|

TSK: 17 günde 124 terörist firar etti

Ajanslar
00:00 - 31/10/2008 Cuma
Güncelleme: 11:41 - 31/10/2008 Cuma
Yeni Şafak
TSK: 17  günde 124 terörist firar etti
TSK: 17 günde 124 terörist firar etti

Genelkurmay Başkanlığı, 2-19 Ekim 2008 tarihleri arasında icra edilen sınır ötesi hava harekatı ve ateş destek vasıtalarıyla yapılan etkili atışlarla, Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütü mensuplarının önemli ölçüde zayiat verdiği ve bu zayiatlarla bağlantılı 124 bölücü terör örgütü mensubunun firar ettiği bilgileri alındığını açıkladı.


Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, iç güvenlik eğitimlerinde, personele zor arazi ve hava koşullarında karşılaşacağı problemleri yenecek şekilde, iç güvenlik bölgesine benzer arazide eğitim verildiğini bildirdi.


Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, iç güvenlik harekatına katılan personelin eğitimi ile ilgili bilgi verdi.Tuğgeneral Gürak, Kara Kuvvetleri birliklerinin iç güvenlik eğitimlerinin; subay, astsubay ve uzman erbaşlar için Eğirdir'deki Eğitim veDoktrin Komutanlığı Muharebe ve Muharebe Destek Komutanlığına bağlı Dağ Komando Okul ve Eğitim Merkez Komutanlığında, erbaş ve erler için ise 2006 yılında teşkiledilen Isparta'daki İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezinde verildiğini söyledi.




Jandarma birlikleri için, Jandarma Komando Okulu ve Eğitim MerkezKomutanlığı/Foça ile İç Güvenlik Tatbikat ve Eğitim Merkezi/Vize'de eğitim verildiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, eğitimlerin, dünya standardı seviyesinde olduğunu vurguladı. Tuğgeneral Gürak, diğer ülke ordularında iç güvenlik eğitimi olmadığını hatırlatarak, komando timi eğitimlerinin süre ve konularıyla ilgili karşılaştırma yapıldığında, Türkiye'deki eğitimin süre bakımından İngiltere, ABD, İsrail ve İtalya'dan daha uzun süreli, konu bakımından da; kol eğitimi ve atış konularında daha üst seviyede olduğunun görüldüğünü kaydetti. Tuğgeneral Gürak, "Özellikle iç güvenlik eğitimlerinde, personele zor arazi ve hava koşullarında karşılaşacağı problemleri yenecek şekilde iç güvenlik bölgesine benzer arazide eğitim verilmektedir" diye konuştu.




İç güvenlik eğitiminde ağırlıklı olarak üzerinde durulan konular hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, "İç güvenlik bölgesinin sarp arazi yapısı nedeniyle dağcılık eğitimine ayrı bir önem verilmekte ve eğitimin bir parçası olarak bir hafta boyunca hiç bir imkan verilmeden personelin kendi kendisine hayatı idame ettirmesi öğretilmektedir" dedi. Bu eğitimde askerlere arazide bulduğu yiyecekleri tanıma, yakalama ve pişirmenin uygulamalı olarak gösterildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, diğer eğitimleri şöyle sıraladı:



"- Kış ve şiddetli soğuklarda arazide donmadan barınma,- Uzun mesafeyi asgari 30 kilogram teçhizatla yürüyecek dayanıklılığa sahip olacak mukavemet artırıcı eğitimler, (20, 30, 40 kilometre ve daha uzun mesafeli mukavemet yaya yürüyüşleri)- Gece şartlarına alışma ve gece görüş cihazlarını tanıma ve kullanma ile gece şartlarında uzun süreli harekat icra edecek bedeni güce sahip olma,- Her türlü silah ve teçhizatın etkin kullanılmasını öğrenme ve gerçeğe yakın ortamlarda atışların yapılması,- Ateş altında ilerleme ve çatışma ortamına alıştırma,- Hava hücum harekatı, helikopter yönlendirme,- El yapımı patlayıcıları arayıp bulma,- İlk yardım ve sağlığı koruma "İç güvenlik eğitiminde kol bütünlüğü içinde harekat icra etmeye yönelik eğitimler verildiğini de belirten Tuğgeneral Gürak, "Bölücü terör örgütünün taktik ve teknikleri ile ilgili olarak tüm personel eğitilmeden iç güvenlik bölgesine gönderilmemektedir" dedi.




Tuğgeneral Gürak, bu eğitimleri alarak iç güvenlik bölgesine giden personelin, gittiği görev bölgesinde bölgeye intibak ve oryantasyon eğitimini tamamlamadan operasyonel görevlere çıkarılmadığını da sözlerine ekledi.



Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, insansız hava araçları ile ilgili bir soruyu yanıtlarken Türk Silahlı Kuvvetlerinde, mini insansız hava araçları ve taktik seviyede insansız hava araçları kullanıldığını kaydetti. Tuğgeneral Gürak, İsrail'den alınması planlanan HERON insansız hava araçlarıyla ilgili olarak da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün bunların ikisinin Kasım ayı sonuna kadar geleceğini açıkladığını kaydetti. Irak'ın kuzeyindeki yerel liderlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlarken Tuğgeneral Gürak, "Bu görüşmeler Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir" dedi.




Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı tarafından iç güvenlik harekatı hakkında Bakanlar Kurulunda verilen brifinge ilişkin basında çıkan bazıhaberlerle ilgili açıklama yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, "O konuyla ilgili gerekli açıklama yapıldı. Onunla ilgili biz bir açıklama yapmayacağız" dedi. Somali açıklarında kaçırılan Türk gemisiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken konuyu takip ettiklerini belirten Tuğgeneral Gürak, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin de Somali'ye yönelik "Birleşmiş Milletler Dünya Yiyecek Programı"kapsamında görev yapan ticaret gemilerine koruma sağlamak üzere bölgede bulunduğunu söyledi.



NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin içinde İtalya, İngiltere, Yunanistan,Türkiye, Almanya ve ABD gemilerinin bulunduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak,"Buna verilen yetki 'deniz haydutlarının ticaret gemilerine çıkmadan önce engellenmesi' ve bu maksatla 'Dünya Yiyecek Programı gemilerine refakat edilmesi' ile ilgili bir görev tanımları var. Bu kapsamda bizim de bir gemimiz bölgede görev yapıyor. Şu anda gemimiz Manama/Bahreyn'de bulunuyor ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin verdiği talimatlara uygun olarak görev yapıyor" diye konuştu. Bir gazetecinin, Yunanistan'dan yayın yapan internet sitelerinde Hatay'ın Amanos dağları bölgesinde Hava Radar Mevzi Komutanlığı'na saldırı yapıldığna ilişkin haberler bulunduğunu hatırlatması üzerine, Tuğgeneral Gürak,"Açıklamamızda söylediğimiz gibi, bu bilgi doğru değil. O girişimleri akamete uğratılmıştır. Şiddetle karşılık verilmiştir. Herhangi bir hasar söz konusu değildir" dedi.

15 yıl önce