|

TSK ateş gücünü sergiledi

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ateş gücünün gösterildiği Ateş Serbest - 2014 faaliyeti gerçekleştirildi. Komutanlığın envanterine yeni giren Atak Taarruz Helikopteri, Milli Piyade Tüfeği (MPT-76), Fırtına Obüsü gibi milli imkanlarla üretilen silahların da kullandığı faaliyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları da izledi.

Aa
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 17:21 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
TSK ateş gücünü sergiledi
TSK ateş gücünü sergiledi

Ateş Serbest - 2014 faaliyetinin "seçkin gözlemci günü" Polatlı'daki General Nahit Şenoğul Atış ve Tatbikat Alanı'nda yapıldı. Faaliyete, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, ordu komutanları, sınıf okullarında eğitim gören kursiyer subay ve astsubaylar ile gaziler katıldı.

Faaliyet, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akar'ın yapılan çalışmanın amacına ilişkin bilgi vermesiyle başladı. Ardından atış yapacak silahlar tek tek tanıtıldı.

"Muharebe alanının aslanları"

Faaliyet ilk olarak "Gözcü -1" mini insansız hava aracının keşif uçuşuyla başladı. Araçtan alınan görüntülerin değerlendirilmesinin ardından piyadelerin atışlarına geçildi. Piyadelerin atışta kullandığı silahların arasında milli imkanlarla üretilen ilk milli piyade tüfeği MPT- 76 da yer aldı. Piyadelerin tam isabet atışları, komutanlardan alkış aldı. Daha sonra zırhlı muharebe araçlarının atışlarına geçildi. Bunları roketatar ve bombaatarlar izledi. Sonrasında hava savunma silahları ve tanksavarların ateşleri gerçekleştirildi.

Bu atışları "muharebe alanının aslanları" olarak nitelendirilen tankların atışları takip etti. Atış alanındaki hedefler Leopard 2 A4 tanklarınca yapılan haraketli ve durarak atışlarla imha edildi.

Tankların ardından top atışlarına geçildi. Bu sırada Skorsky helikopterince taşınan iki top atış alanına getirildi. Bu atışların sonrasında Kara Havacılık Okulu unsurlarının imkan ve kabiliyetleri gösterildi.

"Cirit" kullanıldı

Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı helikopterler atış alanına gelerek hedefleri vurdu. Kobra ve Süper Kobra taarruz helikopterleriyle yapılan atışlarda tam isabet elde edildi.

Süper Kobra helikopteri, Türk mühendislerince üretilen "Cirit" adı verilen füzelerle hedeflere atış gerçekleştirdi. Roketsan tarafından tasarlanan Cirit Lazer Güdümlü Füze, hafif zırhlı, zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili, sınıfının en uzun menzilli füzesi olarak dikkat çekiyor.

Atak hedefleri vurdu

Faaliyette, milli imkanlarla üretilen Atak Taarruz Helikopteri de görev aldı. Top ve roket atışları gerçekleştiren Atak, belirlenen hedefleri imha etti. Helikopterler, komutanların bulunduğu alanda gerçekleştirdikleri "selamlama" uçuşunun ardından bölgeden ayrıldı.

Daha sonra havan ve çok namlulu roketatar atışlarına geçildi. Çok namlulu roketatarlardan çıkan 48 roketle hedefler sırasıyla vuruldu.

Fırtına Obüsü

Türkiye-Suriye sınırında aldığı görevlerle dikkat çeken Fırtına Obüsü ise tatbikatta kullanılan bir diğer milli üretim silah oldu. Fırtına bataryalarından yapılan atışlarla hedefler imha edildi.

Otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip T-155 Fırtına Obüsü, farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu özellik Fırtına Obüsü'ne üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı sağlıyor. Fırtına'nın ardından diğer obüs bataryaları hedeflere atışlar gerçekleştirdi.

Atışların ardından konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, başarılı atışlarından dolayı birlikleri tebrik etti.

Çekilen toplu fotoğrafın ardından Ateş Serbest - 2014 faaliyeti sona erdi.

Ateş Serbest - 2014'ün amacı

Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 15 birliğin katıldığı faaliyetle sınıf okullarında kurs gören tüm subay ve astsubay kursiyerlere, sınıf okulları başlangıcında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki silah ve sistemlerini tanıtmak, bunların ateş gücü ve hedefteki etkisini göstermek amaçlandı.

Ayrıca farklı sınıflara ait kursiyerlerin diğer sınıflara ait silahları tanımalarını sağlamak da hedeflendi. Faaliyetle kursiyerlere muhtelif silahların mevzileri, mürettebat ve atış usulleriyle meslek hayatı boyunca icra edecekleri eğitim, tatbikat, atış ve muharebe yönetim planlamalarında silahları yeteneklerine göre kullanmaları konusunda bilgi verildi.

Üç gün süren Ateş Serbest - 2014 faaliyetini toplamda kara ve hava kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanlığı sınıf okullarında temel kurs gören bin 750 kursiyer subay ve astsubay ile Kara Kuvvetleri Komutanlığından 350 subay ve astsubay da izledi.

Faaliyet kapsamında silahların tanıtılması için sergi alanı da kuruldu. Faaliyete katılanların yanı sıra envanterde yer alan silahların sergilendiği alanda insansız hava aracından, keskin nişancı tüfeğine, Atak taarruz helikopterinden çok namlulu roketatara kadar 48 silah ve sistem yer aldı.


9 yıl önce