|

'Türkiye bu hale aydınlar yüzünden geldi'

BALIKESİR (CİHAN)
00:00 - 7/12/2009 Pazartesi
Güncelleme: 17:18 - 7/12/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
'Türkiye bu hale aydınlar yüzünden geldi'
'Türkiye bu hale aydınlar yüzünden geldi'

Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Türkiye'deki aydınların kitap okumadığını belirterek, "Türkiye bu hale, aydınlarımızın bilinçsizliği yüzünden gelmiştir. Belki Afrika kabilelerinden sonra aydınların en az kitap okuduğu memleketiz." dedi.

Savaş, bir kitabevinin davetlisi olarak geldiği Balıkesir'de, son kitabı, "Haşâ Huzurdan Demokrasi Geldi" kitabının imza günü çerçevesinde düzenlenen panele katıldı. Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki panelde ilk kitabının hikayesini anlatan Vural Savaş, "Refah Partisi'ne kapatma davası açtım. Daha ilk günden itibaren CHP'li profesörler dahil, 'Demokrasilerde parti kapatılmaz falan filan.' demeye başladılar. Hemen oturdum, irtica ve demokrasiye karşı, 'Militan Demokrasi' kitabımı yazdım. İlan ettim, siz eleştiriyorsunuz ama bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de onaylayacak." dedi.

Türkiye'deki aydınların kitap okumadığını iddia eden Savaş, "Bunu gayet iddialı söylüyorum. Mesela bir Japon, yılda 24 kitap okuyor. Biz ise ortalama 10 senede bir kitap okuyoruz. Okuduğumuz kitapların çoğu da okunmasa daha iyi diyeceğim kitaplar. Herkes aynı şeyden şikayetçi. Şu anda Sözcü, Cumhuriyet, Aydınlık, Yeniçağ gibi iyi kötü muhalefet yapmaya çalışan tüm gazetelerin toplam tirajı 350 bin. Aydınlar bırakın kitap okumayı, dergi okumayı, doğru düzgün bir gazete bile okumuyorlar ve onun için de çok kolay yönlendiriliyorlar." şeklinde konuştu.

"1937 yılında herkes zannediyor ki anayasamıza sadece laiklik girdi." diyen Savaş, şunları kaydetti: "Anayasamıza altı okun altısının birden gelmesi, Atatürk'ün emriyle 1937 yılındadır. İnönü'ye 153 arkadaşı teklifte bulunuyorlar. Cumhuriyetimizi kurduk, ama onu yaşatacak prensipleri anayasa hükmü haline getirmek istiyoruz. Şimdi devletçilik anayasaya girince, Anayasa Komisyonu Başkanı ve tek parti devrinin son Başbakanı Şemsettin Günaltay, 'Türk' diyor, 'yaşamıştır devletçi olduğu sürece.' 'Türk' diyor, 'yaşamıştır milliyetçi olduğu sürece.' Soruyorlar kendisine, 'Devletçiliği anayasaya koyduk. Yarın liberal bir parti, kendi politikalarını uygulamaya kalkarsa ne olacak?' Şemsettin Günaltay'ın cevabı ise, 'Anayasayı ihlal suçu işlemiştir.' oluyor."

14 yıl önce