|

TSK'nın ihtiyaçlarını karşılayacağız

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ''TSK'nın ihtiyaçlarını kendi imkanlarımızla karşılayacağız ve bunun için ne gerekiyorsa yapacağız'' dedi

Aa
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 21:22 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
TSK'nın ihtiyaçlarını karşılayacağız
TSK'nın ihtiyaçlarını karşılayacağız

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nce, üniversitenin Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Türk Savunma Sanayiinin Bugünü ve Yarını'' başlıklı konferansta konuşan Bayar, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya sınırları itibariyle kriz bölgesinde yer aldığını, savunma ve güvenlik konusuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 1985'te kurulduğunu anımsatan Bayar, TSK'nın askeri ihtiyaçlarının o güne kadar TSK bünyesinde ve yurt dışından tedarik edilmek suretiyle karşılandığını anlattı. Bayar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Daha kalıcı bir yapı ile tedarik ve sanayi işi bir araya getirilmek isteniyor. Bugün bizim yapmaya çalıştığımız tamamen bu. Çalkantılı dönemlerden sonra rotamızı belirledik. TSK'nın ihtiyaçlarını kendi imkanlarımızla karşılayacağız ve bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Projelerin belli bir zamana ihtiyacı var. Herhangi bir ciddi savunma ihtiyacına teknolojik çözümü 5 ile 10 yıldan önce ortaya çıkaramıyorsunuz. Bir yandan sistemi, bir yandan da ürünü geliştiriyorsunuz. Türkiye'de bu altyapılar yeni gelişiyor. Bir yandan da uçağımızı, gemimizi yapıyoruz.''

Bayar, askeri sistemlere ait malzemelerin günlük hayattaki malzemelerden çok daha farklı şartlar altında kullanıldığını ve bundan dolayı pahalı olduğunu aktardı.

''Kirpi'yi 50 bin kilometre koşturduk''

Mayına karşı geliştirilen ''Kirpi'' aracını uzun testler sonrasında kullanıma aldıklarını anlatan Bayar, ''Bütün tasarımıyla mayına karşı özel bir dizayn. Üretime başladı, teslimi de yapıldı. İmtihan bölgede 7 kere mayın patladı altında. İçinde 13 asker varken tek şehit verilmedi. Oraya kadar o ürünümüzün teknolojisinin olgunlaşıp oturmuş olması gerekir. Askere vermeden 50 bin kilometre koşturduk'' ifadelerini kullandı.

Bayar, Türkiye'nin savaş gemisi Milgem'in, tüm donanımı, sistemi ve dizaynıyla tamamen Tuzla'daki tersanelerde milli teknolojiyle üretildiğini söyledi.

Murad Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın, TSK'nın yanı sıra MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne de proje sunduğunu ifade etti.

İlgili kurumlardan kendilerine gelen talepleri özel sektöre yaptırdıklarını kaydeden Bayar, Türkiye'de özel sektörün bu talepleri karşılayabilecek seviyeye ulaştığını söyledi.

F-16 uçaklarının, Amerikalı şirketin lisansı ile Türkiye'de üretildiğini dile getiren Bayar, ''Lisans ile üretmek sizi onun sahibi yapmıyor. Bu konu Türkiye'de çok anlaşılmış bir konu değil. Diğer sektörlerde de durum aynı. Otomotivde de üretim kısmını yapıyoruz. Değer zinciri ürünün tasarım mühendisliğinden başlıyor, prototipi, olgunlaşması, üretimi, teslimi, satış sonrası servisi... Bu zincire baktığımızda Türkiye'deki kısmı üretim kısmı. Diğer kısımlarda biz yokuz. Sanayide de savunmada da aynı, üretim yüzde 25'tir. Geri kalanı tasarımda, mühendislik kısmında. Savunmada da 2000'lere kadar aynısını biz yapıyorduk. Biz artık bu ürünlerin tamamını kendimiz yapalım diyoruz'' şeklinde konuştu.

Bayar, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydederek, bu yıl içinde Pendik'te bir teknopark kuracaklarını anlattı.

11 yıl önce