|

TSK’da temizlik başladı

Bakanı Yılmaz, TSK’daki paralel yapılanma iddialarıyla ilgili binin üzerinde kişi hakkında ihbar geldiğini belirterek, “Hem idari hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturmalar başlatılmıştır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 14/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:17 - 13/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki paralel yapılanma iddialarıyla ilgili, “Binin üzerinde kişiyle ilgili olarak ihbar gelmiştir. Bu ihbarlarla ilgili, hem idari hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturmalar başlatılmıştır. Neticelendiğinde elbette gereği yapılacaktır” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası'na katılan Bakan Yılmaz, paralel Yapı'nın, son MGK toplantısında alınan kararla “Kırmızı Kitap”ta “legal görünümlü illegal yapı” olarak tanımlandığı belirtilerek, “Paralel Yapı'nın, devlet içerisinden temizlenmesiyle ilgili bir takım çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda Yüksek Disiplin Kurulu tarafından ihraç edilen asker oldu mu?” soruları üzerine, şunları kaydetti:



BAŞKASINDAN TALİMAT ALINAMAZ


“Silahlı Kuvvetler milli bir ordu. Milli bir ordu olması silahlı kuvvetlerimizin gücünü ve 77 milyonun da bu orduya olan güvenini göstermektedir. Milli ordu vasfını değiştirmemek lazım. Milli ordu vasfı nedir? Kendini hukuk, kanun içerisinde komutanlara bağlı, komutanlardan aldığı talimatı uygulayan yapı olması lazım. Eğer komutanından değil de bir başka yerden talimat alan yapı varsa o zaman milli olma vasfını kaybeder. Bundan dolayı da gerek Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer aldığı şekliyle bir ulusal tehdit olarak değerlendirilen bir yapının milli ordunun içinde yer alması doğru değildir, uygun değildir. Bu, ordumuzun milli ordu vasfını zedeler. Silahlı kuvvetlerimizde bu ana kadar binin üzerinde kişiyle ilgili olarak da ihbar gelmiştir. Bu ihbarlarla ilgili hem idari hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturmalar başlatılmıştır. Neticelendiğinde elbette gereği yapılacaktır.”



BAYIR BUCAK'A YARDIM EDİYORUZ


Yılmaz ayrıca Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanmasına ilişkin bir çalışmanın gündemde olmadığını açıkladı. Yılmaz, ayrıca "Şah Fırat Operasyonu hakkında muhalefetin bilgi verme taleplerini reddettiğini belirtti. Yılmaz, Kobani hakkında, "Türkiye olmasaydı, hiç şüpheniz olmasın Kobani düşerdi'' ifadelerini kullandı. Peşmerge'ye Türkiye'nin eğitim verdiğini de hatırlatan Yılmaz, "Kürt'e, Arap'a, Yezidi'ye yardım edecek de kendini Türk olarak sayan bir gruba, Bayırbucak Türkmenlerine yardım etmeyecek. Yardım eder mi, eder. Öncelikle yardım eder. Bazı durumda açıklamak gerekir, bazı durumda açıklamamak gerekir'' dedi.



Karşı istihbarat gibi çalışıyorlar



"Kozmik odada yapılan aramalarda ele geçen gizli bilgilerin farklı amaçlarla kullanıldığı, başka ülkelere sızdırıldığı yönünde iddialar var. Bu konudaki değerlendirmeleriniz nedir, bu yönde bir tespitiniz var mı?" şeklindeki soru üzerine Yılmaz, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve Dışişleri Bakanlığında Suriye ile ilgili yapılan gizli toplantının da dışarı sızdırıldığını belirterek, "Ancak bunlar dışarı sızdırırlar mı, şüpheniz olmasın" yanıtını verdi. Bakan Yılmaz, "O sızdırılma olayında şu verilmek istendi, 'Bakın bunlar bir araya geldiler, Türkiye'yi savaşa sokacaklar, Suriye bataklığına', Süleyman Şah Türbesini de bahane ederek. Bu yapılacak şey mi? Ülkemizin, MİT Müsteşarı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Dışişleri Bakanının bu toplantısı dışarı sızdırıldı mı, sızdırıldı. Bundan sonra da böyle bir şey yapabilirler mi, yapabilirler. Böyle baktığınızda adeta bir karşı istihbarat örgütü görüntüsü veriyor. İncelemeler devam ediyor, inşallah gereği yapılır. Somut bilgiler, belgeler elde edildikçe" dedi.



73 subay geri döndü


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Balyoz ve Ergenekon davalarında 73 subayın göreve döndüğünü belirterek, bunlardan 46'sının Yüksek Askeri Şura'da terfi derecelendirilmesine gideceğini bildirdi. Yılmaz, Balyoz ve Ergenekon davalarında cezaları bozulan muvazzaf subaylardan kaçının göreve döndüğü ve YAŞ'ta terfi alacağına ilişkin, "Balyoz ve Ergenekon davalarında 73 subayımız göreve döndü. Bunlardan 46'sı albay rütbesindedir ve Yüksek Askeri Şura'da terfi derecelendirilmesine gidecektir. Dolayısıyla, o terfide Yüksek Askeri Şura üyeleri kendilerine, diğer aynı yaşta tertiplerine bakarak da en iyi liyakat ve ehliyeti dikkate alarak bir değerlendirme yapacaktır" değerlendirmesinde bulundu.





#İsmet Yılmaz
#Türk Silahlı Kuvvetleri
#Balyoz
#Ergenekon
#paralel yapılanma
9 yıl önce
default-profile-img