|

Tuğlayı çekersem lafını kullanmadım

TBMM Komisyonu'na tutuklu bulunduğu cezaevinde ifade veren İçişleri eski bakanlarından Mehmet Ağar, CHP'li Güldal Mumcu'ya "Bir tuğla çekersem altından çok şeyler çıkar" demediğini yineledi. Ağar, bu konuyu birkaç kez tekzip ettiğini ancak hala suçlandığını kaydetti.

İlhan Toprak
00:00 - 11/11/2012 Pazar
Güncelleme: 00:11 - 11/11/2012 Pazar
Yeni Şafak
Tuğlayı çekersem lafını kullanmadım
Tuğlayı çekersem lafını kullanmadım

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu eski bakanlardan Mehmet Ağar'ı dinledi. Susurluk davası kapsamında mahkum olan ve halen Aydın Yeni Pazar'daki cezaevinde bulunan Ağar, komisyonun 28 Şubat süreci ve faili meçhullerle ilgili sorularını cevapladı.

Kendi döneminde hukuk dışına çıkılmasına müsaade etmediğini ileri süren Ağar, iddialarla ilgili gerekli tahkikatları da yaptırdığını söyledi.

İMZALAR BANA AİT DEĞİL

Susurluk Kazası'na ilişkin davada aldığı mahkumiyeti "Şeriatın kestiği parmak acımaz" diyerek yorumlayan Ağar, kazada ölen Abdullah Çatlı'nın silah taşıma ruhsatındaki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürdü. Ağar, "Bunu Adli Tıp Kurumundan alınan belge ile de ispat ettim. Ancak mahkeme dikkate almadı" dedi. Uğur Mumcu'nun uğradığı suikast ile ilgili olarak eşi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından dile getirilen "Ağar, bir tuğla çekersem altından çok şeyler çıkar, dedi" ifadelerinin hatırlatması üzerine de Ağar, bu sözü hiçbir zaman kullanmadığını iddia etti. Ağar, "Güldal Mumcu sınıf arkadaşımdır. Ben bu ifadeyi hiçbir zaman kullanmadım. Bu konuyu birkaç defa tekzip etmeme rağmen hala bu konuyla suçlanıyorum" diye konuştu.

ÖZAL SUİKASTİNİ BİLMİYORUM

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1988 yılındaki ANAP Kongresinde uğradığı silahlı saldırı ile ilgili kardeşi Korkut Özal'ın "Herşeyi Ağar biliyor" şeklindeki sözleri de Ağar'a soruldu. Ağar da "Ben Özal'a büyük saygı duyuyorum. Geldiğim bütün makamlara onun sayesinde geldim. Bildiğim bir şey olsaydı söylerdim. Kartal Demirağ'ın dış bağlantısının olduğunu sanmıyorum. Belki psikolojik olarak yapmış olabilir" dedi.

'LİBYA'YA GİTME' DEMİŞTİM

28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Ağar'ın Libya gezisinin ardından istifa etmesinin de sorulduğunu söyledi. Karayel, 'Dışişleri istihbaratlarından gelen bilgiler olduğunu, o bilgileri Sayın Erbakan ile paylaştığını, gitmemesi gerektiğini anlattığını daha sonra Libya'ya gittiğini ve sonrasında da kendisinin haklı olduğunu söyledi' diye konuştu.

'DERİN DEVLET' TANIMI

Cezaevi çıkışında Mehmet Ağar'ın bilinenlerin dışında bir şey söylemediğini savunan CHP'li Ahmet Toktaş ise, "İsrail'den alınan ve kaybolan silahları sorduk. 'Mücadele için bu gerekiyordu' dedi. 'Silahların kaydı yok' dedim. 'evet, bunların kaydı olmaz' dedi" ifadelerini kullandı. Toktaş, derin devletin ne olduğuna ilişkin sorusuna da Ağar'ın, "Derin devlet Musul ve Kerkük'ten başka toprak kaybetmemektir' cevabını verdiğini söyledi. Toktaş, "Bir de işkenceleri sorduk. 'Sert sorgu yöntemleriydi onlar' dedi" şeklinde konuştu.

AK Parti'nin güçlü olması teröre engel

Terörün 1960 darbesinin bir hediyesi olduğunu kaydeden Mehmet Ağar, dönemin cuntasının darbeyi meşrulaştırmak için Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki 55 köy ağası ve aşiret liderini Sivas'a sürgüne gönderdiğini ve bunun da bölgede otorite boşluğu oluşturduğunu söyledi. Ağar "Bugün bile boşluk dolmadı. PKK terör örgütü boşluğu doldurdu ve güçlendi" dedi. Hukuk devletinin güçlü olduğu yerde terör sorununun da giderileceğini dile getiren Ağar, güçlü bir siyasi mekanizmanın da buna büyük katkı vereceğini ifade etti. AK Parti'nin bölgede güçlü olduğunu ifade eden Ağar, bu durumun terörle mücadelede önemli bir etken olduğunu dile getirdi.


11 yıl önce
default-profile-img