|

Türkiye 'dünyanın unuttuğu' Somali'de!

Afrika'daki kıtlık ve su krizleri her geçen yıl etkisini artırırken, Türk yardım kuruluşlarının seferberlik halinde bölgeye ulaştırdığı yardımlar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Somali'ye giden Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, "Somalili yetkililer, 'dünyanın unuttuğu zaman bizi hatırladınız. Ne olur şimdi de sahip çıkın' dedi. Dünyanın yardım etmesi için Türkiye öncü olabilir" dedi.

Yeni Şafak
10:23 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 11:04 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Birleşmiş Milletler, (BM) başta Afrika olmak üzere küresel ölçekteki su krizi ile başa çıkmak için yapılması gerekenlerin hatırlanması için 1993 yılından beri her yıl 22 Mart'ta farkındalık çalışmaları yapıyor. Her fırsatta kıtlıklarla boğuşan Afrika ülkelerine yardım ele uzatan Türkiye'deki kuruluşlar, bölgeye can suyu olacak kampanya çalışmalarını sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler, (BM) başta Afrika olmak üzere küresel ölçekteki su krizi ile başa çıkmak için yapılması gerekenlerin hatırlanması için 1993 yılından beri her yıl 22 Mart'ta farkındalık çalışmaları yapıyor. Her fırsatta kıtlıklarla boğuşan Afrika ülkelerine yardım ele uzatan Türkiye'deki kuruluşlar, bölgeye can suyu olacak kampanya çalışmalarını sürdürüyor.

Somali, Güney Sudan, Nijerya ve Yemen'de toplam 20 milyon insan kıtlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Yağmur yağmazsa Somali'de kitlesel ölümlerin yaşanacağını söyleyen Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, “Türkiye tek başına Somali'deki açlık sorununu çözemez. Dünyanın daha fazla insani yardım etmesine öncü olabilir. Somalili yetkililer bizlere, '2011 yılında dünyanın unuttuğu bir zamanda siz buraya gelmiştiniz. Dünya'ya bizi hatırlamıştınız. Bu anlamda yine size ihtiyaç duyuyoruz. Ne olur o zaman sahip çıktığınız gibi şimdi de sahip çıkın' diyor" dedi.



Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, geçtiğimiz günlerde kıtlık ile karşı karşıya olan Somali'ye gitti. Somali'deki son durumu Güllüoğlu Yeni Şafak'a değerlendirdi. Somali Kuraklık Komitesi ile toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Güllüoğlu, “Onlardan aldığımız bilgiye göre 350 bin fazla çocuk özellikle kıtlık ile karşı karşıya. 5 yaş altı 71 bin çocuk ise ileri derecede ölümcül beslenme yetersizliği çekiyor" dedi.



YAĞMUR YAĞMAZSA, KİTLESEL ÖLÜM TEHDİTİ VAR

Nisan ayında yağmur yağması beklendiğini ifade eden Güllüoğlu, “Eğer başlamazsa 6 ay sonra yağacak yağmurları beklemek zorundalar. Bu durum Somali'yi çok korkutuyor. Bu telafi edilemeyecek kitlesel ölümlere sebebiyet verebilecek bir tehdit. Somali'nin bazı bölgeleri daha fazla etkilenmiş durumda. 2011 yılındaki kıtlıktan daha büyük kıtlık olabilir ve daha fazla insan kıtlıktan ölebilir" diye konuştu.



KAMPANYA BAŞLATILDI

Somali, Yemen, Güney Sudan için yardım kampanyası başlattıklarını belirten Gülüoğlu, “Türkiye'den gıda göndermeyi ve acil ihtiyaç olan ilaçları göndermeyi planlıyoruz. Somali için hangi projeler yapılabileceğini görüşmek için Somali'ye geldik. Bölgedeki kampları ziyaret edeceğiz" şeklinde konuştu.







3 MİLYON İNSAN KÖYLERDEN ŞEHİRLERE GELDİ

Yağmur yağmadığı için 3 milyon insanın köylerden şehir merkezlerine geldiğini vurgulayan Güllüoğlu, “Oralarda gıda bulabileceklerini umuyorlar. Temel olarak gıda ve ilaca acil ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.



AÇLIKTAN ÖLÜMLER BAŞLADI

Somali'de şuan için bir krizin olduğunu ancak gelecek haftalarda yağmur yağmaması durumunda daha da derinleşecek bir krizin olacağını söyleyen Güllüoğlu, “Şuan için yükselen gıda fiyatları, bugüne kadar yağmayan yağmurdan dolayı ortaya çıkan kuraklık, özellikle çiftçi kesimini etkilediği için bir kıtlık yaşanıyor. Bu yaşananların neticeleri ortaya çıkıyor. Açlıktan ölümler başladı" şeklinde konuştu.



BM YETERSİZ KALIYOR

Uluslararası destek olmazsa Somalili yetkililerin bu krizin üstesinden gelemeyeceğini ifade ettiklerini belirten Güllüoğlu, “BM yaptığı çağrıya ülkeler yeterince destek vermiyor. İstenilen fon bulunamıyor. BM bu konuda yetersiz kalıyor. Somalili yetkililer bizlere, '2011 yılında dünyanın unuttuğu bir zamanda siz buraya gelmiştiniz. Dünya'ya bizi hatırlamıştınız. Bu anlamda yine size ihtiyaç duyuyoruz. Ne olur o zaman sahip çıktığınız gibi şimdi de sahip çıkın. Bize destek verin" diye özellikle ifade etti. Müteşekkir olduklarını ve yaptıklarımızı tekrarlamamızı istediler. Somali halkı, 'Bizim en büyük destekçimiz Türk halkı ve Türk yetkililer' diyor" dedi.



  1. TÜRKİYE ÖNCÜ OLABİLİR
  2. “Somalili yetkililer, '2011 yılında BM yeterli yardımı alamıyorduk ama o dönemde Türkiye dünyanın dikkatini Somali'ye çevirmişti' diyorlar" diyen Güllüoğlu, “Bu yaptığımız yardımı tekrar istiyorlar. Dünyanın dikkatini çekmek ve yeteri kadar yardımı almayı bekliyorlar. Türkiye tek başına Somali'deki açlık sorununu çözemez. Dünyanın daha fazla insani yardım etmesine öncü olabilir. Türkiye her zaman insaniyetin olduğu yerde duruyor. Somali'de 5 yıl önceki krizin bir benzeri yaşanıyor. Somali, dünyadan gelecek yardımlara ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

İÇİMİZDEKİ İNSANI UYANDIRALIM

21. yüzyılda Suriye'de insan eliyle, Somali'de hem insan eliyle hem de doğal afet ile insanların açlıktan öldüğünün altını çizen Güllüoğlu, “Bu anlamda içimizdeki insanı uyandırmalıyız. İyi tarafımızı canlandırmalıyız. Bunu bağış yaparak, hayat şekillerimizi gözden geçirerek yapmalıyız. Somali'de belki bana birkaç km uzaklıkta çocuklar açlıktan ölüyor. Bunu tekrar tekrar hatırlatmalıyız" dedi.









#Türk Kızılayı
#Somali
#Mehmet Güllüoğlu
7 yıl önce