak tanınan organizatör Afganistanlı Murteza Haşimi hakkında Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun başka ve daha kapsamlı bir soruşturma daha yürüttüğü gerekçesiyle dosyayı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosuna gönderdi. Soruşturma Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Ercan Devrim tarafından yürütülmeye başlandı.


1 NUMARA ARANIYOR

Daha önce yürütülen soruşturma kapsamında ise Doğan Odacıoğlu ile Serkan Uyar adlı şüpheliler  "İnsan ticareti" ve "Bilinçli taksirle adam öldürme" suçları kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklu Serkan Uyar mahkemedeki verdiği ifadede, Abdullah Şeker’e teknenin küçük olduğunu, yolcuların geri dönmek istediklerini söylemiş, Şeker’in ise teknenin yoluna devam etmesi yönünde tekne kaptanına talimat verdiğini ifade etmişti.

#rumeli feneri
#istanbul
#tekne kazası
#mülteci
#insan taciri
#tekne faciası
#kerem çakan
#zekeriyaköy jandarma karakolu
9 yıl önce