|

TRT'ye Hamburg sansürü

Gezi''de Türkiye''ye demokrasi dersi vermeye kalkan Almanya''da kablo TV şirketi Unitymedia, Hamburg''daki polis şiddetine geniş yer veren TRT''nin yayınını durdurdu.

Ayfer Mallı
00:00 - 16/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:20 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
TRT'ye Hamburg sansürü
TRT'ye Hamburg sansürü

Almanya'nın en büyük kablo televizyon şirketlerinden Unitymedia, TRT'yi yayın listesinden çıkardı. Yayın yaptığı televizyon kanallarından para almayan Unitymedia'nın, TRT'den 300 bin Euro istediği belirtildi. TRT'nin ise diğer kanallardan talep edilmeyen böyle bir paranın haksız yere kendilerinden istenmesinden dolayı bunu kabul etmediği belirtilirken Hamburg olaylarının Alman televizyonlarında yeterince yer bulmadığı ancak TRT'nin olayları sürekli yayınlamasından rahatsız olanların TRT'yi bu şekilde cezalandırdığı iddia edildi.

300 BİN EURO HİBE

TRT yetkililerinden edinilen bilgiye göre yayın yaptığı televizyon kanallarından para almayan Unitymedia'nın, TRT'den yayınlara devam etmeleri durumunda 300 bin Euro ödemesi gerektiği bildirdi. Diğer kanallardan talep edilmeyen paranın haksız yere kendilerinden istenmesinden dolayı TRT'nin bunu kabul etmediği belirtildi. TRT yetkililerinin yaşanan bu sıkıntının 10 gün içerisinde çözüme kavuşturulacağının öngörüldüğü belirtildi.

RAHATSIZLIK DUYDULAR

Hamburg'daki 'Rote Flora Kültür Merkezi'nin kapatılma kararını protesto eden solcu gruplarla polis arasında yaşanan çatışmaların Alman televizyonlarında yeterince yer bulmaması TRT'nin olayları sürekli yayınlamasından rahatsız olanların TRT'yi cezalandırdığı şeklinde değerlendirildi.

İZLENMESİNİ ARZU EDİYORUZ

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang ile Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi 5. Dönem Toplantısı'nda konuyu değerlendiren Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, 'Almanya'da TRT yayınlarının izlenmesini arzu ediyoruz. Kablolu yayından çıkarıldığı iddiası var. Şu açıdan söyleniyorsa iftihar duyarız: Hamburg'da yaşanan acı bir olay var, bu olayın üzerine Alman medyası gitmek istemiyor olabilir. Bu olayın dünyaya duyurulması lazım. Bundan dolayı bir cezalandırılmanın olmamasını arzu ederiz' diye konuştu.

Hamburg'daki 'Rote Flora Kültür Merkezi'nin kapatılma kararını protesto eden solcu gruplarla, polis arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Yeniden yayına girmeli

TRT Köln bürosundan bir yetkilinin elektronik posta yoluyla yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 'Almanya'da uzun yıllardır yaşamakta olan bizler TRT'nin kanalını abonesi olduğumuz kablo-tv operatörleri aracılığıyla (Unitymedia'da yaklaşık 90 bin ve Deutschland Kabel'de yaklaşık 50 bin abone) izleyebiliyorduk. Ancak 2013 yılı sonu itibariyle bu yayının iletimine son verildiğini üzülerek görmüş bulunuyoruz. Almanya'da yaşayan Türkler olarak, ücretini ödeyerek abonesi olduğumuz kablo-tv servisinde talep ettiğimiz tv kanalını izleyebilmenin demokratik hakkımız olduğunu düşünüyoruz.


10 yıl önce