|

TibNOT'a 13 gözaltı

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü paralel yapı operasyonunda gözaltına alınan 13 şüpheli polis, sorguya alındı. Gözaltına alınan polislerin, TibNOT yazılımıyla emniyettin bilgilerini yasadışı yollarla depoladığı iddia edildi.

Adana
00:00 - 29/08/2014 Cuma
Güncelleme: 00:19 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
TibNOT'a 13 gözaltı
TibNOT'a 13 gözaltı

Emniyetteki 'paralel yapı' soruşturması kapsamında aralarında emniyet müdür yardımcısı ve şube müdürlerinin de bulunduğu 13 şüpheli, Adana Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı. Haklarında yakalama kararı bulunan şüpheli polisler Adana, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Konya ve Şanlıurfa'da gözaltına alındı.

NİSAN AYINDA BAŞLADI

Adana Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapmış olan 13 emniyet personeline yönelik soruşturma 'kişisel verileri usulsüz ele geçirme', 'yok edilmesi gereken verileri yok etmeme', 'özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'resmi belgede sahtecilik' iddialarıyla Nisan ayında başlatılmıştı. İddialarla ilgili ifadeleri alınan Emniyet Müdür Yardımcısı H.D, Emniyet Müdür Yardımcısı E.Y, Şube Müdürü Y.Z.T, Şube Müdürü M.K, Şube Müdürü S.K, Şube Müdürü İ.S, Emniyet Amiri M.R.K, Başkomiser F.İ, Komiser Yardımcısı Y.E. ve polis memurları A.Ö, N.A, S.A. ile C.B. hakkında daha sonra Sulh Ceza Hakimliği'nce yakalama kararı çıkarılmıştı.

ADANA'YA GETİRİLDİLER

Bu karar doğrultusunda şüpheli emniyet personelinin yakalanması için görev yaptıkları Adana, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Konya ve Şanlıurfa'da çalışma başlatılmıştı. Haklarından Sulh Ceza Hakimliği'nce yakalama kararı çıkartılan Emniyet personelinden şube müdürü İ.S. Konya'dan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli olduğu öğrenilen polis memuru C.B. de İstanbul'dan Adana'ya getirildi. Gözaltına alınan polislerin Emniyet'in kullandığı TibNET programının benzeri olan TibNot programını kullanarak kişisel bilgileri yasadışı yollarla depoladığı iddia edildi.

Tamamı gözaltında

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ankara'da Singapur Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Teo Chee Hean yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Adana'daki paralel yapı operasyonu ile ilgili sorulara cevap veren Ala, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen emniyetteki 'paralel yapı' soruşturması kapsamında, hakkında yakalama kararı bulunanların tümünün gözaltına alındığını bildirdi. Ala, bu polislerden 4'ünün daha önce idari tasarrufla açığa alındığını söyledi.

10 yıl önce