|

Türkiye gerçek gündemine dönmeli

Avro-dolar paritesindeki Avro aleyhine değişim Ege Bölgesi ihracatını vurdu. İhracat rakamı Şubat ayında, 2014 Şubat'ına göre yüzde 12 gerileyerek 964,1 milyon dolardan, 847,6 milyon dolara düştü. EİB Başkanı Ünlütürk, “Seçimler sonrasında Türkiye’nin sanayi ve ihracatın daha öne çıktığı gerçek gündemine dönmesidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:59 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

2014 Şubat'ında 1.37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesi, bir yıl sonra 1.12 seviyesine kadar indi. Bu değişim ithalatını ağırlıklı olarak dolarla yapan, ihracatını ise Avro ile yapan Egeli ihracatçıyı iki taraftan vurdu. 


Ege İhracatçı Birlikleri’nin Şubat ayında kayda aldığı 847 milyon 686 bin dolarlık ihracatın 456 milyon 469 bin dolarlık dilimi sanayi ürünleri ihracatından elde edilirken, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 19 düşüş yaşandı. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 3’lük bir artışla 329 milyon 382 bin dolara yükseldi.


DEMİR-ÇELİK ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUDU

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Şubat ayında yüzde 16’lık düşüş yaşadı ve 124 milyon 291 bin dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan birlik oldu. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise 92 milyon 205 bin dolarlık ihracat rakamıyla ikinci sıradaki yerini korudu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 20’lik ihracat artışla 83 milyon 89 bin dolarlık döviz kazandırdı. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise ihracatındaki yüzde 4’lük gerilemeye karşın dördüncü sıradaki yerini korudu.


‘BEKLENTİMİZ; MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ İNDİRMESİ’

Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz politikasının gereğinden fazla siyasi zeminde tartışılmasının piyasaları tedirgin ettiğini savunan Ünlütürk, sözlerini şöyle tamamladı; “İhracatçı olarak beklentimiz Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesidir. İsteğimiz, 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesi, sanayi ve ihracatın daha öne çıktığı bir ülke gündemi oluşmasıdır. Bu sayede 2015'in ikinci yarısında toparlanma sağlanabilecektir” dedi.


EN BÜYÜK PAZAR AVRUPA BİRLİĞİ

İhracat rakamlarındaki gerilemenin ana nedeninin Avro/dolar paritesindeki Avro aleyhine değişim ve hammadde fiyatlarındaki gerileme olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri(EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2014 yılı Şubat ayında 1.37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesinin, 1.12 seviyesine kadar gerilediğini kaydetti. İhracatta AB'nin önemli yer tuttuğuna işaret eden Ünlütürk; “Ege İhracatçı Birlikleri ihracatın yüzde 48’ini AB ülkelerine yapıyor. Avro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi ihracatı olumsuz etkiliyor. İhracatımızda önemli konuma sahip Rusya, Irak, Suriye, Çin, Libya, Yemen, Mısır, Ukrayna gibi ülkelerdeki krizler de eklendiğinde ihracat rakamlarında gerileme kaçınılmaz oluyor” dedi.

#ihracat
#merkez bankası
#ege bölgesi
#avro
9 yıl önce