|

Temayül bitti sıra mülakatta

AK Parti’de iki gün süren temayül yoklaması sona erdi. 6 binin üzerinde aday adayının girdiği temayül yoklamasının ardından gözler genel merkeze çevrildi. Titiz bir çalışma yürüten AK Parti, adayları 6 Mart’tan sonra tek tek mülakata alacak. 23 Mart’ta ise aday listesi hazırlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:38 - 1/03/2015 Pazar
Yeni Şafak
7 Haziran genel seçimlerinden meclis çoğunluğuyla çıkmayı hedefleyen AK Parti, adaylarını belirlemede titiz bir çalışma yürütüyor. Hem teşkilat tabanında hem de vatandaş nezdinde en doğru adayı belirlemek için aday adaylarını dört aşamalı bir sistemden geçiren parti yönetimi ilk olarak temayül yoklamasını yaptı. En son yoklama ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapıldı. Temayülden çıkan sonuçlar genel merkeze gönderilecek. Temayül yoklamasında bir ilke de imza atıldı. Aday adayları “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Bizde Varız” kampanyasına destek verdi. İlk imzayı ise AK Parti Grup başkanvekilleri Mahir Ünal ve Naci Bostancı attı.

MÜLAKATA ALINACAKLAR 

Temayül yoklamalarının ardından 6 Mart’tan itibaren Genel Merkez’de parti kurmaylarının başkanlığında 12 ayrı komisyon çalışmalarına başlayacak. 15 Mart’a kadar süren çalışma kapsamında Seçim İşleri Başkanlığı tek tek aday adaylarıyla mülakat yapacak.  Yüz yüze görüşmelerin yapılacağı komisyonlarda adaylara, “Neden AK Parti’de siyaset yapmayı istiyorsunuz, Türkiye ve bulunduğunuz il için ne gibi projeleriniz var” gibi sorular yönetilecek. Bu aşamadan sonra 3 genel başkan yardımcısının başkanlığında üç ayrı komisyon bir defa daha aday adaylarını değerlendirecek.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU SON ŞEKLİNİ VERECEK

Genel merkezde bu çalışmalar yapılırken bir yandan da her şehre bir sandık kurularak aday adayları STK temsilcileri ve kanaat önderlerine sorulacak. 23 Mart’tan itibaren Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki Üst Komisyon listelere son şeklini vermeye başlayacak. 7 Nisan’da ise aday listesi belirlenerek, geçici listesi 14 Nisan günü açıklanacak. 24 Nisan’da AK Parti adayları kesin listesi YSK’ya teslim edilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığındaki üst komisyon Siyasi İşler Başkanlığı, Seçim İşleri başkanlığı, Teşkilat Başkanlığı, AR-GE Başkanlığı, Genel Sekreterlik, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı ve grup başkanvekilleri ile gençlik ve kadın kolları başkanlarından oluşuyor.

TEMAYÜLE KİMLER KATILDI 

Temayül yoklamalarına kimlerin katılacağı isim isim Genel Merkez tarafından belirlenerek temayül heyetleri oluşturuldu. Temayül yoklamalarına ana kademe il yönetimlerinden teşkilatın bütün kademeleri katıldı.  

Her bir adayın şansı yüzde 8

AK Parti’den milletvekili adayı olabilmek için bin 401’i kadın, 584’ü engelli toplam 6 bin 223 kişi başvurdu. 6 bin 223 kişiden her birinin 550 kişilik milletvekili listesine girme şansı yüzde 8.8. Yani her bir sandalye için 11 aday adayı yarışacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, temayül yoklamalarında ortaya çıkacak sonuçların yüzde 30 etkili olduğunu söyledi.


Türkiye için çalışacaklar

AK Parti, 15 Nisan’da seçim kampanyasını tanıtarak 7 Haziran seçimlerine hazırlanacak. Belirlenen adaylar, sadece Meclis'e milletvekili olarak girebilmek için değil, “Yeni Türkiye”, “Yeni Anayasa” ve “Başkanlık” sistemini anlatmak için de çalışacak. 


Kim nereden yoklamaya girdi

Eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan Ankara 1. Bölge 80. sırada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eski Başdanışmanlarından Ertan Aydın 1. Bölge 68. Sırada, Başbakanlık eski Müşaviri Hasan Albayrak 1. Bölge 84. Sırada, Cumhurbaşkanlığı eski Başdanışmanı Aydın Ünal ise Ankara 2. Bölge 23. sırada temayül yoklamasına girdi.  AK Parti Genel Merkezi’ne gönderilen sonuçlar burada açılarak hangi aday adayına kaç oy çıktığı belirlenecek ve hazırlanacak rapor bir üst komisyona sunulacak. Raporun sonuçları gizli tutulacak, kamuoyuna açıklanmayacak.

#AK Parti
#Mahir Ünal
#Naci Bostancı
9 yıl önce